wist je dat je brood kunt bakken met augurkensap?

Heb je de laatste zure bom te pakken, gooi het achtergebleven augurkensap dan niet weg! Het sap kan de smaak van (plat)brood enorm versterken en het een unieke hartige twist geven. Kortom: overgebleven augurkensap doet wonderen voor zelfgebakken brood!

Als je een fan bent van augurken, ben je zeker niet de enige, het inmaken van augurken is een van de beter bekeken artikeltjes op deze website. Logisch, want een augurk maakt overal vrienden: op een broodje kaas, hotdog, salade, pizza, dip of zelfs in de frituur (probeer maar eens).

Maar zodra je klaar bent met het toevoegen van al die heerlijke augurken, of het snacken ervan, gooi het augurkensap dan niet weg – bewaar het daarentegen voor het bakken van (plat)brood!

Augurkensap = extra smaak in brood

Het meest voor de hand liggende voordeel van het gebruik van augurkensap in brood is de smaak — het geeft zelfgebakken zuurdesem, roggebrood, maar ook een snel platbrood een frisse kick. Vooral als je sap gebruikt met lekker veel specerijen en kruiden zoals dille, koriander- en mosterdzaad.

Hoewel de zuurheid misschien niet zo sterk is als wanneer je rechtstreeks een augurk uit de pot eet (nu niet doen alsof je van niks weet), kan het kenmerkende zuurtje van augurkensap toch voelbaar aanwezig zijn.

Hoog brood

Een ander voordeel van het gebruik van augurkensap bij het brood bakken is dat je het rijzen een zetje kan geven. En het maakt je brood net iets zachter, vanwege de reactie van azijn en gist.

Alles wat je moet doen om augurkensap in je brood te verwerken, is om een deel – of al het water – in je recept te vervangen door augurkensap. Hoeft je gist niet geactiveerd te worden, begin dan na deze stap direct met het kneden van je brooddeeg.

Als je je gist wél activeert, gebruik dan het augurkensap op dezelfde manier als water, en verwarm het voordat je het aan de gist toevoegt. Weet je niet zeker of je je gist moet activeren, houd dan in gedachten dat als je gist vers is, je deze stap waarschijnlijk kunt overslaan.

Dillebrood

Als je nog meer hartige smaak aan het brood wil toevoegen, overweeg dan om gehakte augurken of olijven door het deeg te kneden. Strooi – voor dat extra vleugje augurkensmaak – wat gehakte, verse dille over het brood. Bekijk ook dit recept van delicious. Australia voor pickle flatbread.

Wat je nog meer kunt doen met overgebleven augurkensap?

Bekijk ook: kip in parmezaanroomsaus met spinazie en zongedroogde tomaatjes

UNSPLASH