Mosterd is dé Hollandse smaakmaker, en smaakt natuurlijk het allerlekkerste in een klassieke mosterdsoep. Wist je dat er al sinds de late middeleeuwen mosterd wordt gemaakt in dit kleine kikkerland? Elke streek heeft zijn eigen samenstelling en smaak.
Bijna elke provincie heeft wel een eigen specifieke mosterd en die is vaak naar de desbetreffende stad of streek genoemd. Denk aan Zaanse, Deventer, Doesburgse en Limburgse mosterd. Kennelijk hebben wij Hollanders al van oudsher iets met mosterd, én met mosterdsoep.
Nederland mosterdland
Het mosterdzaad, waarvan mosterd onder andere wordt gemaakt, groeit hier dan ook prima. Geen kroket of bitterbal wordt zonder geserveerd en ook naar kaasblokjes tref je heel vaak mosterd. De pittige smaakmaker past goed in dressing, maar ook in tal van andere gerechten, zoals mosterdsoep.
Zelf mosterd maken? Zo doe je dat stap voor stap
Welke mosterd stop je in de mosterdsoep?
Doesburgse mosterd
De pikante Doesburgse is puur, met heel veel pit en lekker veel zuur. Zalig bij rookworst en andere worstjes of gehakt. Doesburgse boerenmosterd is wat grover en iets zachter van smaak. Eke Mariën gebruikt in zijn mosterdsoep expres de grove variant zodat je de mosterdzaadjes nog kunt terugvinden. doesburgschemosterd.nl
Waddenmosterd
Duindoornmosterd van de wadden is een fijne, pittige, lichtzure mosterd. Lekker bij zuurkool en worst. De mosterd met zeekruiden is licht ziltig: verrassend! Onze favoriet: cranberrymosterd is lichtzoet, met het aangename zuurtje en bittertje van cranberry’s. waddendelicatessen.nl
Zwolse mosterd
De grove naturel mosterd van mosterdmaker De Wijndragers is een zoetige mosterd waarin de mosterdzaadjes lekker op je tong knappen. We zijn fan van de romige vijgenmosterd met honing: pittig, zoet en aromatisch tegelijk. Lijkt ons heerlijk bij geitenkaas en roquefort of in een zoete mosterdsoep met pompoen. wijndragers.nl
Zaanse mosterd
Een ouwe vertrouwde, in grof en fijn. Lekker pittig – scherp zelfs, maar met een blussend zoetje. Lijkt gemaakt voor bij oude kaas. zaansemosterd.nl
Mosterdsoep met kip en kervel
Dit is een supersoep die met wat extra groenten en pasta in een handomdraai een heerlijke maaltijd is. De soep is verrassend fris door de citroen en kervel. Het geheim? Het goed zwart blakeren van de ui. Dat kan in een droge koekenpan of in een loeihete oven.
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 1 el zonnebloemolie
- 4 tenen knoflook, grof gehakt
- 1 kg biologische kippenbouten
- 1 winterwortel, in ringen
- ½ of kleine prei, in ringen
- 3 el grove Doesburgse mosterd
- sap van 1/2 citroen
- 1/4 bosje kervel (15 g)
- evt. wat fijne pasta of vermicelli
Instructies
- Verwarm de oven voor op 240°C. Snijd de ui met schil en al doormidden en zet de helften met de snijkanten op een bakplaat (zonder olie of vet) in het midden van de oven. Laat ze 15 min. staan (de randen mogen al donker worden).
- Zet intussen een soeppan op matig vuur en verhit hierin de olie. Bak de knoflook en kippenbouten in de pan totdat de bouten rondom bruin zijn. Voeg de wortel en prei toe en schenk zoveel water in de pan tot alle kippenbouten onder staan, 1 1⁄2 -2 liter. Voeg de zwarte uihelften toe en breng de bouillon tegen de kook aan. Laat 45 min. trekken op laag vuur en schep af en toe het witte schuim van de oppervlakte. Neem met een schuimspaan de kip en de zwarte uihelften eruit. Klop met een garde de mosterd door de soep en voeg zout en citroensap naar smaak toe. Kook er evt. wat pasta in gaar.
- Pluk het vlees van de kippenbouten en verdeel het samen met de gehakte kervel over de soepborden. Schenk de soep erop. Je zult merken dat de soep een intense smaak heeft gekregen van de zwart-geblakerde ui.
Voedingswaarde
Mosterdzaad over? Maak ook eens deze steak sandwich met biermosterd