zo kun je oliebollen het beste bewaren (en er dus langer van genieten)

Wij tellen niet alleen af naar het nieuwe jaar, maar zeker ook naar die lekkernij die er elk jaar weer bij hoort: de oliebol. Zo kun je oliebollen het best bewaren (en er dus een dagje langer van genieten!).

Hoewel we er geen genoeg van kunnen krijgen, kan het soms wel gebeuren dat we iets te enthousiast zijn met bakken of inkopen.

Er is bijna niks zo treurig als zielige zachte oliebollen die op 1 januari nog zielig op het aanrecht achter zijn gebleven. Maar gelukkig hebben we dé tips voor je.

Lees ook: recept voor de perfecte oliebollen.

Hoe kun je oliebollen het beste bewaren?

Het bewaren van oliebollen is gelukkig helemaal niet moeilijk. Zorg er eerst voor dat de oliebollen zijn afgekoeld tot kamertemperatuur. Bewaar ze niet in de papieren zak van de kraam, maar berg ze op in een luchtdichte doos of plastic zak. Leg tussen en boven de oliebollen een vel keukenpapier om uitdroging te voorkomen en ze lekker zacht te houden.

Zorg er in ieder geval voor dat je ze niet in de koelkast bewaart. Door de kou verandert de textuur en drogen ze sneller uit. Kies liever voor een koele, donkere plek, weg van direct zonlicht. Bijvoorbeeld in een broodtrommel of een keukenkastje. Zo blijven ze zo lang mogelijk vers.

Hoe warm je oliebollen het best op?

Een oliebol is het allerlekkerst op de dag van het bakken. Maar als je ze toch een dagje later wilt eten, kun je ze wel kort opwarmen in de oven.

Je wil ze hooguit een beetje warm hebben, dus warm ze op op lage temperatuur. Dan worden ze weer smeuïg en zacht zonder dat ze die harde korst krijgen.

Dit kun je doen met de restjes

Heb je toch nog oliebollen over? Dan kun je ze altijd nog gebruiken om er iets anders lekkers mee te maken. Snijd ‘m bijvoorbeeld in plakjes en bak die krokant. Of maak er juist wentelteefjes of broodpudding van.

oliebollenbroodpudding
Oliebollen over? Mister Kitchen ging op oliebollenjacht en kwam op de redactie met een aantal super recepten. Eén daarvan was de oliebollenbroodpudding. Want lekker hoor die oliebollen, maar je houdt er altijd een paar over. Zonde om ze uit te laten drogen en met wat room, vanille en suiker maak je er een super nagerecht van!
naar recept
Oliebollenbroodpudding-delicious

Heb je ook appelbeignets over? Dít kun je doen om appelbeignets knapperig te houden

oliebol istock - delicious