broodje met varkensvlees van de bbq op z’n vietnamees

broodje met varkensvlees van de bbq op z’n vietnamees

Waar wij in het barbecueseizoen trek in hebben? Fluffy broodjes gevuld met slowgegaard varkenvlees, knapperige pickle van rettich en wortel en een zoete saus met Aziatische smaakmakers.

broodje geroosterd varkensvlees op z’n vietnamees

lunch of hoofdgerecht | 10 personen

1½ kg varkensnek*
10 witte afbakbroodjes of ongevulde gestoomde broodjes (toko)

zoetzuur van wortel en daikon (rammenas)
400 ml rijstazijn
75 g suiker
1 winterwortel in dunne plakken
½ daikon, dun gesneden**

saus
1 el sesamzaad, geroosterd
2 el verse gember, geschild en fijngeraspt
3 el rijstazijn
5 el zoete chilisaus
3 el sojasaus
sap van 1 limoen
5 el zonnebloemolie

garnering
1 zoete ui, in dunne halve ringen
1 komkommer in dunne plakken (met een kaasschaaf)
10 takjes koriander
ook nodig: mandoline**

Maak een half uur van tevoren de barbecue aan en gebruik zodra de kooltjes witheet zijn de deksel om de temperatuur goed te regelen, of verwarm de oven voor op 100°C. Kruid het vlees met zout en peper en verpak het in aluminiumfolie. Steek een kernthermometer in het midden van het vlees (niet op het bot) en laat het garen tot de kern een temperatuur van 88°C heeft, dit duurt zo’n 4-5 uur.

Verwarm voor het zoetzuur de rijstazijn, suiker en 1 el zout met 75 ml water 2 min. in een steelpan. Neem van het vuur, leg de wortel en daikon erin en laat 1 uur staan.

Meng alle ingrediënten voor de saus. Zet zoetzuur en saus tot gebruik koel weg.

Bereid vlak voor het serveren de broodjes volgens de beschrijving op de verpakking.

Laat het vlees iets afkoelen en pluk het van het bot. Procureur kun je in stukjes verdelen.

Beleg de broodjes met het vlees, wat zoetzure groenten, ui, komkommer en koriander en besprenkel met de saus.

*Is varkensnek moeilijk te krijgen, neem dan ± 600 g varkensprocureur zonder bot.
** Een mandoline om wortel en daikon flinterdun te snijden, koop je bij kookwinkels.

Bereiden ± 25 min. / barbecue of oven ± 5 uur

RECEPT MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR