Je moet van goeden huize komen om de Italiaanse keuken te weerstaan. Want hoe eigenzinnig het land en zijn inwoners ook zijn – voor een melanzane alla parmigiana of een versgebakken, dampende pinsa zwicht uiteindelijk iedereen.
De lijst met populairste Italiaanse recepten van deze zomer leest als een ode aan zon: de tijd van het jaar wanneer iedereen minder kleren aantrekt, en gerechten ook naakter mogen. Minder opsmuk. Ook wel: de kunst van het weglaten. Hoewel de Italianen dan wel weer gretig gebruik maken van olijfolie, knoflook, en verse kruiden – neem er vooral een voorbeeld aan!
Bekijk ook: 20x Italië gerechten: wat wil je in welke regio eten? (of thuis maken)
Dat de nummer één in deze lijst niemand verbaast, zegt eigenlijk al genoeg. We geven een hint: het is een pastarecept van dé Italiaanse trattoria van Amsterdam, al meer dan dertig jaar een begrip, en nog steeds vaste prik op elk menu in Sicilië. Rara, over welke pasta hebben we het?
Vitello tonnato
Op nummer twee staat een verrassende comeback: vitello tonnato. Of eigenlijk twee versies: de klassieker met kalfsvlees én een frisse, pescetarische variant met tomaat. Is kalfsvlees met tonijnmayonaise een tikkeltje retro? Zeker. Maar precies dat maakt het zo onweerstaanbaar nostalgisch.
Zomer en zoet gaan hand in hand, en dat zie je terug in de desserts. Nonna’s amandeltaart met vers seizoensfruit (abrikozen!) of een panna cotta met aperol-spritz-twist, geserveerd in de uitgeholde schil van een sinaasappel. Zonniger wordt het niet.
Italiaanse hits
Andere Italiaanse hits deze zomer? De luchtige, krokante pinsa – geliefd op elk terras. En gnocchi, maar dan als pici: die rustieke, met de hand gerolde pastaslierten uit Toscane. Tot slot een gerecht dat vooral onder kampeerders gretig wordt gezocht: pastasalade met pesto. Dat blijft natuurlijk gewoon een fijn recept om achter de hand te hebben als je snel iets lekkers wilt koken, waar je ook bent.
De nummer tien
Pinsa combineert het beste van pizza én focaccia. De luchtige bodem beleg je net als pizza en bak je in de oven. Lunchgerecht of antipasti ( 2-4 personen).
naar receptOp nummer negen
Vanaf nu eet je gnocchi alleen nog maar op deze manier, de lange slierten nemen extra veel saus op. En dan die zachte eidooier erdoor…
naar receptOp nummer acht
Salade-uien of bosuien, vaak verkocht met wat groen eraan, zijn mild maar als je ze niet kunt vinden, neem je rode ui.Als je de salade meeneemt, kun je kleinere parmezaancrackers maken: maak dan hoopjes van de geraspte kaas met tussenruimte en bewaar de crackers afgesloten in de kast, niet in de koelkast, tot je gaat eten. Kies de geurigste aardbeien voor extra zoetheid en laat ze maximaal 15 minuten intrekken.
naar receptOp nummer zeven
Deze kleurrijke pasta combineert perfect met allerlei verse ingrediënten in een frisse salade. Een pastasalade is een lekkere, volwaardige hoofdmaaltijd, maar kan ook prima worden geserveerd als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de barbecue. Blijft er wat over, geen probleem! Deze pasta blijft heerlijk stevig en wordt niet klef, dus is ook heerlijk als je hem de dag erna als lunch wilt eten.
naar receptOp nummer zes
Een lekkere zelfgemaakte maaltijd hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze kip in een geurige parmezaanroomsaus staat zo op tafel.
naar receptOp nummer vijf
Waan je op een Italiaans terras… Onder een parasolletje met een espresso en geurige abrikozentaart met romige amandelcrème.
naar receptOp nummer vier
Liselore kookt graag Italiaans, zeker als ze in het weekend wat meer tijd heeft om inkopen te doen en te koken. Serveer aperolspritz-panna cotta in sinaasappel als toet. Italiaanser wordt het niet! Dit toetje heeft alles; het is fris, romig, zoet en met een beetje drank geef je het precies die Italiaanse touch.
naar receptOp nummer twee en drie: tonnato!
Grote tomaten kunnen vrij vlezig zijn en daarom doet deze visversie van de Italiaanse vitello tonnato het zo goed. De tomatenplakjes nemen de romige tonijndressing op en maken hier een sensationele lichte lunch of avondmaaltijd van.
naar receptKook en eet deze week Italiaans! Hester: "Bij restaurant Brio in Amsterdam at ik de lekkerste vitello ever! De saus voor deze salade is daarop geïnspireerd. Fris, licht en kruidig."
naar receptDé nummer één
Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.
naar receptOok iets voor jou: 11x pasta met vis, want er zwemmen genoeg vissen in de zee









