Er is niks zo aanstootgevend als ongare aubergine, taaier dan een schoenzool, en volgezogen met vet. Daar krijg je direct rillingen van, toch? Daarom een lesje aubergine grillen. Dit moet je weten!
Aubergine grillen tot in perfectie, dat begint met het kiezen van de juiste aubergine. Voor ons doeleinde kan weinig tippen aan een grote, vlezige paarse aubergine. Eigenlijk de standaard uit de (super)markt.
Over het algemeen hebben deze aubergines een zeer milde smaak, maar af en toe kun je wat bitterheid proeven – een kwaliteit die wordt versterkt naarmate de aubergine ouder en groter wordt. Om deze reden kun je het beste kiezen voor kleinere, jongere aubergines. Als het gaat om het maken van involtini, is lengte belangrijk en wil je een middelgrote of grote aubergine.
Plakjes aubergine grillen
Aubergine? Check! Nu door naar het snijwerk. Want een van de belangrijkste elementen is het correct snijden van de aubergine. Te dun, en het zal uit elkaar vallen op de grill, te dik, en het zal niet buigbaar genoeg zijn om er bijvoorbeeld een involtini van te rollen.
‘Plakken van een halve centimeter’ is een goede richtlijn. Ben je geen bevlogen messenmeester(es), gebruik dan zeker de mandoline. Die maakt snel en foutloos werk van de taak.
De hamvraag
Grillen maar!
Aubergine grillen gaat op hoog vuur. Veel hitte zorgt ervoor dat de aubergine snel gaart, waardoor je een prachtig gebruinde buitenkant krijgt. Voordat je het op de grill gooit, mag je aubergine flink invetten met olie om te voorkomen dat de plakken aan de grill kleven. Bovendien garen ze beter en gelijkmatiger.
Omdat de plakjes aubergine de olie snel absorberen, kun je de olie het beste bij de hand houden. Zo kun je ze nog een drup geven tijdens het grillen voor het geval ze uitdrogen tijdens het bakken.
Nog een tip: wil je aubergines extra smaak geven, marineer ze dan ná het grillen.
Recepten met gegrilde aubergine
In de tuin, op je balkon, in het park met vrienden of ergens in een weiland. Geef je borrel eens buiten en combineer zomerdrankjes met vega hapjes direct van de BBQ.
naar receptIn de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
Burrata is mozzarella met een hart van dikke room. Samen met de zure tomatenzaadjes komt de romige smaak nog beter uit. Schenk er een lichte, zachte wijn bij die goed past bij mozzarella (en dus burrata): soepel en niet te krachtig rood, rosé of wit kan allemaal. En bij de frisse smaak van tomaten hoort een wijn met frisheid.
naar receptMet zoveel kruiden en specerijen is het moeilijk om niet van dit gerecht te houden.
naar receptRooster aubergines voor een lekkere groentesalade; een perfecte maaltijd voor de drukke doordeweekse avondspits. Vervang voor een vegetarische versie de pancetta door flinters parmezaan of pecorino.
naar receptEen Hollandse karbonade van de bbq krijgt een flinke boost door de oosterse marinade. Platbrood en salade erbij, klaar!Siciliaanse recepten om nog lang na te genieten van je vakantie
naar receptAlleen al bij het zien van de foto loopt ons het water in de mond. En wát een prachtige kleuren! Dit flatbread met gekruid lamsvlees eet je als een soort wrap.
naar receptMaak ook eens: 11x pasta ovenschotel






