adventskalender van peperkoek

adventskalender van peperkoek

De decembermaand begint bijna! Heb jij al een adventskalender om de dagen tot kerst af te tellen? We hebben hier een peperkoek adventskalender voor je, je moet hem alleen eerst zelf nog even in elkaar zetten! Leuk om samen met de kids te doen, heerlijk in het weekend, en goed voor een middag vol bakplezier. Stroop die mouwen maar op!

Het maken van de adventskalender

Hier heb je peperkoekdeeg en glazuur voor nodig, beide recepten kan je onder deze vinden. De tip voor het samenstellen: werk precies! Als je gaat bouwen met peperkoekdeeg werk dan zo precies mogelijk. Zorg dat je het het deeg gelijkmatig in dikte uitgerolt. De randen moeten namelijk net zo dik zijn als het midden, anders passen je uitgesneden stukken deeg niet goed.

Dit kan helpen: draai eventueel 2 dikke (post)elastieken om de uiteinden van de deegroller tot je de juiste dikte van 3 mm hebt. Zo wordt je deeg bij het uitrollen overal even dik. Bak je vaak, koop dan een deegroller met verstelbare ringen, zo rol je je deeg altijd op de juiste dikte uit.

Adventskalender van peperkoek

aantal 1 | koek, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst | |

Stop de lekkerste kerst-snoepjes als verrassing in deze peperkoek kalender.

Voorbereiding:1 30

oven (het maken van het deeg niet meegerekend)1

Totale tijd:2 30

Kookgerei

  • sjabloon met getallen (kookwinkel)
  • spuitzak met klein mondje

Ingrediënten

  • 4 porties peperkoekdeeg, zie recept hierna
  • 1-2 zakjes kant-en-klaar wit glazuur of maak zelf dik glazuur, recept hierna
  • 2 eiwitten, losgeroerd, om te bestrijken
  • poedersuiker, om te bestrooien
  • kerstversieringen en chocolaatjes

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet 4 grote bakplaten in en bekleed met bakpapier.
  2. Rol voor de bodem van de kalender 1 portie deeg uit tot een lap van 5 mm dik en minstens 30 x 30 cm. Breng over op een bakplaat met bakpapier en bak in 12-15 min. tot de koek net stevig is – hij wordt nog steviger tijdens het afkoelen – en licht goudbruin. Laat in 5 min. iets afkoelen en snijd er een vierkant uit van 27 x 27 cm. Laat de bodem op een rooster afkoelen.
  3. Verdeel de tweede portie deeg in 2 stukken en rol beide uit tot een lap van 3 mm dik en minstens 20 x 30 cm. Breng over op twee bakplaten bekleed met bakpapier en bak in 12-15 min. tot de koeken net stevig en licht goudbruin zijn. Wissel halverwege de bakplaten van plek in de oven. Laat in 5 min. iets afkoelen en snijd hieruit zes repen van 25 x 4½ cm en twee repen van 27 x 4½ cm. Laat de repen afkoelen op een rooster.
  4. Verdeel de derde portie deeg in 2 stukken en rol ze beide uit tot een lap van 3 mm dik en minstens 10 x 27 cm. Breng over op twee bakplaten bekleed met bakpapier en bak in 12-15 min. tot de koeken net stevig zijn en licht goudbruin. Wissel halverwege de bakplaten van plek in de oven. Laat 5 min. afkoelen en snijd hieruit 20 rechthoekjes van 5 x 4½ cm om de kalender in vakjes te verdelen. Laat de rechthoekjes afkoelen op een rooster.
  5. Verdeel de vierde portie deeg in 2 stukken en rol beide uit tot een lap van 3 mm dik en minstens 12 x 27 cm. Breng over op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in 12-15 min. tot de koeken net stevig zijn en licht kleuren. Laat in 5 min. wat afkoelen en snijd hieruit 25 vierkantjes van 5½ x 5½ cm voor de dekseltjes op de kalendervakjes. Laat de dekseltjes afkoelen op een rooster.
  6. Bouw de kalender op. Leg de vierkante koekbodem van 27 x 27 cm op een plank. Spuit kant-en-klaar glazuur langs de snijkant van een lange kant van de twee repen van 27 x 4½ cm. Zet ze rechtop op de voorste en de achterste zijde van de koekbodem en houd ze een paar tellen vast tot ze stevig staan. Ondersteun ze eventueel met een pan of iets anders zwaars.
  7. Plaats de zes repen van 25 x 4½ cm een voor een dwars hierop. Begin met de linker buitenkant. Spuit glazuur op een lange snijkant van een reep en zet hem rechtop op de linkerkant van de bodem. Houd de reep een paar tellen vast tot hij stevig staat. Breng glazuur aan op de volgende koekreep en zet hem ernaast. Tussen de repen moet steeds 4½ cm ruimte open blijven. Ga zo door en zet de laatste reep op de rechter buitenkant.
  8. Plaats nu de 20 rechthoekjes 5 x 4½ cm om de kalender in vakjes te verdelen. Spuit telkens een paar rechthoekjes aan drie snijkanten in met glazuur en breng ze aan, zodat je 25 vakjes krijgt.
  9. Leg de cijfersjablonen op de vierkante koekdeksels en kwast er heel dun eiwit over. Bestuif met poedersuiker en haal de sjablonen voorzichtig weg.
  10. Spuit een rondje glazuur in elk hoekje van de koekdeksels. Vul de vakjes van de kalender met kerstversiersels en chocolaatjes en sluit ze met de koekdeksels.

