Vers of gedroogd? Sinds er overal verse groene kruiden als tijm, peterselie en basilicum te koop zijn, verstoffen potjes gedroogde groene kruiden in de kruidenla. Maar zijn verse kruiden altijd beter dan gedroogde?
De belangrijkste vragen plus antwoorden op een rij:
Kun je verse kruiden vervangen door gedroogde?
Yes! Verse kruiden kun je in de meeste gevallen vervangen door gedroogde kruiden. Maar daar moeten we wel een kanttekening bij plaatsen: verse kruiden hebben over het algemeen een intensere smaak en aroma dan hun gedroogde broertjes. Hier wil je dus ook rekening mee houden in recepten.
Hoeveel gedroogde kruiden moet je gebruiken in plaats van verse?
Een goede vuistregel is om ongeveer 1/3 tot 1/2 van de hoeveelheid gedroogde kruiden te gebruiken ten opzichte van de verse variant. Dus als een recept bijvoorbeeld vraagt om 3 eetlepels verse basilicum, dan kun je ongeveer 1 tot 1,5 eetlepel gedroogde basilicum gebruiken.
Wanneer gebruik je verse kruiden?
In salades, salsa’s en als topping voor gerechten zijn verse kruiden eigenlijk onverslaanbaar. Ze geven een frisse touch en uitgesproken smaak aan je gerechten. Sommige groene kruiden verliezen bij het drogen bijna al hun smaak.
Dragon, peterselie en bieslook voegen gedroogd maar weinig toe aan een gerecht. Gebruik die dus liever zo vers mogelijk. Voeg verse kruiden pas op het laatst toe aan warme gerechten. Tijdens het koken verliezen ze veel smaak.
Wanneer kun je de gedroogde variant gebruiken?
Sommige hardere kruiden, zoals oregano, tijm, rozemarijn, majoraan, munt en laurier kun je wel heel goed gedroogd gebruiken. Ze kunnen zelfs een intensere smaak geven na het drogen. Om die smaak weer los te laten komen, moet je ze wel even laten meekoken of -bakken.
Hoe lang kun je deze bewaren?
Na ongeveer een jaarverliezen alle gedroogde kruiden het meeste van hun smaak. Gebruik ze daarom vaak of vervang ze op tijd.
Lees ook: dit zijn dé 20 specerijen die iedere thuiskok nodig heeft