masoesa moksi alesi met tuinbonen – uit Madame Jeanette

masoesa moksi alesi met tuinbonen – uit Madame Jeanette
Uit Madame Jeanette

Gek op de Surinaamse keuken? Of kook je graag met wat minder vlees? In beide gevallen ben je aan het juiste adres bij Raghenie Bhawanie. Zij schreef het nieuwe kookboek Madame Jeanette, mét dit recept voor moksi alesi.

Het boek leest als een culinaire ontdekkingstocht door Suriname. Want, zegt Raghenie, wil je de Surinaamse keuken omarmen, dan zul je ‘m moeten begrijpen. Begrijpen dat de keuken een smeltkroes is met roots in Afrika, Indonesië, India en China.

In het boek vind je familieverhalen, bijzondere ontmoetingen en een verslag van haar reis. Ondertussen serveert Raghenie je meer dan honderd simpele, Surinaamse recepten met pit. Bijna allemaal met groenten in de hoofdrol.

Trek gekregen? We mogen het recept voor moksi alesi al met je delen! Het kookboek Madame Jeanette bestel je onder andere hier voor € 34,99.

Masoesa moksi alesi met snijbonen en tuinbonen

aantal 4 | bijgerecht, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, weekend | surinaams |
Raghenie Bhawanie in haar kookboek Madame Jeanette: "Moksi alesi betekent gemengde rijst en de rijst wordt gemengd met bonen. Voor een zomerse twist gebruik ik in dit recept snijbonen en tuinbonen. Jonge tuinbonen zijn het lekkerst en ik vind het geen straf om ze doppen. Sterker nog, dit is een ultiem zomermomentje geworden aan het einde van de dag met de avondzon in het raamkozijn. Gebruik gerust tuinbonen uit de diepvries, deze doen het net zo goed. Ik geef je een recept dat zeker eens per maand bij ons op tafel staat en een liefdesbaby is van jollof en Surinaamse gele masoesarijst, uiteraard met een flinke dosis groenten."

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde garnaaltjes, toko, optioneel
  • 4 eetl. neutrale olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1/2 madame jeanette, zonder zaadlijsten en pitjes, heel fijngesneden
  • 1 theel. tomatenpuree
  • 400 gram hele tomaten uit blik, fijngesneden
  • 400 gram langkorrelige rijst, basmati of pandan
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 theel. kurkuma of 1 zakje masoesa, van 4 gram
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 pimentbessen
  • 2 kruidnagels
  • 200 gram tuinbonen, uit de diepvries of vers gedopt
  • 1/2 theel. sesamolie
  • mespunt zout, naar smaak
  • 6 takjes bladselderij, alleen het blad fijngesneden

Instructies

  • Wil je de gedroogde garnaaltjes aan het gerecht toevoegen? Week deze dan 15 minuten in een kom met kokendheet water, spoel ze af en laat goed uitlekken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de paprika, knoflook en de fijngesneden madame jeanette toe en bak 5 minuten mee op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak goed aan. Doe ver- volgens de fijngesneden tomaten en de tomaten uit blik bij het geheel en roer goed door. Blend alles met een blender of staafmixer tot een gladde saus.
  • Verhit de rest van de olie in een pan en doe de garnaaltjes erbij. Bak 1 minuut om, tot de garnaaltjes vrolijk opspringen. Voeg hier de tomatensaus aan toe en roer goed door.
  • Doe de rijst bij de tomatensaus samen met de bouillon, masoesa, laurier, piment- bessen en kruidnagels. Roer goed door. Laat met het deksel op de pan op laag vuur 15 minuten pruttelen.
  • Kook intussen de tuinbonen. De kooktijd is afhankelijk van de grootte: 10 tot
  • 15 minuten voor diepvries exemplaren en 6 tot 7 minuten voor jonge, verse tuin- boontjes. Kook ze in net voldoende water en zonder zout, dat maakt de velletjes stug. Giet de tuinbonen af en doe er de sesamolie en bij en zout naar smaak.
  • Voeg dan de snijbonen toe aan de pan met rijst en saus en roer goed door. Laat de snijbonen in 5 minuten beetgaar worden en haal de pan van het vuur. Verwij- der de laurier, piment en kruidnagel en roer de fijngesneden bladselderij erdoor.
  • Serveer met de tuinbonen erbovenop, de garnalensambal (zie verwijzingen) en de gepofte biet (zie verwijzingen) voor een regenboog aan kleuren.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Garnalensambal

aantal | bijgerecht | | surinaams |

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde garnalen
  • 2 madame jeanettes
  • 1 theel. trassi
  • 4 tenen knoflook
  • 1 gesnipperde uit
  • 4 eetl. neutrale olie
  • 2 eetl. zoute ketjap
  • 1 eetl. suiker
  • 3 cm laos, in plakken
  • 50 ml water

Instructies

  • Week 250 gram gedroogde garnalen in een kom kokendheet water en laat 30 minuten staan. Spoel af onder een koude lopende kraan en laat uitlekken. Doe 2 madame jeanettes, 1 theelepel trassi, 4 tenen knoflook en 1 gesnipperde ui in een blender of vijzel en stamp of blend fijn. Bak dit mengsel ongeveer 5 minuten in 4 eetlepels neutrale olie. Doe er 2 eetlepels zoute ketjap, 1 eetlepel suiker, 3 centimeter in laos (in plakken) en 50 mililiter water bij. Laat 10 minuten op laag vuur bij elkaar komen. Maak eventueel op smaak met een snuf zout. Schep in een glazen pot en laat afkoelen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Gepofte biet

aantal 4 | bijgerecht | | surinaams |
Na het bestuderen van de receptuur van de verschillende verschijningsvormen zoals ‘Surinaamse bietensalade’ of ‘Surinaamse huzarensalade’ of het dubbelopisme ‘roze bietensalade’, blijkt dat deze gerechten weinig te maken hebben met biet, behalve met de paarsroze kleur. Voor 4-6 personen.

Ingrediënten

  • 300 gram rauwe rode biet

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 220 °C. De voorpret voor dit gerecht begint bij het kopen van de biet. Selecteer zo veel mogelijk even grote en stevige bieten die als je erin knijpt niet terugdeinzen. Wikkel de bieten afzonderlijk van elkaar in aluminiumfolie en doe ze in de oven. De garingstijd varieert van 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte van de biet; hoe kleiner de biet, hoe sneller gaar.
  • Haal de bieten uit de oven en open de folie, laat afkoelen tot de bieten handelbaar zijn en schil ze met behulp van een mesje. Snijd in kleine blokjes en laat afkoelen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!