De ruige kustlijnen, gekleurde straten van de Portugese hoofdstad en het stille achterland met zijn sappige wijnranken zijn de perfecte achtergrond voor een culinaire rondreis. Begin de dag met een romig custardtaartje en dineer met verse vis of kip piri piri.
Ga je naar Portugal, dan zijn dit de lokale vakantiegerechten die je wil bestellen, of in je koffer mee terug wil nemen voor je eigen keuken.
Piri piri
De Portugese keuken is boers en robuust met veel knallende smaken, zoals piri piri: een saus op basis van een pittige chili die veel weg heeft van bird’s eye chili. Met de saus marineer je een gevlinderde kip die daarna een krokant, rokerig velletje krijgt op de bbq, terwijl het vlees sappig en mals blijft. Geef er frietjes bij en een salade en het lijkt net alsof je in een Portugees restaurant zit.
piripiri piepkuiken
Barbecueën kan het hele jaar door. Met deze piri piri piepkuikens (kip piri piri, maar dan met piepkuiken) krijg je het vanzelf goed warm want er gaan 5 rode pepers in de marinade.
Deze zilte viskroketjes heten in het Portugees pastéis de bacalhau. Superlekker als hapje bij een glas witte wijn, als het kán buiten. Of bij vinho verde, om in Portugese sferen te blijven. Bacalhau of bakkeljauw is gedroogde, gezouten kabeljauw. Je vindt het in de diepvries van grotere supermarkten.Ook vegakroketjes op tafel? Bak polentakroketjes!
De boerenkool van Portugal, maar dan in soepvorm. Of vergelijk het met erwtensoep, daar blijft ook je lepel in overeind staan. Caldo verde is een ruige soep op basis van groene kool, met romige aardappels en vaak een beetje chorizo voor de paprika-chilismaak.
caldo verde met kaastoast
Meatless Monday is écht iets voor delicious., dus maken we met plezier deze Portugese soep + kaastoast. De échte Caldo Verde wordt met de wat steviger groene kool gemaakt en heeft als smaakmaker o.a. chorizo, in de vegetarische versie hier geven chiliflakes de extra pit aan de soep.
Staartstuk op z’n Portugees, en dan uiteraard van het vuur.
picanha met walnotensaus
Picanha is heerlijk mals rundvlees dat het goed doet op de barbecue, maar misschien nóg beter in deze BK Pure Steel pan. Die kan namelijk – nadat je het vlees op het vuur hebt dichtgeschroeid – zó de oven in. Echt een alleskunner als je het ons vraagt.We geven 5 BK Pure Steel pannen weg. Kans maken? Vul hier het winformulier in!
Picanha oftewel staartstuk is heel populair in Portugal. Het is lekker mals maar toch stevig en heeft veel smaak. Een geliefd stukje vlees voor op de barbecue. Janneke maakt er een speciale bonensalade bij met zoet gegrilde paprika's. Een soort dressing en bijgerecht in één!Lees ook: barbecueën voor beginners – en iedereen die een opfriscursus kan gebruiken
Massa de pimentão is een pasta gemaakt van paprika, die ruikt en smaakt naar zonnig Portugal. Dit intens smakend condiment wordt gebruikt om stoof of soep een diepere smaak te geven. Het is niet veel werk, maar de massa de pimentão moet wel een paar dagen intrekken.
massa de pimentão
Yvette van Boven: ‘Dit is zomer uit je oven! Massa de pimentão is een pasta gemaakt van paprika, die ruikt en smaakt naar zonnig Portugal. Beter kan ik het niet uitleggen. Dit intens smakend condiment wordt gebruikt om stoof of soep een diepere smaak te geven.’ Het is niet veel werk, maar de massa de pimentão moet wel een paar dagen intrekken.
Een royale kom bouillon met massa de pimentão en cannelliniboontjes, bruschetta erbij met massa de pimentão en roomkaas: echt comfortfood! En volgens Yvette van Boven kan comfortfood ook héél goed ’s zomers.
Yvette van Boven kookt voor delicious. kokkels met massa de pimentão, een perfect zomergerecht. Yvette: ‘Zachte blokjes big combineren verrassend goed in dit gerecht met Hollandse kokkels en véél koriander. Eet sowieso meer kokkels van de Nederlandse kust: waarom zou je Italiaanse vongole invliegen als er zoveel lekkers hier voor het oprapen ligt?’
Gestoofde octopus is dagelijkse kost in Portugal. De octopus wordt eerst zachtjes gepocheerd in een groentebouillon met kruiden en daarna gebakken in veel olijfolie met knoflook. Vaak komen er wat uienringen bij en in de schil gebakken aardappeltjes.
stoof van octopus
Maak deze stoof van octopus in een grote braadpan en proef het vlees regelmatig. Het moet boterzacht zijn en te lang stoven maakt octopus juist taai! Yvette van Boven maakt er polenta bij, maar de octopusstoof is ook erg lekker met gekookte of gestoomde nieuwe aardappeltjes.
Met gezouten en gedroogde kabeljauw wordt allerlei lekkers gemaakt in Portugal. Van gefrituurde snacks zoals de beroemde pastéis de bacalhau tot stoofpotjes en bacalhau à braga: een ovenschotel met aardappel en paprika.
Bifana
Een wit broodje met dun varkensvlees, een goede klodder mosterd en piri piri. Het vlees is kort gemarineerd en wordt warm geserveerd op enkel-en-alleen brood. Geen gedoe: de bifana is heerlijk in zijn eenvoud.
Sopa de pedra
Letterlijk laat deze soep zich verlaten als ‘steensoep’. Het is een typische Portugese soep die voornamelijk in de Ribatejo wordt gegeten met onder meer bonen, chorizo, spek, aardappelen en verse koriander.
Bolo de arroz
Een van onze persoonlijke favorieten. Bolo de arroz is een rijstgebakje met een knapperige korst en een vleugje citroen. De eieren maken het deeg heel rijk en custardachtig, zoals je gewend bent van veel Portugese zoete lekkernijen.
Francesinha
Noem het de Portugese kapsalon. Niet om elke dag te eten, maar vooral na een avondje stappen is dit alles wat je wil om er weer bovenop te komen. De ingrediënten: wit brood, ham, kaas, chipolataworst, chorizo, biefstuk en een eitje, gedrenkt in een soort bechamelsaus waar zowel bier als port hun gezicht laten zien. Na het nuttigen kun je er een hele dag tegenaan.
Pastel de nata
Het is verplicht om er elke dag minstens één te eten.
Pastel de nata
De pastel de nata is bedacht door monniken in Portugal en óveral geliefd, dit verrukkelijke ‘gebakje’ met ei, suiker en kaneel. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maak je ze in no-time zelf. Hier zie je stap voor stap hoe dat moet.Ook een lekker gebakje: chocoladescones met cranberry’s.
Janneke Phillipi bakt haar supersnelle versie van de bekende Portugese zoete kaastaartjes. ‘Vervang voor een ander smaakaccent de kaneel eens door gemalen anijs, citroen- of sinaasappelrasp of kardemom. Ook een snuf nootmuskaat geeft heeft heel verrassend effect!’