Welke balsamico je ook kiest, het is veelzijdiger dan je denkt, gebruik het eens anders dan alleen in een dressing. We geven je 10 alternatieve receptideeën om meer uit het zwarte flesje te halen.
Topkwaliteit balsamico is zoet, stroperig, complex van smaak en kost wat. Je gebruikt het bijvoorbeeld gedruppeld over kaas, salade of zelfs over vanille-ijs. Balsamico van mindere kwaliteit is meestal wat vloeibaarder, zuurder en uiteraard minder duur. Gelukkig kun je met allebei een hoop gerechten een leuke twist geven.
10x haal meer uit je balsamico!
1. Soepen, sauzen of door stoof
Schenk op het laatst een scheutje door soep, stoof of tomatensaus die net nog wat smaak mist. De combi zoet & zuur maakt het precies af.
2. Balsamico in je cocktail!
Een lekkere drup door je cocktail in plaats van citroensap geeft je drankje een onverwachte kick. Verrukkelijk met vers bloedsinaasappelsap of in combinatie met whisky, ginger beer en limoen. Zelfs een sangria kan een scheutje gebruiken.
En probeer zéker een shrub op basis van (balsamico)azijn:
De shrub – een zoetzure siroop op basis van azijn, suiker en fruit – is de basis voor een verfrissende cocktail.
naar recept3. Sticky aardappels
Schep groente of (zoete)aardappels uit de oven vóór het bakken om met wat balsamico en olie voor een sticky, friszuur resultaat.
4. Marinade
Marineer paddenstoelen of tofoe in een azijnmengsel en wat fijngesneden ui voor een friszoete smaak.
5. Taartvulling met fruit
Roer wat van de azijn door een taartvulling met fruit (aardbei, rabarber, bessen) voor een extra diepe smaak.
6. Balsamico-mayonaise!
Meng gewone mayo met balsamico voor extra pit. Lekker bij alles!
7. Spareribs
Gebruik stroperig ingekookte balsamico om spareribs op het laatst te bestrijken met een lekker sticky laagje
Een superfijn duo: spareribs en rabarberchutney. Terwijl de spareribs op de bbq of in de oven garen, bereid jij de chutney. Easy!
Probeer ook deze kruidige spareribs met ananas-hoisinglazuur.
8. Aardbeien en vanille-ijs
Pureer aardbeien met de donkere azijn en schep door vanille-ijs. Geef er verse aardbeien bij en druppel er stroperig ingekookte balsamicosiroop over.
Met zomerse temperaturen hebben wij zin in ijs: veel ijs. En natúúrlijk maken we dat zelf. Dit keer vanilleroomijs, dat lust toch iedereen?
naar recept9. Geklopte boter met een zuurtje
Maak luchtig geklopte boter met wat balsamico en zoutvlokken voor bij vlees of vis of als basis van bruschetta.
10. Ga voor jam!
Maak homemade jam net wat interessanter met een scheutje of roer wat stroperig ingekookte balsamicosiroop door gekochte jam.
Als je gewone suiker gebruikt, moet de jam vrij lang inkoken om dik te worden. Dat geldt zeker voor fruit met weinig pectine.
naar recept



