Zwart, wit, rood of groen, ze horen allemaal bij de pittige peperclub. Want hoewel iedere peperkorrel zo zijn eigen kleur heeft, komen ze allemaal van dezelfde Indiase slingerplant, de Piper nigrum. Met één uitzondering: roze peper.
Zin in een dessert met pit? Maak popcornijs met gekaramelliseerde popcorn en zwarte peper van Ottolenghi.
Zodra je met roze peper over je eten strooit, nodig je een wandelende parade van smaak uit. Blozend en fruitig, flamboyant en uitgesproken zonder andere ingrediënten te overheersen. Het is de onverwachtse specerij die hartige, maar ook zoete, gerechten een upgrade geeft.
Maar voordat we je vertellen hoe je ermee moet koken, willen we eerst even iets rechtzetten: roze peper is helemaal geen familie van de Indiase Piper nigrum plant, maar een bes uit Latijns-Amerika, en wordt dus ten onrechte ‘peper’ genoemd.
Roze peper is een bes
Als het geen ‘peper’ is, wat is het dan wel? Roze peper is een bes die aan bomen groeit in Brazilië (Schinus terebinthifolius) en in Perú (Schinus molle L.). Het wordt daarom ook wel Braziliaanse peper genoemd, of rose pepper vanwege zijn uiterlijk. Botanisch gezien is hij nauw verwant aan de cashewnoot, pas dus op als je allergisch bent voor cashews of pistachenoten.
Verrassend mild
Als je niet zo goed tegen pittig eten kunt, is deze ‘peper’ een uitkomst. Want roze peper mag er dan uitzien als peper, en ernaar vernoemd zijn, peperig zijn de bessen niet. Integendeel, ze smaken heerlijk mild, zoet zelfs met florale aroma’s die vergelijkbaar zijn met jeneverbes (een goede vervanger!).
Hoe combineer je roze peper?
Stop ze in een dessert. Zo geef je chocolade, maar ook abrikozen en romige (ijs)toetjes een fruitige superkick. Voeg een snuf toe aan salades, en zoete knolgroenten zoals pompoen en wortel. Of ga voor een combinatie met kip of vis. Janneke Philippi combineert de korrels bijvoorbeeld met Hollandse garnalentartaar met crème fraîche en limoen. Ook lekker: roze peper met witte asperge, of cacio e pepe met een rooskleurige touch.
Niet in de pepermolen
Stop de korrels niet in je pepermolen! Ze zijn te fragiel en zacht – je kunt ze tussen duim en wijsvinger pletten – voor het maalmechanisme. In de bekende vierseizoenenpeper heb je veelal het geluk dat de roze peper lift op een harde zwarte of witte peperkorrel, waardoor dit geen probleem hoeft te zijn (maar het kan wel).
Je kunt de korrels het beste gewoon even met je handen pletten, of zachtjes kneuzen in een vijzel. Waar de meeste specerijen een stuk lekkerder worden van hitte – dat zit zo – kun je roze peper beter niet roosteren, maar direct over een gerecht strooien.
Lees ook: Italiaanse pasta soorten die je wil kennen + met deze sauzen serveer je ze