waarom je het sap van augurken niet zomaar weg wil gooien

Niks zo (zoet)zuur als het eten van de laatste augurk uit het potje. Maar gooi je daarna gedachteloos het vocht weg? Dat is vanaf nu verleden tijd. We vertellen je namelijk precies wat je nog allemaal kunt met het sap van augurken.

Die augurken kun je trouwens ook zelf maken: augurken inmaken: zo doe je dat!

Gooi jij bijna geen eten weg of doe je aan meal prepping en restverwerking? Dan ben je al heel goed bezig met je food waste. Maar grote kans dat er nog een potje in de voorraadkast staat waar jij vaak onnodig iets van weggooit: de augurken.

Het vocht uit je pot augurken kun je namelijk ook gebruiken voor verschillende gerechten (of zelfs dranken).

Gebruik het sap van augurken in je sauzen en marinades

Wist je dat je het vocht van augurken heel goed kan gebruiken voor marinades? Door het lichte zuurtje (en het zout) wordt je vlees namelijk heel lekker mals.

Omdat het niet alleen zuur is, maar ook een beetje zoet krijgt je vlees of vis (!) bovendien vast een lekkere smaak.

Elke salade wordt beter van een scheutje sap

Een aardappelsalade naar een volgend level brengen? Gebruik dan naast mayonaise ook een klein scheutje sap uit je potje augurken. Je kunt het sap ook gebruiken als basis van een frisse vinaigrette.

Een dirty martini? Zo gebruik je augurkenvocht in cocktails

Echte dare devils drinken het sap van augurken misschien zo puur, maar ook als je dat niet per se lekker vindt klinken, kun je het sap nog wel gebruiken. Bijvoorbeeld als een spannend ingrediënt voor cocktails.

In een dirty martini gebruik je normaal gesproken het vocht van olijven, maar je kunt daar ook heel goed het sap van je augurken voor gebruiken.

Of wat dacht je van een bloody mary met een extra kick?

Sap van augurken als zacht alternatief voor azijn

Een scheutje azijn kan net even dat extraatje zijn dat een gerecht nóg beter maakt. Maar wist je dat je in veel gevallen ook een scheutje augurkenvocht kunt gebruiken? Dat is natuurlijk iets zachter van smaak, maar zorgt toch net even voor dat frisse zuurtje dat je soms zo nodig hebt.

Denk bijvoorbeeld aan een mini scheutje door je hummus of je gazpacho.

sap van augurken