salade van freekeh en vijgen
voor- of bijgerecht | 4 personen v
180 g freekeh*, afgespoeld en uitgelekt
60 ml olijfolie
1 el honing
2 el granaatappelmelasse**
fijngeraspte schil en sap van 1 (bio)citroen
1 el za’atar***
½ bosje munt, blaadjes geplukt
½ bosje platte peterselie, blaadjes geplukt
2 sjalotten, in dunne plakjes
de pitjes van 1 granaatappel
35 g krenten
100 g feta, verkruimeld
6 vijgen, in kwarten
Doe de freekeh en 1½ l water in een pan op middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag, sluit de pan af en laat 25 min. zachtjes koken of tot het gaar is. Giet af en laat het uitstomen.
Maak intussen de dressing. Klop met een garde 2 el olie, honing, granaatappelmelasse en het citroensap in een kom. Zet weg.
Voeg de citroenschil, za’atar, kruiden, sjalot, granaatappelpitjes, krenten en de overige el olie toe aan de freekeh en schep goed door. Doe de salade in een serveerschaal en verdeel er de feta en de vijgenkwarten over.
Besprenkel de salade met de dressing, bestrooi met de overige 2 el za’atar en serveer
* Freekeh is geroosterde groene tarwe, je haalt het bij natuurwinkels en veel supermarkten.
** Granaatappelmelasse koop bij Turkse winkels, natuurwinkels en goed gesorteerde supermarkten. plus plaatsen Za’atar is verkrijgbaar bij Turkse, Marokkaanse en Midden-Oosterse winkels en online te bestellen. plus plaatsen
Bereiden ± 45 min.
RECEPTEN VALLI LITTLE & WARREN MENDES FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN BEWERKING BAS ROBBEN