Bagels zijn terug, van tja, nooit weggeweest! Steek jij als thuisbakker graag je handen uit de mouwen, dan is er weinig zo bevredigend als een batch glanzende, chewy exemplaren uit de oven halen. Precies het soort broodje waar wij warm voor lopen: een beetje techniek en veel bakplezier.
Een goede bagel maken start met een stevig, compact deeg. Ga je aan de slag, dan voel je al meteen dat het kneden anders voelt dat een klassiek brooddeeg. In ons basisrecept gebruiken we een scheutje moutstroop (andere recepten bevatten soms honing) voor die kenmerkende subtiele zoetheid.
Bagels pocheren
En dan komt misschien wel het leukste moment wat bagels écht bagels maakt: het pocheren. Laat het deeg even in kokend water zakken en je ziet de buitenkant meteen transformeren. Je krijgt spanning op de korst, en dat wil je! Wij roeren altijd wat zuiveringszout door het water, daardoor worden je bagels mooi glanzend.
Daarna kun je los met toppings. Ga je voor sesam en maanzaad of voor een delicious.twist met za’atar, nigella, geroosterde komijn of … Tja, wat kun je nog allemaal meer bedenken? Wij houden van een lekkere crunchy topping, omdat het zo lekker afsteekt bij de zachte binnenkant.
Zelf bagels maken? Zo pak je het stap voor stap aan
aantal 12 | brood, brunch, brunchgerecht | weekend | amerikaans | lactosevrij, vegetarisch
Scroll verder en ontdek stap voor stap hoe jij straks zelf de allerlekkerste bagels op tafel zet. Begin 1-2 dagen van tevoren aan dit recept. Hoe langer de bagels narijzen hoe beter de smaak.
Ingrediënten
- 1 el gerstemoutstroop*, biologische winkel of honing
- 800 g bloem voor brood + extra om te bestuiven, zie tips
- 7 g instantgist
- 2 tl fijn zeezout
- olie om in te vetten
- 1 el zuiveringszout*
- sesamzaad en/of maanzaad om te bestrooien
Instructies
- STAP 1 Meng in een kleine kom de gerstemoutstroop met 400 ml lauwwarm water. Zeef boven de mengkom van de keukenmachine of een grote kom de bloem met de gist en het zout. Maak een kuiltje in het midden en roer het gerstemoutmengsel erdoor. Roer het mengsel tot een grof deeg. Mix met de deeghaak op matige snelheid 10 min., tot je een glad en elastisch deeg krijgt. Werk je zonder keukenmachine, kneed het deeg dan op een licht met bloem bestoven werkvlak 20-25 min. door.
- STAP 2 Doe het deeg in een grote, ingevette kom en laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek in ± 1 uur uitrijzen tot het dubbele volume.
- STAP 3 (zie foto) Bekleed twee bakplaten met bakpapier en kwast licht in met olie. Verdeel het deeg in 12 stukken van ± 100 g.
- STAP 4 (zie foto) Neem een stuk deeg en vouw de randen naar het midden toe, zodat je een glad bolletje krijgt. Leg het bolletje met de bolle kant naar boven op een met bloem bestoven werkvlak en leg je hand er losjes omheen.
- STAP 5 (zie foto) Draai met je hand rondjes, waarbij je het deeg zachtjes tot een afgeplat bolletje duwt. Prik met je vinger of de steel van een pollepel een gat in het midden en rek het deeg voorzichtig uit tot het gaatje ± 4 cm Ø is.
- STAP 6 Leg de bagel op een van de bakplaten en vorm zo nog 12 bagels. Kwast ze licht in met olie en dek ze losjes af met plasticfolie. Laat ze minstens 12 uur, maar liefst 24 uur rijzen in de koelkast.
- STAP 7 (zie foto) Neem de bagels 30 min. voor je ze gaat koken en bakken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Verwarm intussen de oven voor op 240°C. Breng een grote, diepe pan met water aan de kook, draai het vuur zo laag dat het water tegen de kook blijft en roer het zuiveringszout erdoor, dit maakt de bagels mooi glanzend. Schep met een natgemaakte schuimspaan voorzichtig een paar bagels in de pan. Kook ze 1 min. per kant, schep ze uit het water en leg ze – met de bolle kant boven – op de bakplaten. Bestrooi ze naar keuze met sesam- en/of maanzaad.
- STAP 8 Bak de bagels 8 min. in het midden van de oven, schakel dan de oventemperatuur terug naar 210°C en bak ze nog 8 min. tot ze goudbruin zijn. Neem de bakplaten uit de oven en neem de bagels met een theedoek van de bakplaat. Laat ze op een rooster afkoelen. Eet ze liefst binnen een paar uur.
Voedingswaarde
- calorieën: 253 kcal
- eiwit: 8 g
- vet: 1 g
- koolhydraten: 51 g
* Zuiveringszout koop je bij de biologische winkel.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!




Bekijk ook: sandwich maken: zo beleg je zelf het lekkerste broodje ter wereld