Wil je snel een fijne portie soul food vol umami voor je neus? Dan is een miso soep een waanzinnig goed idee!
Er is geen smaak die ons zó naar meer laat verlangen als umami. Het is de X-factor van ieder gerecht, waar we elk seizoen van begin tot eind zin in hebben.
Zo’n soep is niet alleen super snel klaar: je kunt er ook nog eindeloos mee variëren. Dit zijn onze lekkerste recepten voor miso soep!
Je geheugen even opfrissen? Alles over miso: de verschillende soorten en dit kun je ermee.
Wat is miso soep?
Miso is een gefermenteerde sojapasta uit Japan die gemaakt wordt van sojabonen, zout en een koji schimmel. Er bestaan meerdere soorten miso, waaronder rode (op basis van gerst), witte/shiro (op basis van rijst) of zwarte (op basis van soja). Ook staan er miso’s op basis van andere peulvruchten dan sojabonen! Denk bijvoorbeeld aan miso van kikkererwten: ideaal voor mensen die soja niet goed verdragen.
In de gemiddelde supermarkt vind je vooral standaard soorten miso, maar het aanbod is dus veel groter. Ga op je vrije dag eens langs een toko of andere speciaalzaak en sla verschillende soorten in. Zo kun je met dezelfde gerechten vaker variëren in smaak én nieuwe combinaties ontdekken!
Nu je toch zo’n potje in huis hebt: 4x manieren om miso te gebruiken waar je nog niet aan hebt gedacht!
Verschillende soorten soep
In Azië heb je voor de basis van een miso soep niet veel nodig. Een beetje dashi, een lepel miso, kombu, bonito vlokken and you’re good to go!
De dashi wordt aan de kook gebracht. Vervolgens worden andere ingrediënten toegevoegd, zoals tofu, lente-uitjes, wakame (gedroogd zeewier) en shiitake. De miso pasta gaat er als laatste in, om te voorkomen dat de miso te gaar wordt.
Hoewel de Aziatische keuken meer dan genoeg ruimte biedt om volop te variëren met verschillende smaakcombinaties, kent miso ook echt zijn plek in westerse keukens. Geroosterde (knol)groenten zoals wortels en pastinaken fleuren enorm op van een vleugje miso.
In een dressing past het ook goed, want miso combineert heel lekker met honing, mosterd of balsamico-azijn. En wat dacht je van eieren, avocado en kaas? Er zijn eigenlijk weinig smaken waar miso níét bij past!
Is miso vegan?
Over het algemeen is miso vegan, maar het hangt altijd af van de productiemethode en ingrediënten die worden gebruikt. Sommige fabrikanten voegen extra ingrediënten toe aan hun miso pasta om de smaak of textuur te verbeteren.
Daarbij kun je denken aan vissaus, kippenbouillon of varkensvet. In die gevallen is de miso niet veganistisch. Check daarom altijd het etiket voordat je de pasta koopt.
Past er na je miso soep nog wel een dessert bij? Maak deze misopeer – gestoofde peer in miso-karamelsaus.
Aziatisch miso soep recept
Fusion miso soep recept
Bekijk ook eens: de 10 populairste soep en stoofrecepten van 2022