salade met zacht gegaarde eidooiers en knapperig spek

salade met zacht gegaarde eidooiers en knapperig spek

Wat zouden we toch moeten zonder eieren? Ze blijven lekker lang goed, zitten bomvol belangrijke voedingsstoffen en je kunt ze op duizend-en-één manieren bereiden. Pocheren, vullen, klutsen, koken: de mogelijkheden zijn ei-nde… Nou goed, je snapt het!

In ons magazine van april vind je de lekkerste recepten met ei. Deze keer gaan we voor zacht gegaarde eidooiers in een zalige salade. Gooi de eiwitten niet weg – daar kan je genoeg lekkers mee maken, zoals deze pistachemeringues met romige aardbeienvulling

En een extra tip van ons: haal de beste boeren-, bio- of vrije uitloopeieren in huis. Dat verschil proef je!

Salade met ei en knapperig spek

glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 | brunch, lunch, voorgerecht | familietijd, lente, najaar, voorjaar, weekend, zomer | frans | glutenvrij, lactosevrij
Ei is een perfecte bron van proteïne, vitamine A, D en E en goede cholesterol. Met deze salade is goed voor je jezelf zorgen lekkerder dan ooit tevoren.
Kooktijd25 minutes
Totale tijd25 minutes

Ingrediënten

  • 150 g frisee-sla (online, markt of neem een andere slasoort)
  • 100 ml vleesfond (1 potje)
  • 3 el balsamico-azijn
  • 1 el zonnebloemolie
  • 12 plakjes gerookt spek
  • 4 takjes peterselie
  • 4 takjes kervel
  • 1 takje dragon
  • 50 ml olijfolie
  • 12 eidooiers, gesplitst, bewaar het eiwit tot later gebruik of vries in
  • piment d’espelette

Instructies

  • Pluk de frisee-sla.
  • Breng de fond aan de kook en voeg de balsamico-azijn toe. Laat ± 10 min. zachtjes inkoken. Breng de vleesjus op smaak met peper en zout.
  • Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en bak de plakjes spek krokant in ± 2 min. per kant.
  • Pluk de kruiden en snijd ze fijn. Meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Vul een pan met 5 cm water en laat zachtjes heet worden maar niet koken (heel belangrijk!). Schep met een lepel heel voorzichtig de eidooiers erin en laat ze 40 sec. in het hete water garen. Schep ze er met een schuimspaan voorzichtig uit.
  • Verdeel de frisee en spek over de borden. Schep 3 eidooiers per bord erop en besprenkel met de kruidenolie. Bestrooi met de piment d’espelette en besprenkel met de vleesjus. Geef er eventueel brood bij.

Voedingswaarde

calorieën: 408kcal
eiwit: 13g
vet: 38g
koolhydraten: 3g
auteur: delicious.
Dit recept komt uit het boek Histoires d’oeufs van Valéry Drouet. Het is uitgegeven bij Hachette Cuisine en uitsluitend in het Frans te koop voor € 29,95.
RECEPTEN, BEREIDING: VALÉRY DROUET | FOTOGRAFIE: PIERRE-LOUIS VIEL.  
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Heb je zin om vaker thuis te lunchen zoals je dat in een Franse bistro doet? Maak naast deze salade met ei dan eens deze salade met geroosterde vis en antiboise.