fantastic fungi! 6 recepten met oesterzwammen

fantastic fungi! 6 recepten met oesterzwammen
RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE EN STYLING HOMECOOKING DEPT. BEREIDING BART STUART

Giet een drup olijfolie in de pan, een teentje knoflook, en bak een portie oesterzwammen goudbruin en knapperig aan de randjes. Bestrooi met zout, wat verse peper en zet je vork erin. Easy does it! Maar voor zoiets simpels ben je vast niet gekomen. Daarom: 6 recepten met oesterzwammen à la delicious.

Heb je deze pompoensoep met paddenstoelen al een keer geprobeerd?

Recept met oesterzwammen? Koop de juiste zwam

Bij het kiezen van paddenstoelen moet versheid je belangrijkste zorg zijn. Zodra ze worden gesneden beginnen oesterzwammen te rotten of uit te drogen. Dus, let op de stevigheid van de steel.

Een verse oesterzwam blijft in principe een paar dagen goed in een papieren zak in de groentelade van je koelkast, maar als het gaat om het bewaren van verse paddenstoelen, is het beste advies: niet doen. Gewoon direct opeten.

Wassen of niet?

‘Een slappe oesterzwam, madame?’, nou nee bedankt. Als je ze op de juiste manier behandelt kun je oesterzwammen ongelofelijk krokant bakken. Maar dan moet je ze niet afspoelen of zelfs nat maken. In professionele keukens kom je zelden een chef tegen die zijn paddenstoelen wast, omdat ze zich direct volzuigen met vocht.

Schoonmaken zonder water dus, en daar heb je helemaal geen dure tools voor nodig. Met een borsteltje of een doek kun je heel gemakkelijk aarde en andere viezigheid van de oesterzwammen vegen.

Echter de beste tool, en hier heb je waarschijnlijk nog niet aan gedacht, is een ongebruikte tandenborstel. Met de kleine borstelhaartjes kom je heel makkelijk in de gaatjes en hoekjes. Heb je haast met het maken van je oesterzwammen recept, snijd dan gewoon de vieze stukjes eraf met een mesje.

De beste recepten met oesterzwammen houden het simpel

Met goede olijfolie en eventueel een teentje knoflook bak je de geurigste oesterzwammen. Serveer ze op een stuk toast met (truffel)boter en rasp er wat hartige parmezaanse kaas overheen. Misschien een plukje dille of peterselie, misschien wat citroen, misschien een eitje: maar maak het jezelf niet te moeilijk. Oesterzwammen hebben al zo’n fantastische smaak van zichzelf.

Een tip voor je volgende recept met oesterzwammen: bak niet te veel oesterzwammen in één keer. Als de pan overvol zit kunnen de paddenstoelensappen niet snel genoeg verdampen. Dat betekent dat je de zwammen aan het stoven bent, in plaats van bakken.

6 recepten met oesterzwammen

vegan shoarma van oesterzwam met pickles
Vegan shoarma? Ja, dat lees je goed! Culi-redacteur Merijn Tol laat zien hoe je 100% plantaardige shoarma van oesterzwammen maakt. Geserveerd in flatbreads met zelfgemaakte pickles erbij.
naar recept
Vegan shoarma oesterzwammen
Pompoenbrood met oesterzwammen en specerijenboter
Hoe je dit heerlijke, herfstige pompoenbrood met oesterzwammen nog lekkerder maakt? Door het te besmeren met een flinke lik specerijenboter. Hartig én smeuïg tegelijk.
naar recept
Pompoenbrood met oesterzwammen en specerijenboter_preview
polenta met geroosterde spruitjes, ansjovis & oesterzwammen
Aards, romig en rijk. Deze polenta combineert het beste van de herfst. Wedden dat je daar dit hele seizoen verslaafd aan bent?
naar recept
Polenta met geroosterde spruitjes, ansjovis, oesterzwammen, rozemarijn en mascarpone
noedels met oesterzwammen & chili-korianderomelet
Oesterzwammen doen het altijd goed in pasta’s, sauzen en wokgerechten! Ze geven een fijne structuur, een vleugje umami en wat lekkere vitaminen. Ook fijn: het zijn heel delicate paddenstoelen, die je makkelijk in grove repen scheurt.
Of ga je voor: 5x de lekkerste noedelgerechten voor nog meer kookinspiratie?
naar recept
makkelijke wokrecepten
spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas
Winter = stamppottijd, wij houden van spruitjesstamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!
spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas | delicious
italiaanse bonenschotel met oesterzwammen en gremolata
De Italianen zetten vanaf oktober veel bonen op het menu en ze hebben ook een overvloed aan pompoen en aubergine. En laten wij dat alles nou helemaal niet vervelend vinden om tijdens deze gure herfstdagen op tafel te zetten.
naar recept
italiaanse bonenschotel met oesterzwammen en gremolata | bonenschotel

Bekijk ook deze 23 recepten met paddenstoelen