Tom ka khai, een soort kruising tussen een kippensoep en een curry, leunt volledig op de kracht van laos, ook bekend als galanga: een wortelstok met een volle aromatische smaak die doet denken aan de geur van een wandeling door een dennenbos.
Trek je jas aan en fiets langs een paar toko’s, want voor dit recept wil je echt op zoek naar verse laos (of een stuk uit de diepvries). Deze specerij is net als gember een wortelstok (rhizome) alleen smaakt veel sterker naar citrus en dennen. Het is ook houtiger dan gember en laat zich veel moeilijker fijnhakken.
Mocht je nou echt geen laos kunnen vinden, gebruik dan verse gember. De smaak is anders, maar je maakt er alsnog een verrukkelijke tom ka khai mee.
Nog een tip: voor een vega variant kun je de kip en bouillon vervangen door tofu en groentenbouillon en eventueel een paar blaadjes Thaise basilicum toevoegen voor een subtiele anijs noot.
Tom ka khai recept
Ingrediënten
- 400 ml kokosmelk
- 400 ml kippenbouillon
- 400 g kipfilet, in dunne plakjes
- 4-5 stengels citroengras, in stukken van 5 cm en licht gekneusd
- 5 plakjes laos (galangawortel – of gebruik gember als alternatief)
- 4-5 makrut limoenblaadjes, gescheurd
- 150 g champignons, in dunne plakjes
- 2-3 rode chilipepers, in dunne ringen (of naar smaak)
- 2 el vissaus
- 1 el palmsuiker, of bruine suiker als alternatief
- 3-4 el limoensap
- verse koriander, voor erover
Instructies
- Zet een grote pan op middelhoog vuur en voeg de kokosmelk en kippenbouillon toe. Breng het langzaam aan de kook.
- Voeg citroengras, galangawortel en de limoenblaadjes toe aan de pan. Laat het geheel zachtjes koken zodat de smaken kunnen intrekken, ongeveer 5-10 minuten.
- Doe de kipfilet erbij en laat deze 5-7 minuten zachtjes garen in de soep, tot de kip net gaar is. Voeg dan de champignons toe en kook deze nog 2-3 minuten mee.
- Voeg de vissaus, palmsuiker en rode chilipepers toe. Roer goed door en laat de smaken even mengen.
- Haal de pan van het vuur en voeg het limoensap toe. Proef de soep en pas de smaken aan met meer vissaus (zout), palmsuiker (zoet) of limoensap (voor extra zuur) naar wens.
- Schep de soep in kommen en garneer met verse koriander. Serveer de Tom Ka Khai met gestoomde jasmijnrijst of kleefrijst voor een maaltijd. Voor extra pit kun je ook een paar druppels chilie-olie toevoegen aan de soep.
Voedingswaarde
Dit recept printenBekijk ook dit klassieke warme chocolade dessert: moelleux au chocolat