Kweepeer is een klassieke, oude vrucht met een alles behalve egaal en charmant uiterlijk. Zeg maar het lelijke eendje onder de appels & peren. Vers uit de hand is de vrucht niet eetbaar, want zuur en hard, maar eenmaal bereid is dat lelijke eendje veranderd in een sprookjesachtig lekkernij.
Met kweeperen zit er dus niks anders op dan de handen uit de mouwen te steken en ermee te koken, want rauw zijn ze afschuwelijk. Laat je ze liggen, dan liggen ze straks op het aanrecht te rotten. Zonde – maar laten we eerlijk zijn: wél realistisch. Kweeperen doen nu eenmaal een beroep op je tijd en geduld, en juist dat maakt het eindresultaat des te heerlijker.
Wat zijn kweeperen?
Kweeperen (Cydonia oblonga) komen oorspronkelijk uit de warme hoeken van Zuidwest-Azië, zoals de Kaukasus, Noord-Iran en Turkije. Ze horen bij de rozenfamilie, en zijn het enige lid van het geslacht Cydonia.
Er gaan verhalen dat kweeperen de “verboden vrucht” uit de Hof van Eden waren, maar eerlijk? Dat is vooral een leuk idee. Rauw zijn ze knetterhard, zuur en wrang – niet echt verleidelijk – dus je moet ze meestal koken of er jam, gelei of pasta van maken om er iets lekkers van te maken.
Bekijk ook: perentaart recept: 13 onwijs lekkere (herfst)taarten
In de mythologie scoren ze wél punten. De kweepeer werd geassocieerd met Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. De beroemde “gouden appel” die Paris aan haar gaf (en waarvoor hij Helena van Troje kreeg) was waarschijnlijk een kweepeer. Ook de gouden appels uit de tuin der Hesperiden – ja, die die Heracles moest stelen – zouden kweeperen kunnen zijn geweest.
Membrillo
Culi-redacteur Trudelies: ‘Bijna elk jaar geeft de kweepeerboom van mijn vriendin Barbara een enorme lading prachtige kweeperen. En daar krijg ik een groot deel van, dat ik gebruik om membrillo van te maken. Membrillo – dikke kweepeerpasta met suiker – wordt in Spanje als tapas met manchego (harde schapenkaas) geserveerd en dat is nu ook ons steevaste huishapje geworden als we gasten hebben.’
Kweepeer smaakt waanzinnig goed, heeft veel aroma en er zit ontzettend veel pectine in. Bovendien kun je echt alles gebruiken, ook de schil en zelfs het klokhuis.
Lees ook alles over stoofperen + onze beste recepten
Voor gelei doe je eerst alle grof gesneden peren met alles erop en eraan in een grote pan, zet ze onder water en breng aan de kook. Kook de peren 30-40 min. zachtjes, zodat het water genoeg pectine en geur- en smaakstoffen kan opnemen en zeef het dan door een fijne dubbelgevouwen doek. Het gezeefde vocht is prachtig donker goud van kleur! Hier maak je gelei van.
De pulp die achterblijft in de doek is voor membrillo. Pureer de pulp bij voorkeur door een roerzeef, want als je de keukenmachine of blender gebruikt, zal je het daarna nog moeten zeven en dat is – zeker als het veel is – nog een flinke klus.
Kweepeer in een pikante specerijensiroop
aantal | bijgerecht | | hollands | vegan, vegetarisch
Geef je peren pit met een snuf chilivlokken! Nog beter: maal zelf gedroogde chili’s zoals guajillo of ancho. En vergeet vooral steranijs en kaneel niet – die zorgen voor die warme, diepe herfstsmaak die perfect samengaat met kweepeer.
Ingrediënten
- 200 g rietsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 2 gedroogde chilipepers
- 1 kweepeer
Instructies
- Los de suiker op laag vuur in 250 ml water op. Voeg de kaneel, de steranijs en de chilipepers toe en laat de siroop ca. 15 min. op laag vuur trekken. Snijd intussen de (ongeschilde!) kweepeer in partjes van 1/2 cm. Leg de kweepeer meteen in de siroop en kook ze op laag vuur in ca. 8 min. knapperig gaar. Of kook ze wat langer als je van zachter vruchtvlees houdt; het vruchtvlees van de kweepeer verandert bij langer garen bovendien van kleur, naar diep roze en vervolgens rood.
- Bewaartip Neem de knapperige kweepeer uit de siroop en leg de partjes in een schaal. Laat de siroop afkoelen (nog een kweepeer in deze siroop koken kan ook) en schenk de siroop weer over de kweepeer; zo houden de partjes hun lekkere beet. Bewaar ze afgedekt in de siroop op een koele plek. Geef de siroop er later apart bij of gebruik de siroop voor het zoeten van ontbijtgranen, nagerechten of dressings.
- Leg voor een kweeperentaart de gekookte partjes kweepeer op een ronde, ingeprikte bladerdeegbodem, lepel er een beetje van de dikke, afgekoelde siroop over en bak de taart in een voorverwarmde oven van 200 ºC in 20-25 min. goudbruin, krokant en gaar. Lauwwarm is de taart het lekkerst, zeker met een lepel dikke biologische yoghurt of crème fraîche, bol boerenvanilleroomijs, verkruimelde pittige blauwader of verse geitenkaas.
