hartige oliebollen: de Oud & Nieuw trend

Trend-alert! Op meerdere plekken kwamen we deze week hartige oliebollen tegen. Dat wij daar niet aan gedacht hebben snappen we ook niet. Want waarom zou je oliebollen eten met poedersuiker, appels en rozijnen, als je ze ook kunt vullen met smeltende kaas? Geloof ons: voor deze bollen wil je in de rij!

Oliebollen met garnalen van VRR

Dat je heerlijk brood kunt eten bij het Amsterdamse restaurant VRR – Voormalig Rosa en Rita – weten we, want het restaurant wordt gerund door Sander Overeinder (de kracht achter Stadsbakkerij As) en de mannen van Hotel de Goudfazant. En die bakken, jawel, allebei krokante desemkadetjes waar je u tegen zegt. Als je dan toch al met je handen in het deeg staat, is de stap naar brood uit de frituur niet meer zo groot.

Want laten we eerlijk zijn, een oliebol bestaat net als brood voornamelijk uit bloem, gist, zout en water – hoewel dat ook melk of bruisend water kan zijn. Het rijsmiddel, gist maar het kan ook met desem, zorgt ervoor dat de oliebollen lekker luchtig worden. Voor een zoete oliebol voeg je ook vaak een beetje suiker toe.

Maar, wat krijg je als je de suiker vervangt door iets superhartigs? Dat moet chef Gina Verheij van VRR hebben gedacht toen ze garnalen en kaas door het beslag deed. Zó slim, want de kaas smelt en loopt nog net niet uit de oliebol zodra je ‘m openscheurt, terwijl de garnalen de bol vullen met een heerlijk zoet, romig aroma. Yum!

En net als je denkt dat het niet beter wordt, strooien ze viskruiden (o.a. dille, peterselie, peper) over de warme garnalen-kaasbollen. Want een oliebol zonder strooisel, is geen oliebol.

Hartige oliebollen met een Indonesische twist

Vanja van der Leeden – bekend van Indorock, waar ze het Gouden Kookboek voor won, en Insane – liet zich inspireren door VRR. Of nou ja, inspireren, ze was laaiend enthousiast, schreeuwde het van de online-daken: ‘dit is dé oudjaarbubbelsnack’, en maakte vervolgens haar eigen versie. Uiteraard met een indo-twist zoals we van haar gewend zijn.

Haar hartige oliebollen zijn gevuld met limoenblad, sambal, knoflook én Hollandse garnalen. Zonder gene en met veel trots afgekeken van VRR. Om de oliebollen nog hartiger te maken, gaat er ook een blokje garnalenbouillon doorheen en een beetje kaas. Dat, zoals ze op Instagram schrijft ‘uit de bollen oozet als je ‘m openbreekt (van oozing, het engelse woord voor druipen, red.). Ik heb er denk ik al 20 op, dus morgen zit ik misschien (héél misschien) aan de bleekselderijstengels.’

Dips!

Ook tijdens het intieme pop-up diner van Spice First in Kas Keerweer in Amsterdam afgelopen donderdag maakte de hartige oliebol een acte de présence. Gastvrouw en kok Sophie Fleur bakte simpele volkorenbollen met roggemeel. Geen spannende vullingen hier, want deze hartige versie draaide volledig om de dips, én het strooisel van gemalen eekhoorntjesbrood, ui, zwarte peper, mosterd, en zout.

Gruwelijk lekker was de tomatenchutney van gele tomaten, met dadels en allerlei specerijen zoals kaneel, gember, koriander, venkel en komijn. Evenals de tamarindesaus. Zure smaken werken heel goed met zo’n vettige hap. Zo maak je zelf chutney:

tomatenchutney
Chutney, relish, pickles… het ligt aan je moedertaal hoe je het noemt. In alle gevallen is het een bijgerecht van groenten of vruchten die met azijn, suiker en kruiden (bijna) worden stukgekookt. Belangrijk is de balans tussen het zout, het zoet en het zuur. Ook de specerijen spelen een prominente rol.
naar recept
tomatenchutney basis | delicious

Zelf hartige oliebollen (met spekjes) bakken?

Gebruik ons basisrecept, gebruik iets minder suiker en meer zout en voeg bijvoorbeeld een van de onderstaande delicious ingrediënten toe:

• Spekjes & kaas
• Zongedroogde tomaten & basilicum
• Chili, komijn, mosterdzaadjes, kokos & kerrieblad (met eventueel wat gember en knoflook)
• Oude kaas en paddenstoelen met miso
Saffraan & garnalen

hartige oliebollen, beignet
Unsplash