In deze roerige tijden hebben we klassiekers nodig om ons vast te houden en te troosten. Doe maar een grote pan pasta bolognese, want een hartige tomatensaus met supermals vlees maakt veel goed, al is het maar voor even.
‘Pasta bolo’ zoals het tegenwoordig in de volksmond wordt genoemd is een specialiteit uit Noord-Italië, Bolognese, vernoemd naar Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna.
Wil je de allerlekkerste bolognese maken, neem er dan gerust uren en uren de tijd voor. Want hoe langer de saus suddert, des te leuker het wordt om de ragù straks van je bord te likken (doe jij toch ook?)
Perfecte pasta bolognese?
Wat je proeft in de zachte tomatensaus van rundvlees, groenten en melk is tijd, en uiteraard de ingrediënten zelf, die zijn samengesmolten tot één overheerlijke bolognese. Wat erin hoort? Daar zijn de meningen over verdeeld.
In 1982 werd het recept vastgelegd door de Accademia Italiana della Cucina – een groep Italiaanse chef-koks vond het nodig om een actiedag te organiseren ter promotie van dit ‘originele’ recept als protest tegen de ‘onwaarschijnlijke creaties’ die wereldwijd onder de naam bolognese werden geserveerd. Zo beschouwden ze room als een opmerkelijk ingrediënt.
Hoe je de saus toch eervol kunt maken? Houd de regio waar het gerecht vandaan komt in je achterhoofd. Er is niets mis met een op tomaat gebaseerde bolognese, rijk aan knoflook en olijfolie, behalve dat dit niet is wat men traditioneel in Emilia-Romagna eet — een regio waar zuivel een hoofdrol speelt.
Dat glaasje melk in de ragù is dus een blijver! Wat het doet voor je gerecht? Het beschermt het vlees tegen de zuren in de wijn, en voegt een subtiele zoetheid toe.
Geen authentieke bolognese
Om trouw te blijven aan de ziel van het gerecht, zouden witte wijn, vlees, en melk de hoofdrol moeten spelen – niet tomaten of Sangiovese. Laat het lang sudderen en vries extra porties in, zodat je ook doordeweeks kunt genieten van je pasta bolo.
En: serveer het met alles behalve spaghetti. Nu we de regels weer hebben opgesteld, is het tijd om ze te breken – dit zijn onze bolognese variaties, alles behalve traditioneel of authentiek:
8x pasta bolognese met onze delicious. twist
Een goede ragù laat pasta meteen stralen. Maar hoe maak je deze Italiaanse topsaus eigenlijk? Alles valt of staat met de basis: soffritto, een mengsel van ui, knoflook, wortel en kruiden en natuurlijk een flinke snuf amore. Tip: bestel de runderwangen bij je slager en begin minstens 3 uur van tevoren aan dit recept.
naar receptIn de voorraadkast van Janneke staan altijd handige Italiaanse basics, zoals gedroogde paddenstoelen. Janneke: 'Daarmee geef ik soep en saus extra hartigheid. Makkelijk door de ravioli, intens lekker door gehaktsaus en heerlijk bij burrata die zich mengt met de saus.'
naar receptHet geheim om veel smaak te vangen in een bolognesesaus, zonder dat het uren duurt? Uienmarmelade, sojasaus, veel knoflook en het geduld om het gehakt flink bruin te laten worden. En de lekkerste tomaten die je kunt vinden natuurlijk. Deze snelle bolognese maak je in minder dan een half uur.
naar receptIn dit recept gebruiken we lamsgehakt. Bij mediterrane supers met een vleesafdeling vind je zeker lamsgehakt. Of gebruik eventueel het vlees uit lamsworstjes.
naar receptDeze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente. TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.
naar receptDeze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!
naar receptHerfstfavorieten als ragù maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfortfood vol smaak.35x de lekkerste recepten met kikkererwten
naar receptVerrassend: deze pijlsnelle eenpans-pasta bolognese staat garant voor heerlijk comfortfood en is toch low cal.
naar receptLekker lijstje: 16 snelle recepten met linzen uit blik voor als de acute honger toeslaat







