Tijdens de winter kan iedereen een stevige vitamine C booster goed gebruiken. Maar heb je daar citrusvruchten voor nodig? Nee hoor!
Waarom vitamine C? Je hebt het nodig voor het op peil houden van je weerstand, maar bijvoorbeeld ook voor het aanmaken van bindweefsel en het opnemen van ijzer.
Hoeveel per dag?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is volgens het voedingscentrum 75 mg per dag. We zijn al snel geneigd om naar een (geperste) sinaasappel te grijpen voor een goede fix. Maar sommige groenten bevatten veel meer van deze supervitamine.
Lees ook: zo (on)gezond is groente en fruit uit blik
Vitamine C: waar zit dat in?
Met 100 gram sinaasappel krijg je plusminus 50 mg vitamine C binnen, maar met een paar flinke opscheplepels van deze vijf groenten zit je daar ook zo aan.
1. Paprika
100 g rode, gele of oranje paprika bevat plusminus 150 mg. In groen paprika – nog niet rijp – zit iets minder.
2. Broccoli
Broccoli bevat ongeveer 89 mg per 100 g.
3. Spruitjes
Ongeveer 85 mg per 100 g.
4. Boerenkool
Ongeveer 83 mg per 100 g.
5. Koolrabi
Ongeveer 62 mg per 100 g.