7x goddelijke recepten met custard

7x goddelijke recepten met custard
UNSPLASH

Rijk, romig en een fijne vleug vanille... Zelfs wanneer je dit gele goedje alleen kent van de voorverpakte cakejes uit de supermarkt, weet je genoeg. Custard is magisch, custard is verslavend, custard maakt het leven leuker! We geven je een lekkere lijst met recepten om je liefde voor custard de vrije loop te kunnen laten. 

Dit komt vast ook van pas, de video van delicious. helpt: custard maken.

Wil je exclusieve, fluweelzachte custardtoetjes?

In ons magazine van april vind je nóg meer lekkers met custard. Denk bijvoorbeeld aan een mokka-karamelcake met een complete bovenkant van custard, romig speculaas-ijs met een basis van custard, gestoomde sinaasappelcake met gembercustard(!) of een spannende zwarte yuzutaart met sesamzaad. 

Inderdaad, die wil je niet mislopen! Jouw delicious. van april bestel je simpel & snel via deze knop:

Wereldwijde succesformule

De Fransen hebben de Flan Pâtissier, de Portugezen hun Pastel de Nata en de Chinezen hun snoezige custardtaartjes. Drie landen, drie taarten, één gemene doch goddelijke deler: custard in een boterachtige korst. 

Die korst kan flaky zijn, stevig of juist zacht. Van bladerdeeg tot zanddeeg en alles daartussenin: het past allemaal prima bij custard. Het is vooral een vehikel voor waar het écht om draait, de vulling. Soms iets steviger, soms iets zoeter, soms iets meer vanille of wat extra specerijen. 

Voordat je de keuken in duikt nog even dit: wat is vanille en zit dat ook in flesjes vanille-extract?

Custard, of op zijn Frans crème Anglaise, is een dikke romige saus op basis van eidooiers, melk en/of room en suiker die je meestal op smaak brengt met vanille. Hoe meer ei je gebruikt, hoe dikker de saus wordt. De samenstelling mag dan van land tot land en van taart tot taart verschillen: de hele wereld is gek op deze betoverende mix.

Ogenschijnlijk simpel en toch tilt het ieder gebakje naar een hoger niveau. Van crumble tot pudding en van taart tot cake: die zachte smaak van vanille, met soms een minuscuul knispertje erin, zorgt letterlijk en figuurlijk voor een extra laagje plezier!

No waste, more taste: leeggeschraapte vanillestokjes? Gooi ze niet weg maar gebruik ze híervoor!

Custard recepten

witte-chocolade-custardtaart
Witte chocolade is zoet en romig, en daardoor in combinatie met iets fris ideaal. Deze witte-choco-custardtaart heeft het allemaal, inclusief een vleugje nootmuskaat voor nog meer smaak.
naar recept
Witte-chocolade-custardtaart
Pastel de nata
De pastel de nata is bedacht door monniken in Portugal en óveral geliefd, dit verrukkelijke ‘gebakje’ met ei, suiker en kaneel. Met kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maak je ze in no-time zelf. Hier zie je stap voor stap hoe dat moet.
Ook een lekker gebakje: chocoladescones met cranberry’s.
naar recept
pastel de nata
rabarber-custardtaart met vanille en steranijs
Net zo plotseling als het er is, is rabarber ook weer verdwenen. De friszure rozerode rabarberstengels zijn dus een beetje mystiek en kort te koop, zo van april tot juni. Dus er is geen beter excuus om ze direct te gebruiken! Maak deze rabarber-custardtaart met vanille en steranijs en word op slag verliefd.
naar recept
rabarber-custardtaart
chinese custardtaartjes
Een kwartiertje rollen en vullen. Even wachten. En dan haal je deze knapperige custardtaartjes uit China uit de oven.
naar recept
pudding met frambozen en gekaramelliseerde witte chocolade
Pudding betekent toetje in het Engels. En dat kan van alles zijn, van warme pudding uit de oven tot ijs of een stukje taart of cake.
naar recept
pudding frambozen witte chocolade
rabarber-filopastei met pistache & rozenwater
Deze rabarber-filotaart met pistache wordt eerst krokant gebakken en daarna overgoten met een Midden-Oosterse custard. De frambozen bieden een frisse tegenwind.
Meer zin in chocolade? Bak dan onze babka!
naar recept
rabarbertoetje rabarber-filopastei met pistache en rozenwater
bread & butterpudding met bramen en buttermilk-syrup
naar recept
bread butterpudding

Aan de slag met zoet zonder bezoekje aan de super? Bakken met weinig ingrediënten: 19 zoete recepten!