romige bietensoep met citroen

romige bietensoep met citroen
Recepten: Merijn Tol, Fotografie: Chantal Arnts, Studio Philippi, Foodstyling: Julie Teeken, Styling: Laura Vijselaar

De verrassing van de avond is deze soep. Colorblocking op je bord en smaakexplosies in je mond! Wat deze soep extra speciaal maakt zijn de drie toppings. Verras je gasten en serveer deze heerlijke romige bietensoep met citroen!

Deze feestelijke soep komt uit het nieuwe kerstnummer van delicious.. Hou je niet zo van bieten? Dan hebben we nog veel meer andere lekker soepen in het nieuwe nummer staan! Bestel ‘m hier.

romige bietensoep met citroen

Voorkeur: vegetarisch

aantal 4 | voorgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal | vegetarisch

Maak romige bietensoep met citroen tot 2 dagen eerder en bewaar in de koelkast. Warm op laag vuur op. Rooster de druiven tot 1 dag eerder en bewaar koel. Warm voor het serveren op in de oven. Maak de groene zure room tot 1 dag eerder en bewaar in de koelkast. Maak de crumble 2 dagen eerder en bewaar afgesloten op kamertemperatuur.

Voorbereiding:25

oven2

Totale tijd:2 25

Ingrediënten

  • 3-4 rauwe rode bietjes
  • 3 el olijfolie
  • 1-2 rode uien fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 375 ml melk
  • 100 ml groentefond of groentebouillon
  • 2 repen citroenschil zonder wit + citroensap naar smaak

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Pof de bietjes in 1 tot 2 uur gaar en zacht. Hoe ouder de bietjes zijn, hoe langer het duurt. Laat iets afkoelen.
  2. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de ui en knoflook 10 min. zachtjes.
  3. Pel de bietjes, snijd in grove blokjes en voeg met de melk, kipfond, citroenschil, 125 ml water en wat peper en zout toe aan de pan. Breng aan de kook en kook ± 5 min. Pureer de soep glad en voeg wat citroensap en zout toe.
  4. Schenk de soep in diepe borden of wijde kommen en serveer met de geroosterde druiven (zie recept), een swirl groene zure room (zie recept) en wat crumble (zie recept).

Voedingswaarde

  • calorieën: 146 kcal
  • eiwit: 5 g
  • vet: 9 g
  • koolhydraten: 10 g

Recepten: Merijn Tol, Fotografie: Chantal Arnts, Studio Philippi, Foodstyling: Julie Teeken, Styling: Laura Vijselaar

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Topping 1: geroosterde druiven met pekmez

Voorkeur: glutenvrij, vegan

aantal 4 | topping | | | glutenvrij, vegan

Voorbereiding:5

oven35

Totale tijd:40

Ingrediënten

  • 1 flinke tros rode druiven in trosjes geknipt
  • 100 ml pekmez*

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de druiven op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ± 25 min.
  2. Verlaag de temperatuur van de oven naar 160°C. Bedruppel de druiven met de pekmez en rooster nog ± 10 min. Zet de oven uit en laat de druiven een beetje afkoelen in de oven.

Voedingswaarde

  • calorieën: 134 kcal
  • eiwit: 1 g
  • koolhydraten: 31 g

* Pekmez is druivenmelasse. Te koop bij de Turkse supermarkt. In plaats van Pekmez kun je ook granaatappelmelasse gebruiken.

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Topping 2: groene zure room met peterselie, sumak & kardemom

Voorkeur: glutenvrij

aantal 4 | topping | | | glutenvrij

Voorbereiding:5

Totale tijd:5

Kookgerei

  • staafmixer met hakbakje

Ingrediënten

  • ½ bosje peterselie blaadjes geplukt
  • 100 ml zure room
  • 4 el slagroom
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ½ tl sumak

Instructies

  1. staafmixer met hakbakje
  2. Doe de peterselieblaadjes met 4 el water en wat zout in het hakbakje van de staafmixer en mix tot gladde puree.
  3. Klop de zure room met de peterseliepuree, slagroom, kardemom en sumak tot luchtige room. Breng op smaak met zout.

Voedingswaarde

  • calorieën: 70 kcal
  • eiwit: 1 g
  • vet: 7 g
  • koolhydraten: 1 g
Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Topping 3: pistache-hennepzaadcrumble

Voorkeur: glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

aantal 4 | topping | | | glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

Voorbereiding:10

Totale tijd:10

Ingrediënten

  • 50 g gepelde pistachenoten grof gehakt
  • 50 g hennepzaad
  • 1 el honing
  • fleur de sel

Instructies

  1. Rooster de pistachenoten en het hennepzaad in een droge koekenpan. Voeg de honing, een snufje fleur de sel en evt. 1 el water toe laat nog even karamelliseren. Schep op bakpapier en laat afkoelen.

Voedingswaarde

  • calorieën: 162 kcal
  • eiwit: 7 g
  • vet: 12 g
  • koolhydraten: 7 g
Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: 9 recepten voor pompoensoep die alles behalve saai zijn | delicious.magazine