Of je nu in de categorie recept-kok valt of een improvisatie-beetje-van-dit-beetje-van-dat-kok bent: je wil kunnen terugvallen op ten minste 5 makkelijke gerechten die je zonder recept kunt maken. Dat scheelt niet alleen tijd, het verbetert ook nog eens je geheugen. Win-win!
Intuïtief gezien is het logisch om makkelijke recepten uit het hoofd te leren – en dan hebben we het niet over de Ottolenghi-creaties met meer dan 15 ingrediënten. Het kan namelijk lastig zijn om een recept voor de eerste keer te koken, vooral als je het niet volledig hebt doorgelezen (altijd doen, tip!) of de vereiste handeling niet direct begrijpt (deeg vouwen bijvoorbeeld).
Valt het gerecht in de smaak en wil je het nog een keer maken, dan is het makkelijker om het uit je hoofd te koken dan opnieuw het recept op te zoeken. Daarom hebben we vijf doordeweekse gerechten voor je uitgezocht die je makkelijk uit je hoofd kunt leren en steeds tevoorschijn kunt toveren als je radeloos voor de koelkast staat.
1. Kip cacio e pepe in bagna cauda
Als volwassene wil je ten minste één kiprecept feilloos – nog net niet met je ogen dicht – kunnen maken. Het liefst uit de oven. Dus bij deze een overdadige ovenschotel met parmezaan, room, flink veel versgemalen peper, zilte ansjovisjes, en uiteraard een hele kip. Een gerecht waar je iedereen blij mee maakt.
Toch liever een andere kip uit de oven, scroll dan door deze collectie:
2. Pasta alla Norma van Toscanini
Met een goede tomatensaus in je zak kun je je overal redden: in het vakantiehuisje, tijdens spontane dinertjes, of tijdens die ene date die langer duurde dan je had verwacht. En als er één tomatensaus is om uit je hoofd te leren, dan is het wel het recept van restaurant Toscanini.
Je hebt niet veel meer nodig dan olijfolie, knoflook, een blik gepelde tomaten en tijd. Want waag het niet om je saus korter dan 30 minuten te laten pruttelen. Bonus: Maud Moody en Leonardo Pacenti leren je ook twee manieren om altijd lekkere aubergine te bakken.
3. Supermakkelijke visroerbak
In een luttele 20 minuten schud je de wokchef in jezelf wakker. Kwestie van de wok op hoog vuur zetten, een handvol verse ingrediënten plus wat uit je voorraadkast laten sissen en omscheppen maar. Zo heb je in no time pittige roerbak op tafel.
4. Traybake met bloemkool, avocado en tahin
De holy grail onder de doordeweekse makkelijke recepten: traybake! Het concept is simpel. Je legt een aantal seizoensingrediënten op een bakplaat, brengt ze op smaak en de oven doet de rest. Bovendien komt deze tahinisaus je nog goed van pas als je salades maakt, pita’s met falafel of geroosterde groenten met Midden-Oosterse flair.
5. Slasoep
Je hebt vast al een paar soeprecepten in je repertoire die je van A-Z kunt dromen, maar ben je al bekend met slasoep? De ideale soep als je niet weet wat je met de zoveelste kropsla moet doen of in de herfst bent beland en geen zin hebt in koude gerechten. Het pikante van de blauwaderkaas is verrukkelijk, hoewel een beetje geitenkaas, jonge boerenkaas of feta net zo goed combineren.
3 makkelijke bakrecepten
1. Boerencake
Want ten eerste kun je de verhoudingen écht heel makkelijk onthouden (ze zijn gelijk), en zo’n cake leent zich heel goed om mee te variëren. Roer wat fruit door het beslag, ga voor extra specerijen of maak een romige topping.
2. Crumble
Knapperige kruimeltoppings: kom maar door! Met één crumble recept in de vingers heb je altijd een lekker dessert achter de hand.
3. Meringuerol
Showtime! Met dit makkelijke recept voor meringue kun je alle kanten op. Geef meer smaak aan de room, doe wat cacao door het beslag of ontdek nieuwe fruitcombinaties.