krieltjes uit de airfryer: zo maak je ze waanzinnig lekker

krieltjes uit de airfryer: zo maak je ze waanzinnig lekker
MERIJN TOL

Airfryer army rise! De airfryer is in populariteit geëxplodeerd – en met goede reden. Je hoeft ‘m nauwelijks voor te verwarmen en er is eigenlijk geen olie nodig voor een lekker en krokant resultaat. Krieltjes (en nog veel meer aardappeltjes) uit de airfryer zijn dan ook dé shortcut in de keuken!

Voordelen en nadelen van krieltjes uit de airfryer

Zoals gezegd: het gebrek aan extra vet zorgt vaak voor een iets gezonder resultaat. De boter die je normaal in de pan gebruikt, of de olie voor in de oven, kun je dus achterwege laten. Al kan een klein beetje olie wel helpen om kruiden of zout beter te laten hechten.

Een ander voordeel: de baktijd is korter! De airfryer werkt krachtiger dan een gewone oven, omdat hij over een kleiner oppervlak verwarmt. Je hoeft dus niet voor te verwarmen én je gerecht is sneller klaar.

Het nadeel? De schaal. Juist omdat de airfryer compact is, kun je er geen kilo aardappelen tegelijk in kwijt. Maar voor kleinere porties is het een superhandige én efficiënte optie.

Als je écht krokante krieltjes wilt, zorg er dan goed voor dat je er niet té veel tegelijkertijd in de airfryer doet: geef ze genoeg ruimte in het mandje om mooi goudbruin te kleuren.

Andere aardappels

Krieltjes zijn ideaal door hun kleine formaat, maar ook met gewone aardappelen kun je prima aan de slag. Snijd ze gewoon in stukken (ongeveer krielgrootte is het makkelijkste) en ze worden net zo knapperig!

Aan de gang

Heb jij thuis een airfryer staan? Of gebruik je hem naast je gewone oven? Perfect – want hij is ideaal voor deze piepers!

Lees ook: 9x tips: zo gebruik je je airfryer nóg beter

Hier zijn een paar recepten om het meteen uit te proberen. Verkort de oventijd wel iets als je een airfryer gebruikt.

Krieltjes uit de airfryer

traybake met krieltjes, asperges, geitenkaas, boerenham & bieslookdressing

Wanneer het voorjaar aanbreekt krijgen we automatisch zin in fris, vers en groen. Janneke is er ook dol op en bedacht deze traybake, stampvol mooie seizoensgroenten. Niet alleen lekker, ook heerlijk makkelijk: na het snijden schuif je alles de oven in. Terwijl die het zware werk doet, maak jij de bieslookdressing.

naar recept
Aspergetraybake
geplette aardappels uit de oven met spinazie & feta

Door de aardappeltjes te pletten na het bakken, en ze daarna nóg een keer te roosteren, worden ze ongelofelijk krokant. Geen wonder dat smashed potatoes – vaak geserveerd onder een berg van Parmezaan – een geliefde (bar)snack is in Amerika.

naar recept
smashed potatoes
gestoofde kip in witte wijn met laurier en mosterd

Een grote pan of schaal is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke gestoofde kip in witte wijn!

naar recept
gestoofde kip in witte wijn
haricots verts gratin met spek, krieltjes & olijvenmayonaise

Meestal is haricots verts in spek gerold een bijgerecht. Bij deze haricots verts gratin zitten de krieltjes in dezelfde schaal en is het ook heerlijk als hoofdgerecht.

naar recept
Haricots verts gratin met spek, krieltjes en olijvenmayonaise

Kijk ook eens: waarom je aardappels niet moet eten als ze groen zijn – en hoe je voorkomt dat ze groen worden