Voedingswaarde

  • calorieën: 136 kcal
  • eiwit: 2 g
  • vet: 5 g
  • koolhydraten: 20 g

RECEPTEN DELICIOUS.FOODTEAM,
FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY, STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Het basisdeeg van de peperkoek

Dit deeg is het basisdeeg dat je kan gebruiken voor al die andere kerst projecten. Je kan dit recept dus ook gebruiken voor die klassieke peperkoekhuisjes én de peperkoekpoppetjes.

aantal 1 | koek | feestdagen, feestelijk, kerst | |

1 portie is voor ± 40 kleine of 20 grote koeken.

Kooktijd:25

rusten1 30

Totale tijd:1 55

Ingrediënten

  • 375 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven
  • ½ tl baksoda, gezeefd
  • 2 el gemberpoeder, gezeefd
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 80 ml kandijstroop, golden syrup of 20 ml keukenstroop + 60 ml honing

Instructies

  1. Meng de bloem met de baksoda, het gemberpoeder en de bruine suiker. Wrijf met je vingertoppen de boter erdoor tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg het ei en de stroop toe en meng tot het goed samenhangt. Vorm er een bal van, duw tot een plattere schijf en omwikkel met plasticfolie. Laat het deeg ± 1 uur opstijven in de koelkast.
  2. Bestuif het deeg met bloem en rol tussen twee vellen bakpapier uit tot een lap van 3 mm dik, dit gaat makkelijker als je het deeg in 2 porties verdeelt. Leg het uitgerolde deeg ± 30 min. in de koelkast, snijd het in de gewenste vorm en bak zoals aangegeven.

Voedingswaarde

  • calorieën: 3165 kcal
  • eiwit: 55 g
  • vet: 110 g
  • koolhydraten: 481 g

RECEPTEN DELICIOUS.FOODTEAM,
FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY, STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Glazuur

Je kunt voor deze recepten dik kant-en-klaar wit glazuur nemen of zelf glazuur maken. Het kant-en-klare glazuur is precies de goede dikte om de stukken peperkoek aan elkaar te plakken. Soms is het beter om juist wat dunner glazuur te gebruiken als je koeken helemaal met een lichte witte glazuurlaag wilt versieren.

aantal | zoet | feestdagen, feestelijk, kerst | | glutenvrij, lactosevrij

Voorbereiding:5

Totale tijd:5

Ingrediënten

  • 1 eiwit
  • ½ tl limoensap of water
  • ± 180 g poedersuiker, gezeefd

Instructies

  1. Roer voor het glazuur het eiwit en limoensap of water door elkaar in een kom. Klop geleidelijk de poedersuiker erdoor zodat je een glad glazuur krijgt. Maak de glazuur vrij dik om de delen op elkaar te plakken of om dunne lijnen te spuiten; dik glazuur vloeit niet uit. Voeg eventueel wat extra poedersuiker toe.

Voedingswaarde

1 hele portie ± 733 kcal / 4 g eiwit / 0 g vet / 179 g kh

RECEPTEN DELICIOUS.FOODTEAM,
FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY, STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: peperkoekhuis