Denk je even in: dun knapperig deeg gevuld met kersen en ricotta, warme appelvulling of juist courgette en geitenkaas. Waar hebben we het over: strudel natuurlijk. Oostenrijks finest, maar in meer landen weten ze hoe je zo’n rol onweerstaanbaar maakt.
De kunst zit ‘m in het deeg. Traditioneel maak je het met flinterdun, rekbaar deeg. Hier in Nederland gebruiken we vaak filodeeg, omdat dit het dichtst in de buurt komt van het origineel en je het kant-en-klaar kunt kopen.
De klassieke appelstrudel (hieronder vind je twee recepten) is waarschijnlijk de bekendste variant: een vulling van lichtzure appels, rozijnen, kaneel en suiker. Met wat extra noten zorg je voor een lekkere crunch.
Hou je niet van zoet? Dan zijn er ook talloze hartige varianten die in Oostenrijk en Duitsland minstens zo geliefd zijn. De volgende keer dat je een quiche of hartige taart wil maken, ga dan eens voor een hartige strudel. Met zuurkool en zalm bijvoorbeeld of courgette, ricotta en pancetta.
strudel met courgette, ricotta, pancetta en olijfolie
Niet alleen ONGELOOFLIJK LEKKER, maar ook een lust voor het oog, dit filodeeg gevuld met pancetta, courgette, kaas, kruiden & olijfolie. Psst… deze strudel is een topper op de paastafel!
geitenkaasstrudel met belegen geitenkaas, flinterdunne courgette & sjalotchutney
De smaak van Hollandse geitenkaas is vol, romig, puur. Melk met een heel eigen karakter! Van die unieke melk wordt een verrukkelijke kaas gemaakt. Natuurgerijpt op houten planken, zodat de smaak zich rustig kan ontwikkelen. De belegen geitenkaas in deze strudel geeft ‘m een volle, romige smaak die heel lekker samen gaat met de subtiele sjalotchutney.Maak ook eens deze heerlijke herfstsalade van pompoen, oude geitenkaas met aardappelschil, basilicumgremolata en hazelnoot.
Deze hartige vega winter-strudel met rode-uiencompote is perfect om te maken voor je gezin. Het ziet er niet alleen feestelijk uit, maar smaakt ook nog eens fantastisch!
Apfelstrudel is niet alleen in Oostenrijk een geliefd dessert, ook in Oost-Europa vind je het vaak op de menukaart. Daar heet het Strudla od jabuka en wordt het gemaakt met knapperige walnoten en een vleugje maanzaad voor een extra bijzondere twist! Dit recept is perfect voor een regenachtige herfstdag, wanneer je zin hebt in iets lekkers.
Wie een dezer weken de sneeuw opzoekt, eet er vast zo’n onweerstaanbare apfelstrudel. Heerlijk ovenwarm, met een friszoete vulling. Vooral in de Weense koffiehuizen eet je de populaire apfelstrudel.
Op zoek naar gebakken lucht in laagjes? Bak een Hongaarse strudel! En vul hem dan niet met de klassieke appelvulling, maar ga voor romige ricotta en kersen. Een gouden combinatie met knapperig filodeeg.