bechamelsaus maken? Hét recept voor de romige klassieker + alles wat je wil weten

bechamelsaus maken? Hét recept voor de romige klassieker + alles wat je wil weten
iStock

Klassieke lasagne, croque monsieur, soufflé of gratin: het begint allemaal met bechamelsaus maken. Ook de Hollandse bloemkool met kaassaus is op basis van deze Franse klassieker.

In dit artikel komen aan bod:

Wat is bechamelsaus
Hoe geef je de saus extra smaak?
Hét recept
Klassieke sauzen op basis van bechamel
Klontjes in je bechamel? Dit doe je ertegen
Bechamel te dun: zo los je het op
Video-uitleg
Recepten met bechamelsaus

Wat is bechamelsaus?

Bechamelsaus is een fluweelzachte, romige witte saus op basis van melk. Het is een van de sauces mères of ‘moedersauzen’ uit de Franse keuken en de basis voor veel andere sauzen. Als je deze saus goed onder de knie hebt, kun je er heel makkelijk mee variëren.

Hoe geef je de saus extra smaak?

De melk die je gebruikt voor bechamel kun je eerst even laten trekken met een ui waarop je met wat kruidnagels een laurierblaadje steekt. Dat geeft deze milde saus extra smaak. Met een snufje – liefst versgeraspte – nootmuskaat maak je de saus compleet. Ga je bechamel gebruiken als basis voor een andere saus, dan zijn deze extraatjes meestal niet nodig.

Bechamelsaus maken: hét recept

vegetarisch
aantal | bijgerecht | | frans | vegetarisch
Hét recept voor bechamelsaus (voor 500 ml) van delicious.culi Dosia.
Nog meer smaak? Roer verkruimelde verse geitenkaas of andere geraspte kaas door je bechamel, gebruik een flinke eetlepel grove mosterd of roer er 2-3 el fijngehakte gemengde kruiden door zoals rozemarijn, tijm, peterselie en bieslook.
Kooktijd30 minutes
Totale tijd30 minutes

Ingrediënten

  • 1 laurierblaadje
  • 3-4 kruidnagels
  • 1 ui
  • 500 ml melk
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • geraspte nootmuskaat

Instructies

  • Prik het laurierblad aan de ui vast met de kruidnagels. Doe in een pan met de melk en breng zachtjes tegen de kook aan. Laat afgedekt ± 20 min. trekken en haal de ui er dan weer uit.
  • Smelt de boter in een pan, voeg in één keer de bloem toe en roer goed met een pollepel. Laat al roerend op heel laag vuur in ± 2 min. gaar worden. Het mengsel – de roux – slaat dan een beetje wit uit.
  • Gebruik een garde en giet al kloppend een beetje melk bij de roux. Klop tot de melk opgenomen is. Herhaal tot alle melk is opgenomen.
  • Laat zachtjes onder af en toe roeren ± 5 min. koken tot de bloem gegaard is en de saus de dikte heeft van dikke vla.

Voedingswaarde

calorieën: 124kcal
eiwit: 5g
vet: 6g
koolhydraten: 12g
auteur: delicious.
Voedingswaarden per 100 ml.
Recept: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

5 klassieke sauzen op basis van bechamel

1. Sauce crème

Voor deze romige saus maak je eerst de bechamel en daarna klop je er nog een paar eetlepels slagroom door. Lekker bij groenten en kip.

2. Sauce Mornay

Eigenlijk niets anders dan een gewone kaassaus, maar dan met Franse kaas. Roer nadat je bechamel klaar is 100 g gruyère door de saus en laat al roerend smelten. Lekker bij groenten en pasta of om mee te gratineren.

3. Sauce soubise

Bak terwijl de bechamel gaart 3 uien in dunne ringen in 50 g boter op halfhoog vuur in ongeveer 5 minuten lichtbruin en gaar. Pureer ze en roer ze door de gare bechamel. Voeg eventueel nog 1-2 el slagroom toe. Lekker bij kip.

4. Sauce Nantua

Voeg aan je gare bechamel een paar eetlepels ingekookte kruidige rivierkreeftbique toe. Lekker bij vis en schaaldieren.

5. Sauce Aurora

Roer na het garen van de bechamel 3-4 el tomatenpuree toe en kook nog even door. Lekker bij eigerechten.

Klontjes in je bechamel? Dit doe je ertegen

Heb je ondanks ijverig kloppen toch nog klontjes in je saus? Wrijf de bechamel dan door een fijnmazige zeef.

Bechamel te dun: zo los je het op

Je saus niet lekker dik? Probeer hem eerst wat langer in te koken. Of maak een papje van 1-2 tl maïzena en wat koud water. Klop er eerst een paar lepels van de saus door en roer dan pas het mengsel door de rest van de bechamel. Laat nog even aan de kook komen.

Video: bechamelsaus maken

Recepten met bechamelsaus

ravioli lasagne met pecorino-bechamelsaus
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag. De paddenstoelen geven een heerlijke bite aan deze vega lasagne.
naar recept
ravioli lasagne
gegratineerde witlof met moscatel en bechamel
De lekkerste variatie ooit op witlof uit de oven: smoor eerst de witlof met boter, moscatel en sjalot gaar voor een volle zachte smaak. Dit zet je dan onder de oven-grill met bechamel en romige chaource. Goddelijk!
Zit je lekker ruim in je voorraad witlof? Maak dan deze croque monsieur met witlof en komijnekaas. Of gebruik de restjes van dit recept om de 'croque' mee te vullen!
naar recept
gegratineerde witlof
spruitjesgratin met aardpeer & bechamel met kaneel en rozemarijn
Spruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
naar recept
spruitjesgratin
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’.
Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
naar recept
gebakken polenta ottolenghi test kitchen
witlofschotel met geitenkaasbechamel
Speciaal voor familietijd maakt Janneke verrukkelijk comfortfood vol met specerijen, zoals deze witlofschotel met geitenkaasbechamel en salie.
naar recept
witlofschotel-delicious