Klassieke lasagne, croque monsieur, soufflé of gratin: het begint allemaal met bechamelsaus maken. Ook de Hollandse bloemkool met kaassaus is op basis van deze Franse klassieker.
In dit artikel komen aan bod:
Wat is bechamelsaus
Hoe geef je de saus extra smaak?
Hét recept
Klassieke sauzen op basis van bechamel
Klontjes in je bechamel? Dit doe je ertegen
Bechamel te dun: zo los je het op
Video-uitleg
Recepten met bechamelsaus
Wat is bechamelsaus?
Bechamelsaus is een fluweelzachte, romige witte saus op basis van melk. Het is een van de sauces mères of ‘moedersauzen’ uit de Franse keuken en de basis voor veel andere sauzen. Als je deze saus goed onder de knie hebt, kun je er heel makkelijk mee variëren.
Hoe geef je de saus extra smaak?
De melk die je gebruikt voor bechamel kun je eerst even laten trekken met een ui waarop je met wat kruidnagels een laurierblaadje steekt. Dat geeft deze milde saus extra smaak. Met een snufje – liefst versgeraspte – nootmuskaat maak je de saus compleet. Ga je bechamel gebruiken als basis voor een andere saus, dan zijn deze extraatjes meestal niet nodig.
Bechamelsaus maken: hét recept
Ingrediënten
- 1 laurierblaadje
- 3-4 kruidnagels
- 1 ui
- 500 ml melk
- 30 g boter
- 40 g bloem
- geraspte nootmuskaat
Instructies
- Prik het laurierblad aan de ui vast met de kruidnagels. Doe in een pan met de melk en breng zachtjes tegen de kook aan. Laat afgedekt ± 20 min. trekken en haal de ui er dan weer uit.
- Smelt de boter in een pan, voeg in één keer de bloem toe en roer goed met een pollepel. Laat al roerend op heel laag vuur in ± 2 min. gaar worden. Het mengsel – de roux – slaat dan een beetje wit uit.
- Gebruik een garde en giet al kloppend een beetje melk bij de roux. Klop tot de melk opgenomen is. Herhaal tot alle melk is opgenomen.
- Laat zachtjes onder af en toe roeren ± 5 min. koken tot de bloem gegaard is en de saus de dikte heeft van dikke vla.
Voedingswaarde
5 klassieke sauzen op basis van bechamel
1. Sauce crème
Voor deze romige saus maak je eerst de bechamel en daarna klop je er nog een paar eetlepels slagroom door. Lekker bij groenten en kip.
2. Sauce Mornay
Eigenlijk niets anders dan een gewone kaassaus, maar dan met Franse kaas. Roer nadat je bechamel klaar is 100 g gruyère door de saus en laat al roerend smelten. Lekker bij groenten en pasta of om mee te gratineren.
3. Sauce soubise
Bak terwijl de bechamel gaart 3 uien in dunne ringen in 50 g boter op halfhoog vuur in ongeveer 5 minuten lichtbruin en gaar. Pureer ze en roer ze door de gare bechamel. Voeg eventueel nog 1-2 el slagroom toe. Lekker bij kip.
4. Sauce Nantua
Voeg aan je gare bechamel een paar eetlepels ingekookte kruidige rivierkreeftbique toe. Lekker bij vis en schaaldieren.
5. Sauce Aurora
Roer na het garen van de bechamel 3-4 el tomatenpuree toe en kook nog even door. Lekker bij eigerechten.
Klontjes in je bechamel? Dit doe je ertegen
Heb je ondanks ijverig kloppen toch nog klontjes in je saus? Wrijf de bechamel dan door een fijnmazige zeef.
Bechamel te dun: zo los je het op
Je saus niet lekker dik? Probeer hem eerst wat langer in te koken. Of maak een papje van 1-2 tl maïzena en wat koud water. Klop er eerst een paar lepels van de saus door en roer dan pas het mengsel door de rest van de bechamel. Laat nog even aan de kook komen.