zo bak je de perfecte oliebol

zo bak je de perfecte oliebol

Het oliebollenseizoen is weer aangebroken. Geen oud & nieuw zonder oliebollen toch? Of je nou een ervaren oliebollenbakker bent of niet, met deze tips kan iedereen lekkere oliebollen bakken!

Het beslag

De sleutel tot luchtige oliebollen begint bij het beslag. Het basis beslag bestaat vaak uit melk, bloem, gist, ei en een snufje zout. Hier kun je aan toevoegen wat je zelf lekker vindt. Je gebruikt bij voorkeur lauwwarm water om de gist goed te activeren. Voor extra luchtige oliebollen kun je een deel van het water vervangen door lauw bier.

Het is belangrijk dat jet het oliebollenbeslag goed laat rijzen, maar niet te lang….! Als het beslag te lang rijst, dan storten de bollen tijdens het bakken helemaal in elkaar en dat willen we natuurlijk niet. Idealiter rijst het deeg ongeveer 30 minuten op een temperatuur van 30 graden, tot het deeg in volume is verdubbeld.

We horen je denken: ‘Tijdens de Nederlandse jaarwisseling is het alles behalve warm in Nederland’. Daar hebben wij wel een tip voor. Verwarm je oven voor op 50 graden en ze de oven daarna uit. Laat het oliebollenbeslag in de gesloten oven rijzen. Zo creëer je toch dat tropische weer waar het beslag naar verlangt.

Hier hebben we alvast het recept voor de perfecte oliebollen!

Recept voor de perfecte oliebollen
De beste, verse oliebollen? Die maak je natuurlijk zelf! Onze tips om de lekkerste oliebollen te maken zijn geen geheim.
Zo bak je de beste: gebruik gewelde krenten voor een smeuïge oliebol, een appel voor een subtiel zuurtje. Neem ruim de tijd om het beslag goed te laten rijzen en haal een oliebollenknijper eerst even door de olie om een laagje te creëeren aan de binnenkant. Schep een bol, laat hem in de hete olie glijden en laat hem vervolgens met rust: de bol keert zich vanzelf tijdens het bakken.
En dat is het! De manier om de mooiste bollen te maken, plús het beste recept. Goudbruine, krokante, luchtige en smeuïge oliebollen gegarandeerd. Happy new year!
naar recept
oliebollen

De vulling

Je kunt eindeloos variëren met vullingen voor de oliebol. We kennen allemaal wel de krenten- of rozijnenbollen, maar je kunt ook stukjes appel, ananas en zelfs hartige dingen toevoegen. Als je besluit om rozijnen- of krentenbollen te maken, is het belangrijk dat je deze eerst welt. Zo ‘stelen’ ze geen vocht van je beslag. Maar wel ze niet langer dan een kwartier, om te voorkomen dat ze kapot knappen.

Zorg er voor dat de vulling in balans is. Voeg maximaal 50% vulling toe. Dat betekend dat als je een kilo beslag hebt, je maximaal 500 gram vulling toevoegt. Roer het goed door voor een gelijkmatige verdeling.

Welke olie gebruik je?

Welke olie moet je nou gebruiken voor de perfecte oliebol? Vaak worden oliebollen al snel te vet. Om dit te voorkomen kun je het beste een neutrale olie van goede kwaliteit gebruiken. De beste soorten olie om te gebruiken zijn: zonnebloemolie, arachideolie of slaolie. Oude olie heeft een vieze en vette smaak.

Daarna is het de kunst om de olie op de perfecte temperatuur te krijgen. De ideale temperatuur zit rond de 180 graden. Je kunt een thermometer gebruiken om dit te controleren. Heb je geen thermometer? Steek dan een houten pollepel in het vet. Als de olie begint te borrelen, zit je goed.

As je olie te koud is, absorberen de oliebollen het vet en dat geeft geen lekker eindresultaat. Is de olie te warm, dan verbranden de bollen aan de buitenkant, terwijl de binnenkant nog rauw is.

Bakken

Om die mooie ronde ballen te krijgen, gebruik je twee lepels of een ijslepel om het beslag mee in de olie te scheppen. Doop de lepels eerst in de olie, zo laat het beslag makkelijker los. Maak de oliebollen niet te groot, ze zwellen namelijk nog op tijdens het bakken.

Zodra de oliebollen gaar zijn aan één kant, dan draaien ze vanzelf om. Gebeurt dit niet, dan hebben ze waarschijnlijk te weinig ruimte in de pan. Je kunt ze dan gewoon zelf omdraaien. Oliebollen hebben zo’n 5 tot 8 minuten nodig om volledig gaar te worden. Als je ze uit het vet haalt, laat ze dan uitlekken op keukenpapier. Hiermee zorg je dat al het overtollige vet van de oliebol verdwijnt.

Alle tips op een rijtje:

We snappen dat dit een lang overzicht was met veel informatie. Daarom hebben we hier nog even alle belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

  • Gebruik lauw warm water voor het deeg, om de gist goed te activeren;
  • Wil je extra luchtige oliebollen? Gebruik dan lauw bier;
  • Laat het beslag rijzen in een voorverwarmde oven. Hierdoor krijg je het perfecte gerezen deeg;
  • Je kunt de rozijnen of krenten laten wellen in rum of appelsap, voor een bijzondere twist;
  • De beste soorten olie om te gebruiken zijn: zonnebloemolie, arachideolie of slaolie;
  • Heb je geen thermometer om de temperatuur van de olie te checken? Steek dan een houten pollepel in het vet. Als de olie begint te borrelen, zit je goed;
  • Doop de lepels waarmee je de oliebollen schept eerst in de olie, zo laat het beslag makkelijker los;
  • Klik hier om tips te bekijken voor hoe je oliebollen het beste kunt bewaren
  • Lees hier hoe je oliebollen het beste weer kunt opwarmen

Heb je een verkeerde inschatting gemaakt en heb je veel te veel oliebollen gebakken? Maak dan deze heerlijke oliebollenbroodpudding!

oliebollenbroodpudding
Oliebollen over? Mister Kitchen ging op oliebollenjacht en kwam op de redactie met een aantal super recepten. Eén daarvan was de oliebollenbroodpudding. Want lekker hoor die oliebollen, maar je houdt er altijd een paar over. Zonde om ze uit te laten drogen en met wat room, vanille en suiker maak je er een super nagerecht van!
naar recept
Oliebollenbroodpudding-delicious

Hou je nou niet van oliebollen? 36x lekkers voor iedereen die niet van oliebollen houdt. Of haal je ze toch liever bij de kraam? Hét ultieme oliebollen lijstje: hier haal je de lekkerste | delicious.magazine