Tomaat en kokos: misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt, maar geloof ons – deze twee zijn gemaakt voor elkaar! In deze romige soep smelten de tomaten en kokos samen tot een fluweelzachte basis, die extra diepte krijgt door de garnalen, coquilles én een frisse rouille.
En het mooiste? Deze soep is verrassend eenvoudig én snel te maken. Binnen 30 minuten staat ie op tafel – ideaal voor een snelle doordeweekse dag, maar ook feestelijk genoeg als voorgerecht voor een prachtig kerstdiner.
In de nieuwste editie van delicious. trappen we het kerstmenu alvast af met gerechten zoals deze. Bomvol klassieke winter recepten die ook nog eens prachtig op de kersttafel staan, zalige bakrecepten én de recepten om voor grotere groepen te koken. Dit en nog veel meer kan je in editie 11 vinden die nu in de winkel ligt! Haal hem bij je lokale supermarkt of bestel hem eenvoudig hier online en laat je inspireren voor de feestdagen.
Tomaten-kokossoep met garnalen, coquilles & rouille
aantal 4 | voorgerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal |
Deze tomatensoep is enorm smaakvol, mede door de verrassende twist van kokosmelk. Liever vega? Vervang de visbouillon door groente- of paddenstoelenbouillon en de coquilles door de stelen van koningsoesterzwammen.
Kookgerei
- staafmixer met hakbakje
Ingrediënten
- 4 el olijfolie + extra om mee te bedruppelen
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 cm verse gember, geraspt
- 400 ml kokosmelk blik
- 400 g gepelde tomaten blik
- 400 ml visbouillon
- 4 limoenblaadjes, jeruk purut, zonder nerf
- 6 el mayonaise van topkwaliteit
- sap van 1 limoen + partjes limoen
- 225 g rauwe gepelde garnalen (diepvries, ontdooid)
- 12 coquilles
- crostini’s of toast, voor erbij
- korianderblaadjes, ter garnering
Instructies
- Verhit 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de helft van de knoflook en de gember zachtjes 1 min. aan. Houd 2 el kokosmelk achter en voeg de rest samen met de gepelde tomaten (met sap), bouillon en 3 limoenblaadjes toe en breng aan de kook. Laat ± 10 min. zachtjes koken.
- Snijd intussen het laatste limoenblaadje heel fijn en doe met de rest van de knoflook, de mayonaise en 1 el limoensap in het hakbakje van de staafmixer. Pureer tot een gladde saus en breng op smaak met peper, zout en evt. meer limoensap.
- Neem de pan van het vuur en haal de limoenblaadjes eruit. Pureer de soep glad, voeg de garnalen toe en breng nogmaals aan de kook. Laat ± 5 min. zachtjes koken of tot de garnalen gaar zijn. Breng op smaak met peper, zout en limoensap.
- Snijd met de punt van een scherp mesje de coquilles aan de bovenkant heel ondiep kruislings in. Verhit de laatste 2 el olijfolie in de koekenpan en bak de coquilles in ± 3-4 min. rondom goudbruin en rosé vanbinnen. Leg in elk diep bord 3 coquilles en schenk de soep erbij. Schenk wat extra kokosmelk in een swirl door de soep en bedruppel met wat extra olijfolie. Serveer met de limoenblad-rouille, crostini’s en partjes limoen. Garneer met blaadjes koriander.
Voedingswaarde
- calorieën: 675 kcal
- eiwit: 17 g
- vet: 57 g
- koolhydraten: 22 g
RECEPTEN HESTER DE GOEDE, FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX, STYLING, FOODSTYLING LES FILLES ROUGES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: kokosbrood met bramen & gezouten citroen