Breken, kloppen, roeren: dat is het recept voor omelet. Met een doosje van zes eieren draai je op een doordeweekse dag heel snel een heerlijke maaltijd in elkaar.
Van plan om een groots ontbijt te serveren, een uitgebreide lunch of een diner met eieren in de hoofdrol? Begin dan nooit met het omelet recept, want het verschil tussen een smeuïge, op je tong smeltend, omelet en een droog, droevig geval gaat over seconden.
Zo’n sappig eitje heet ook wel een baveuse omelet. Joris Bijdendijk:‘Baveuse komt van het Franse woord baver, dat kwijlen betekent. Een goede Franse omelet is nog een beetje kwijlerig vanbinnen.’
Een goed omelet recept
Een goede omelet is als een bol burrata: onder een dun velletje gaat een nog bijna vloeibaar eimengsel schuil. Een omelet die te heet bereid is, wordt onvermijdelijk taai en droog, ver verwijderd van de gewenste delicate textuur.
De sleutel tot succes ligt niet alleen in het beheersen van de hitte, maar ook in de keuze van de juiste pan. Zonder een puntgave pan zal zelfs de meest bedreven kok moeite hebben om een perfecte omelet te bereiden.
Zelfs het kleinste krasje of beschadiging kan fataal zijn voor het eindresultaat. Daarom kun je het beste een (nieuwe) antiaanbakpan gebruiken.
Wat eet de kip?
Is ei altijd een lekker ei? Absoluut niet! Verschillende hoenderen leggen verschillende soorten eieren, groot of klein met lichte of donkere dooier. En wat die kippen eten, zorgt voor de smaak van de eidooier. Zoals de kippen van boerderij De Heerlijkheid in de Betuwe, die tarwe, gras, kippenvoer (ja echt), maïs, pompoen en brood krijgen. Dat resulteert in een vol en romig ei. Op zoek dus naar boereneieren!
En let op: kippen die raapzaad en sojameel krijgen, zetten dat om naar iets dat het ei heel vissig laat smaken.
Zocht je naar ‘recept omelet’? Bingo: 10x perfecte omelet recepten
omelet met eend en crispy noedels
Deze crispy noedels zitten vol rijke smaken: eend, munt, chilipeper en hoisinsaus. Perfect bij de zachte omelet. Eigenlijk een variatie op de bekende Vietnamese Bánh Xèo. Lees ook: roze peper is geen peper – en wat je erover moet weten
Ramen, het Japanse noedelsoepgerecht, is populairder dan ooit. Normaliter wordt voor de basis een bouillon gebruikt die uren is getrokken, maar heb je niet zoveel tijd? Ga dan voor deze snelle(re) ramen met japanse omelet & chili-crispolie.
Oesterzwammen doen het altijd goed in pasta’s, sauzen en wokgerechten! Ze geven een fijne structuur, een vleugje umami en wat lekkere vitaminen. Ook fijn: het zijn heel delicate paddenstoelen, die je makkelijk in grove repen scheurt.Of ga je voor: 5x de lekkerste noedelgerechten voor nog meer kookinspiratie?
Deze goedgevulde omelet is heerlijk comfortfood. Maak 'm voor de lunch, als avondmaaltijd of zelfs als superstevig ontbijt. Meer omelet-inspiratie? Maak een Spaanse, Franse of Italiaanse versie!
Maak van een simpele omelet een tropische verrassing! Een gerecht dat je op elk moment van de dag kunt eten. Een Aziatische omelet is heerlijk als ontbijt,lunch of licht vegetarisch diner.
Zin in een snelle omelet? Maak er eentje met garnalen of gekookte mosselen, die veel beter smaken en een steviger structuur hebben dan kant en klare mosselen. Met de extra mosselen maak je de volgende dag bijv. saffraanrisotto met doperwten en peterselie.
omelet met geitenkaas, postelein en postelein-oreganopesto
delicious. kiest vandaag voor een goede lunch, want dat is de perfecte start van de middag. Het recept voor deze omelet met geitenkaas komt uit delicious.PUUR, dé special over gezond én lekker eten. Tip: Je kunt deze omelet ook van voornamelijk eiwitten maken, gebruik dan 5 eiwitten en 1 heel ei.
Deze omelet met zalm en rucola behoort tot de klassiekers. Door toevoeging van citroen is dit gerecht lekker fris. Altijd een succes voor bij het ontbijt!
Zet speciaal voor ‘Meatless Monday’ deze courgette-erwtensoep met kruidenomelet op tafel. Liever alvast voorbereiden voor morgen? Koud is ‘ie ook heel lekker, dus een lunch is zo gemaakt.