de lijst met bbq bijgerechten én drankjes die je deze zomer nodig hebt

Het vlees sist, de kolen spuwen vonkjes vuur en het allerlekkerste om nu te doen, is jezelf trakteren op koude bbq bijgerechten – of laat ze door iemand anders bereiden, nóg beter.

Met watermeloen uit de koelkast, knapperige komkommers, en grote salades ben je altijd welkom op een barbecue. Nou ja, niet klakkeloos in een bewaarbak gesmeten natuurlijk. Er mag best wat aandacht worden besteed aan de bbq bijgerechten.

Want geloof ons, na die burger, het worstje en dat stuk picanha heb je echt wel trek in een koud, sappig slaatje, met veel kruiden, misschien wat pastasalade (het ultieme bbq bijgerecht) en ijsthee in je mooiste kan om alles mee weg te klokken. Dat is meer onze stijl barbecueën.

Watermeloensalade + slushie

Heb je na het maken van een van deze salades nog watermeloen over? Stop het in een blender en maak er watermeloensap van (of met een scheut tequila: een watermeloen-margarita). Verrukkelijk met lekker veel limoensap, snuf zout en wat chili langs de randen van het glas. Cheers!

ginslushies met watermeloen
Code rood! Heb je verkoeling nodig? Snijd dan een joekel van een watermeloen in blokjes en maak er ijs van door ze in de vriezer te plaatsen. Even pureren en je hebt in een handomdraai het meest verfrissende drankje op aarde! Lekker met of zonder gin.
naar recept
ginslushies met watermeloen

Salade met fruit

Iets met… courgette

Want die kleine groen en geel verpakte groenten verdienen zeker een plekje op of naast de gloeiende kolen. Als bbq bijgerecht maak je er bijvoorbeeld een salade van, een mollige courgettedip bedolven onder de dille en citroen, en voor de uitslover: een courgette-galette. Zo’n puntje smaakt namelijk niet mis naast een dichtgeschroeid, perfect gegaard stuk vlees.

Pastasalades

Do. We. Need. To. Say. More. Je kunt alle bbq bijgerechten voorbij scrollen, behalve deze lijst.

Out of the box bbq gerechten: gazpacho & andere koude soepen

Stop de gazpacho in een thermos, eventueel met een handje ijsklonten zodat de soep zaligmakend koud blijft.

Sangria

Vergeet de drankjes niet! Als je direct een grote karaf sangria maakt, kunnen je gasten zichzelf bedienen. Kijk, zo houd je het hoofd koel.

IJsthee en andere verfrissende drankjes

Komkommer bbq bijgerechten

crushed komkommer, avocado en perziksalade
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. 
Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
naar recept
crushed kommer, avocado en perziksalade - delicious
Griekse salade met geroosterde tomatendressing
Door tomaten te roosteren worden ze zoeter, sappiger en dus smaakvoller. Een handige bereidingstechniek wanneer verse tomaten nog niet perfect rijp zijn, maar je niet meer kan wachten om je tanden in een Griekse salade te zetten.
naar recept
griekse salade
tzatziki
Omarm deze frisse tzatziki saus net zoals de Grieken, en besmeer er je pitabroodjes mee, serveer naast gegrild vlees of dip er groenten in.
Deze Griekse recepten wil je maken of bestellen als je in Griekenland bent.
naar recept
tzatziki recept
garnalen-komkommersalade met boontjes & chili-limoendressing
Verfrissend is deze koude noedelsalade zeker! Een stralend gerecht bomvol verse kruiden, een chili-limoendressing en verse mango voor de zoetzure balans.
Maak 'm vegan door de gamba’s te vervangen door plakjes tempé en de vissaus door sojasaus. Marineer de tempé 30 min. met 1 el chili-limoendressing en bak daarna krokant in een koekenpan.
Zin in nog meer noedels? Ga voor een van deze recepten!
naar recept
garnalensalade

Voor je volgende barbecue: kipspiesjes met harissa & couscoussalade

ginslushies met watermeloen