- Culi-redacteur Trudelies: ‘Hoe langer de peren pocheren, des te donkerrood van kleur de kweeperen worden. Na 2 uur pocheren zijn ze bijv. wel zacht maar nog niet mooi rood. Mijn ervaring is dat het ene ras peer iets gemakkelijker rood kleurt dan het andere ras. Ook de hoeveelheid suiker kan een rol kan spelen. In kweeperen zit overigens meer dan genoeg suiker om ze rood te laten kleuren. Ook zijn er diverse rassen kweeperen. Dat zou dus ook verschil kunnen maken.
- Met 4 uur stoven zouden ze redelijk gekleurd moeten zijn, maar evt. kun je ze nog iets langer laten stoven.’
Voedingswaarde
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
En nog veel meer recepten met kweepeer
Geïnspireerd op de Spaanse keuken: Met pittige chorizo, smeltende manchego, tomaat & likkebaardend lekkere kweepeeraioli.
naar receptDe perfecte manier om een diner af te sluiten is met gekaramelliseerde kweepeer met monbazillac en 2 kazen. Dit recept van Janneke Phillipi is van tevoren te maken, dus: no fuss!
naar receptNu het buiten weer wat frisser wordt, genieten we optimaal van herfstige ingrediënten, van het ontbijt tot het avondeten. Seizoensproducten zijn troef bij Mike McEnearney van restaurant Kitchen by Mike in Sydney.Mike: 'In de braadpan blijven piepkuikens lekker mals en sappig in de jus. Deze bereiding houdt het midden tussen braden en stomen.'Restje saffraan over? Maak ossobuco met verjus, venkel en saffraan
naar receptHeerlijk deze kweeperen-vijgencompote met een stukje kaas en een snufje fijngemalen koffie. Een onverwachte combinatie die verrassend goed gaat bij de borrel.
naar receptDiana: ‘Het duurde jaren voor ik echt goed rijstpudding kon maken. Ik probeerde hem steeds te snel te bakken. De goudbruine korst en de dikke, romige rijstkorrels zijn het heerlijke resultaat van langzame garing in de oven’.Ook heel lekker uit de oven: appeltaartjes met sauternes-stroop.
naar recept
Panna cotta met chai en gepocheerde kweepeer
aantal 8 | dessert, zoet | | hollands, italiaans |
Room is de perfecte drager van zowel klassieke als avontuurlijke smaken – zoals chai! In India betekent chai simpelweg ‘thee’, maar zelden wordt die zonder specerijen gedronken. Gember en kardemom voeren de boventoon, gevolgd door kruidnagel, kaneel, peper en een vleugje venkel of steranijs. Maak eens je eigen chai masala (kruidenmengsel) en ontdek hoe goed die warme, kruidige tonen samengaan met kweepeer in dit romige dessert.
Kookgerei
- 8 dariolevormpjes, ingevet van 200 ml inhoud
Ingrediënten
- 600 ml melk
- 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels
- 6 kardemompeulen
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl mixed spices*
- 1 el Engelse ontbijttheeblaadjes
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 vanillestokje opengesneden, merg eruit geschraapt
- 17 g gelatine, 10 blaadjes
- 600 g slagroom, lobbig geklopt
- kaneel, om te bestuiven
Gepocheerde kweeperen
- 6 kleine kweeperen geschild, in parten
- 440 g fijne kristalsuiker
- 2 kaneelstokjes
- 6 kruidnagels
- fijne schilletjes van 1 bio citroen
- 1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
Instructies
- Zet een pan met de melk, specerijen, theeblaadjes, suiker en vanillestokje met het merg op middelhoog vuur en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Breng de melk tegen de kook aan en laat nog 4 à 5 min. op laag vuur staan. Neem de pan van het vuur en laat de melk nog 5 min. intrekken.
- Week intussen de gelatineblaadjes 5 min. In ruim koud water. Knijp de blaadjes uit en roer ze door de nog warme melk tot ze zijn opgelost. Giet de melk door een fijne zeef in een kom en laat koud worden.
- Spatel de geklopte slagroom door de koude vla. Verdeel de panna cotta over de dariolevormpjes en laat ze minstens 4 uur (of tot de volgende dag) opstijven.
- Verwarm de oven voor de gepocheerde kweeperen voor p 160 ºC. Leg de kweeperen in een ovenschaal van 2 liter inhoud. Meng de suiker, specerijen, citroenschil en vanillestokje met het merg in een pan met 1 ¼ liter water en verwarm het al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost. Giet de siroop over de kweeperen, dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de kweeperen 3-4 uur in de oven tot ze gaar en diep donkerrood zijn. Schep de kweeperen in een schaal en giet de vloeistof in een pan, laat de vloeistof op middelhoog vuur in 8-10 min. Tot een stroop inkoken. Giet de stroop over de kweeperen en zet ze tot gebruik koel weg.
- Doop de bodems van de dariolevormpjes kort in heet water en stort de puddinkje op de borden. Bestuif ze met kaneel en serveer er gepocheerde kweepeer bij met een beetje siroop.
Voedingswaarde
* Mixed spice is een Engels specerijenmengsel van gelijke delen piment, kaneel, kruidnagelpoeder, gemberpoeder en nootmuskaat. Vervang evt. door speculaaskruiden.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!




