kokosbrood met bramen & gezouten citroen

kokosbrood met bramen & gezouten citroen
RECEPTEN: JESSICA BROOK | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: VIVIEN WALSH.
aantal 14 | brunchgerecht, ontbijtgerecht | | |
Gezouten citroen is toch een gift van de goden? Met zijn zure, parfum-achtige aroma's maakt het elk gerecht – en ja, ook echt een luxe cake als deze – een stuk lekkerder.
Kooktijd30 minutes
oven + afkoelen2 hours
Totale tijd2 hours 30 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: cakevorm van 20×10 cm (ingevet), bakpapier

Ingrediënten

  • 15 g 5 el kokosschaafsel
  • 100 g geraspte kokos, geroosterd
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 55 g kokosmeel*, biologische winkel
  • ½ el baksoda, gezeefd
  • 250 ml ongezoete kokosyoghurt, evt. extra voor erover
  • 125 ml 175 g honing
  • 60 ml 4 el kokosmelk
  • 60 ml 4 el neutrale olie
  • 2 eieren, losgeroerd
  • schil van ¼ gepekelde citroen, fijngesneden
  • 1 tl vanille-extract of -suiker
  • 250 g bramen, laat diepvriesbramen niet ontdooien
  • lemoncurd pot, voor erbij

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed de cakevorm met bakpapier en laat dit aan de lange zijden 2 cm over de rand hangen.
  • Schep in een kleine kom de geschaafde kokos om met 2 tl kokendheet water. Laat 10 min. intrekken en laat uitlekken, de kokos zal hierdoor minder snel verbranden tijdens het bakken.
  • Meng de kokosrasp, het zelfrijzend bakmeel, het kokosmeel en de baksoda met 1 tl zeezout in een grote kom.
  • Klop in een andere kom de yoghurt, honing, kokosmelk, olie, eieren, fijngesneden citroenschil en vanille door elkaar.
  • Spatel het yoghurtmengsel kort door het meelmengsel. Spatel de bramen erdoor en schep het beslag in de bakvorm.
  • Bestrooi met de geschaafde kokos. Bak het brood 50–60 min. in het midden van de oven tot een in het midden gestoken houten satépen er schoon uitkomt. Dek het brood evt. tussentijds af als het te snel bruin kleurt.
  • Laat 10 min. afkoelen in de bakvorm en daarna verder afkoelen op een rooster.
  • Bestrijk de plakken kokosbrood met lemoncurd of wat extra kokosyoghurt.

Voedingswaarde

calorieën: 301kcal
eiwit: 5g
vet: 14g
koolhydraten: 38g
auteur: delicious.
RECEPTEN: JESSICA BROOK | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: VIVIEN WALSH.
*Kokosmeel kun je evt. vervangen door boekweitmeel, de smaak is dan minder kokosachtig.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: waarom restjes rijst gevaarlijker zijn dan je denkt