De lekkerste biologische citroenen, grof zeezout, korianderzaad én een maand geduld, meer heeft culinair redacteur Merijn Tol niet nodig voor ingemaakte citroen.
Heb je zelf een overvloed aan citroenen en lukt het niet om ze op te maken voordat ze overstuur gaan, dan heeft Merijn Tol de tip: maak ze in met zout. Zo verleng je de houdbaarheid én ze worden er heerlijk aromatisch van.
Wat je er vervolgens mee maakt? Nou, deze gegrilde harissa-piepkuikens bijvoorbeeld, met kruiden-citroenfregola of vegetarische tajine met kikkererwten maar ook een mayonaise om schnitzels mee te paneren.
Ingrediënten voor de ingemaakte citroenen
Grote biologische citroenen Grof keltisch zeezout Korianderzaad
Stap voor stap citroenen inmaken
Kruis de citroenen aan de bovenkant tot driekwart in met een scherp mes.
Schep in elke ingesneden citroen een flinke eetlepel zeezout.
Voeg ook 1⁄2 tl korianderzaad toe.
Doe de citroenen in een gesteriliseerde weckpot. Ze mogen goed klem zitten. Schenk er wat versgekookt heet water bij, de citroenen hoeven niet onder te staan.
Je kunt er ook voor kiezen om de citroenen in plakjes te snijden en over elke citroen 1 el zout te strooien.
Of maak een mix van plakjes en hele citroenen. Zo kun je de pot goed volstoppen: er moet zo weinig mogelijk ruimte voor zuurstof zijn. Sluit de pot en laat 1-12 maanden staan, in het licht, maar niet in de zon.
Hoe langer geweckt, hoe milder de smaak. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast. Lekker bij kip, in stoof, saus en dressing en fijngesneden door salades.
Lees ook dit artikel over dashi.