10 recepten met worst – van chorizo tot venkelworst

En óf we worst lusten! Doe ons maar een knapperig gebakken Duitse bratwurst, pittige chorizo, en van die plakjes Italiaanse venkelworst waar je om moet vechten, anders is het op.

Wat worsten zo bijzonder maakt, is de enorme variatie aan smaken en bereidingswijzen. Denk bijvoorbeeld aan verse worsten, die je eerst moet bakken of grillen, versus gedroogde en gerookte varianten zoals salami, die je zo uit de verpakking kunt eten.

Elk land z’n eigen worst

Elk land, elke regio geeft zijn eigen twist aan de worst. Soms door specifieke kruiden toe te voegen, andere keer vanwege een specifieke techniek. Zo wordt in Italië venkelzaad toegevoegd, terwijl de Hongaren zweren bij een goede snuf paprika.

Naast de veelzijdigheid van worsten, zijn ze ook diep geworteld in verschillende tradities. Tijdens het Oktoberfest in Duitsland worden bratwursten gegeten naast grote pullen bier, in Spanje is geen tapasavond compleet zonder plakjes chorizo en zelfs in Nederland willen we leverworst op een verjaardag. Deze culturele tradities maken de worst tot meer dan zomaar een ingrediënt; het is een symbool van traditie.

Geschiedenis

Leuk feitje: de oudste bekendste worstsoorten dateren uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Worsten werden toen al als een manier gezien om vlees langer houdbaar te maken en smaak toe te voegen aan simpele gerechten.

10x recepten met worst

Bbq-focaccia met worstjes
Bij de zomer horen heerlijke barbecuerecepten. Daar is deze eentje van. De focaccia maak je eerst helemaal zelf en vul je vervolgens met heerlijke worstjes van de bbq. Top het broodje af met de lekkere yoghurtdip. Enjoy!
naar recept
bbq-focaccia-delicious
Hollandse boerenkoolstamppot met piccalilly en worst
Iedereen wil makkelijk, gezond en gevarieerd eten. Hiervoor delen wij deze week een heerlijke Hollandse boerenkoolstamppot met piccalilly en worst van Brandt & Levie.
naar recept
braadworst met bier & zachte pretzelbroodjes
De combi van bier, worst en pretzelbroodjes is niet voor niets klassiek: ultiem, heerlijk comfortfood. Het bier maakt de saus extra speciaal.
naar recept
braadworst met pretzelbroodjes
Waterkersstamppot en kalfsworstje met venkelroomjus
Stamppot eens anders en maak Janneke’s lentestamp met waterkers, een sappig kalfsworstje en roomjus met venkel. Janneke: ‘Waterkers is lekker pittig. Ik ben er dol op, maar de kinderen vinden het te scherp. Door hun porties puree schep ik toefjes veldsla of een restje grof gesneden kropsla en soms nog wat doperwten.’
naar recept
waterkers-stamppot-delicious
Romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus
Polenta staat bekend om zijn multi-inzetbare karakter. De room en de parmazaan maken het tot een heerlijk feelgood gerecht. Aan tafel!Je kan nog veel meer met polenta! Bijvoorbeeld polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
naar recept
Romige polenta met venkelworstjes - delicious
Geroosterde-paprikasalade met dadels en merguez
De zon schijnt en deze kleurrijke maaltijdsalade past daar érg goed bij. Puntpaprika´s zijn net even wat zoeter dan gewone paprika’s. Samen met de dadels krijgt je salade een zomers-zoete smaak.
naar recept
geroosterde paprika salade met dadels | delicious
stoofschotel met bonen en rookworst
Denk je aan een winterse maaltijd, dan denk je aan een heerlijke stoofschotel. Deze variant wordt gemaakt met varkensvlees, bonen en rookworst. Bak wat brood af voor erbij zodat je ook van de laatste restjes saus kunt genieten. Bovendien kun je deze stoofschotel gerust een dag of twee koel bewaren, dan smaakt het zelfs nóg beter!
Toch zin in een stoof met net wat extra pit? Misschien is deze Perzische stoofschotel met saffraankip, venkel & zuurbes het gerecht voor jou.
naar recept
stoofschotel bonen rookworst - delicious
Gevulde peterseliesoep met gedroogde worst
Droge worst is een fijne hartige snack, maar ook ideaal als smaakmaker in soep en stoofgerechten, vooral in combinatie met peulvruchten. Kom maar door met de herfst!
naar recept
peterselie soep
visworst met kreeft
Een delicaat klein worstje met stukjes kreeft in een knapperig velletje. Eigenlijk meer een snack, maar met een stukje brood en salade ook heerlijk als mooi voorgerechtje. Je kunt zelf kreeft koken of kant-en-klaar gekookte kreeft kopen.
naar recept
visworst
chorizo met tomaatjes en Spaanse rijst
Met gekruide saucijzen geef je gerechten in een handomdraai veel meer smaak. Kies worstjes van de beste kwaliteit en combineer ze heel eenvoudig met een paar ingrediënten. Wij geven je inspiratie uit Spanje.
naar recept

Lees ook: 10x typisch Nederlands eten – van stamppot tot vanillevla

Worsten
BEREIDING & TEKST EKE MARIëN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS ILLUSTRATIES istock PRODUCTIE ELLEN VAN MOL M.M.V. SLAGERIJ LOUMAN (LANDSMEER), SLAGERIJ DE WIT (AMSTERDAM)