Hebben je aardappels tentakelachtige uitlopers gekregen of een groene kleur – dan is het niet vreemd om jezelf achter de oren te krabben. Kun je groene aardappels nog eten, of is de hele zak overgeleverd aan de prullenbak?
Je bent niet de enige die het overkomt. Je kocht vol goede moed een grote zak aardappelen, gebruikte er een paar, en vergat de rest ergens achterin. Weken later tref je een soort buitenaards tafereel aan. Maar hoe weet je of die aardappels met uitlopers nog veilig zijn om te eten?
Kun je aardappels met uitlopers nog eten?
Soms wel, soms niet. Wanneer aardappels uitlopen, ontwikkelen ze worteltjes, ‘ogen’ en bultjes. Die delen bevatten glycoalkaloïden, natuurlijke stoffen die in grote hoeveelheden giftig kunnen zijn. Je kunt er flink misselijk van worden, buikpijn – of zelfs koorts door krijgen.
Kleine uitlopers zijn meestal geen ramp. Snijd ze weg met een mesje of je aardappelschiller, en zorg dat je ook de omliggende delen verwijdert. Daarna kun je de rest gewoon gebruiken voor puree, ovenschotels of krokante frietjes.
Maar als je aardappel een complete wortelboom is geworden, of als hij eruitziet alsof hij op het punt staat de benen te nemen: weg ermee. Zo’n exemplaar heeft zijn beste tijd allang gehad.
En groene aardappels?
Een groene aardappel ontstaat als hij aan licht is blootgesteld. De groene kleur komt van chlorofyl, maar gaat vaak samen met extra solanine, en dat wil je liever niet binnenkrijgen. Is het groen licht en oppervlakkig? Schil het eraf en je kunt ‘m waarschijnlijk nog gebruiken. Maar als de hele aardappel verkleurd of zacht is: in de prullenbak ermee.
Hoe bewaar je aardappels op de juiste manier?
Voorkomen is beter dan weggooien. Bewaar aardappels op een koele, donkere plek, het liefst in een papieren zak. Niet in de koelkast! Daar kunnen de suikers zich anders gedragen en krijg je ongelijk gegaarde stukken tijdens het koken.
Kortom, aardappels met uitlopers of een groene schil hoef je niet per se op te geven, maar je moet wel kritisch kijken. Bij twijfel: weggooien of composteren. Je buik zal je dankbaar zijn.
Moet je snel door je aardappelvoorraad heen koken? Gebruik dan deze lijst met aardappelrecepten!