Deze bieten-tarte tatin is een perfect kerstgerecht. Het is kleurrijk en gezond, dus het ziet er verbluffend uit op de kersttafel! Maar waarom wachten tot kerst? Probeer ‘m nu alvast uit en laat de voorpret van kerst beginnen. Het nieuwe nummer staat vol met dit soort gerechten. Bestel ‘m hier!
Bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten
vegetarisch
aantal 4 |
voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
vegetarisch
Op zoek naar een verbluffend groentegerecht? Deze bieten-tarte tatin met geitenkaas en macadamianoten zit boordevol groente en ziet er ook nog eens prachtig, kleurrijk uit!
Kookgerei
- ovenvaste koekenpan van 22 cm Ø
Ingrediënten
- 3 grote rauwe bieten
- 55 g kristalsuiker
- 4 el balsamico-azijn
- 40 g boter in blokjes
- 3 tenen knoflook gepeld
- ¼ bosje tijm + extra takjes om mee te garneren
- 2 steranijs
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 100 g zachte geitenkaas
- 35 g macadamianoten geroosterd, fijngehakt
- zeezoutvlokken om mee te bestrooien
- extra vierge olijfolie om mee te bedruppelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de bieten in een kleine ovenschaal en voeg 80 ml water toe. Dek af met folie en rooster ± 1 uur en 30 min. in de oven tot je ze makkelijk met een scherp mes in kunt prikken. Laat ± 20 min. afgedekt afkoelen om te stomen, zo kun je ze makkelijker schillen. Gebruik keukenpapier om de schil van de bieten te wrijven. Snijd de bieten daarna in dunne plakjes.
- Verwarm de suiker in de ovenvaste koekenpan op hoog vuur. Schud de pan, zodat alle suiker oplost en laat 4-5 min. bakken zonder te roeren tot de suiker diep goudbruin is. Voeg de balsamicoazijn toe en wals de pan om de karamel en azijn te mengen. Voeg de boter toe en roer tot karamel. Laat even sudderen, voeg dan de knoflook, tijm en steranijs toe.
- Neem de pan van het vuur. Leg de plakjes biet dakpansgewijs in een cirkel over de karamel. Snijd het bladerdeeg in een cirkel die iets groter is dan de pan en leg het over de bieten, stop de randen voorzichtig in. Bak ± 25 min. in de oven. Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog ± 10 min. tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is. Neem uit de oven en laat 5-10 min. staan.
- Gebruik een mes om het bladerdeeg los te maken van de rand van de pan en keer de taart voorzichtig om op een schaal of plank. Verwijder de knoflook, tijm en steranijs. Verkruimel de geitenkaas over de tarte tatin, bestrooi met macadamianoten en garneer met extra tijm. Bestrooi met zoutvlokken en druppel de olie er vlak voor het serveren over.
Voedingswaarde
calorieën: 482kcal
eiwit: 7g
vet: 32g
koolhydraten: 39g
Recepten & foodstyling: Helly Raichura, Hayden Quinn, Jeff Workman, Laura Baratto, Ross Lusted, Shuki Rosenboim en Louisa Allan, Fotografie: Alan Jensen, Styling: David Morgan
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: 14x tarte tatin: klassiekers met een twist | delicious. magazine (deliciousmagazine.nl)