Wij zijn vast niet de enigen met een feta-obsessie – de enige kaas die altijd in de koelkast ligt en soms zelfs reden genoeg is voor een retourtje Griekenland.
In tal van Griekse gerechten is feta het zout van het gerecht: de feta wordt niet ín of door het gerecht gehusseld of meegebakken, maar ligt ernaast of erop als een zoute – en licht zure – toevoeging.
Extra Grieks, en dus extra lekker, zijn de salades waar een dikke plak feta in de olijfolie drijft en bedekt is met verkruimelde oregano. Alleen al door dit beeld, loopt het water ons in de mond.
Wacht, wat is Griekse feta eigenlijk?
Het is de bekendste Griekse kaas en ligt diep verankerd in de lokale kaastraditie. Sinds 2002 heeft hij een BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming).
Om de naam ‘feta’ te mogen dragen, moet de kaas in Griekenland worden geproduceerd, in specifieke, vaak bergachtige regio’s. Hij moet gemaakt zijn van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk (maximaal 30%).
De melk wordt gestremd, geperst, vervolgens in blokken gesneden en ondergedompeld in pekel, waar hij minstens twee maanden rijpt. Dit proces geeft feta zijn kenmerkende textuur en intense, zoute smaak.
Afhankelijk van de gebruikte melk en de productieregio kan feta variëren in smaak en textuur. Zo is 100% schapenfeta romiger, met een mildere en vollere smaak, terwijl feta van schapen- en geitenmelk iets steviger is en een fris zuurtje heeft.
Feta bewaren
De beste manier om feta te bewaren is in zijn pekel, in de koelkast. Als je dit doet kun je blokken gerust een maand bewaren – niet dat ze het zo lang redden… Heb je feta gekocht zonder pekel, maak er dan zelf een door ongeveer 1 theelepel zout te mengen met 200 ml water. Giet dit in een pot of afsluitbaar bakje en leg er de overgebleven feta in. Handige tip, hè!
9 recepten met feta uit Griekenland
Kritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
naar receptSpanakopita is een echte Griekse klassieker. Lekker hartig met krokant filodeeg, zilte feta en frisse spinazie.
naar receptMaak de koekjes van tevoren en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Zo worden ze ook steviger.
naar receptSouvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel. Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
naar receptJe hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo! Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
naar receptBak de lamsracks even aan en laat ze met de pilafrijst rustig verder garen in de oven. De citroen en feta geven dit gerecht een frisse, zomerse touch.
naar receptDe energie die je verbruikt tijdens het maken van dit recept, staat niet in verhouding met het genot dat je ervaart als je het eet. Het is heel makkelijk te maken en het levert je vrijwel zeker een staande ovatie op. Sommige recepten kun je met elk type filodeeg maken, maar dit recept werkt het beste met de dunne versie die je in de Griekse of Turkse supermarkt vindt. Ga ernaar op zoek, dat is het waard.
naar receptWie zegt dat je vlees nodig hebt voor een hartige stoof? Met deze combinatie van sperziebonen, tomaten en feta kom je een heel eind!
naar receptOp zoek naar nog meer Griekse recepten? Klik dan op deze lijst.








