wijn koud houden zonder dat-ie verdunt: 5 tips!

wijn koud houden zonder dat-ie verdunt: 5 tips!
UNSPLASH

Als het idee van buiteneten beter uitpakt dan de uitvoering, dan gaat er iets fout. Want de perfecte picknick met niet-slappe-sla en knisperend koude wijn bestaat. Ja, het is geen fata morgana! Met deze tips houd je wijn koud zonder dat-ie verdunt, en drink je dus nooit meer lauwe wijn op een kleedje.

En dat op World Verdejo Day (9 juni). Dat vraagt om een witte wijn.

Voor erbij: picknickbrood met gegrilde groenten en feta

5 manieren om je wijn koud te houden

Tip 1: Gebruik een thermosfles!

Koffie is niet het enige drankje om in een thermos te gieten. We vergeten vaak dat koude drankjes net zo geschikt zijn voor de thermos, die blijven immers langer koud in zo’n geïsoleerde fles.

Het is wel verstandig om je koffie- of theethermos héél goed uit te spoelen of een nieuwe fles aan te schaffen die je enkel gebruikt voor wijn en andere lekkere zomerdrankjes. Anders kan het zijn dat je wijn een koffiesmaak krijgt, niks viezer dan dat.

Nog een tip: zet je wijn vooraf in de koelkast zodat je ‘m niet per ongeluk al lauw in de thermosfles giet, want lauw blijft lauw. Zo’n fles heeft geen magische koelknop (zo’n functie zou dus echt top zijn! Oh wacht, het bestaat al.)

Tip 2: Leg de wijn in de vriezer

Deze tip werkt alleen als je de wijn direct daarna meeneemt naar het dichtstbijzijnde park, en niet eerst nog 2 uur in de auto onderweg bent. Maar goed, de old school vriezer truc is nog steeds erg effectief.

Even de wijn 30-45 minuten in de vriezer leggen en dan superkoud meenemen naar buiten. Vergeet de kurkentrekker niet in je tas te stoppen!

Tip 3: Maak wijn-ijsblokjes

Trek de wijn thuis open en giet een deel van de wijn in een ijsblokjesvorm, schenk de rest van de wijn over in een fles met een draaidop. Vooral voor wat vollere wijnen is dit meteen een handige manier om de wijn wat meer te openen, alsof je ‘m decanteert. Doe de wijn-ijsblokjes in de fles, of neem ze mee in een koeltas zodat je iedereen een eigen ijsblokje kan geven voor in het glas. Op deze manier verwatert de wijn niet. Je kunt het beste grote ijsblokjes maken: die smelten veel minder snel en houden je drankje dus langer koud.

Wil je de wijn liever niet van tevoren openen? Dan kun je ook een trosje druiven in de vriezer leggen. Bevroren druiven werken net zo goed als ijsklontjes, zien er prachtig uit én laten geen sappen los in de wijn. Nog een voordeel (het houdt niet op): je kunt ze opeten nadat de wijn op is.

Tip 4: IJsemmer

Voor de hand liggend, zeker, maar we noemen hem toch: neem een zak ijs mee en vul er een tas of emmer mee zodat je een handige portable ijsemmer hebt die je wijn tijdens de picknick koud houdt.

Tip 5: Koelelementen

Ken je ze nog? Van die flexibele koelelementen die je om een fles heen kunt trekken, als een koud jasje? Die zijn natuurlijk ideaal om wijn koud te houden zonder de wijn te verdunnen. Het enige nadeel is dat ze ruimte innemen in je vriezer.

Lees ook: wijn bewaren? Zo lang kan dat volgens culinair journalist Jacques Hermus