8x miso soep bomvol umami

8x miso soep bomvol umami
STUDIO PHILIPPI

Wil je snel een fijne portie soul food vol umami voor je neus? Dan is een miso soep een waanzinnig goed idee! 

Er is geen smaak die ons zó naar meer laat verlangen als umami. Het is de X-factor van ieder gerecht, waar we elk seizoen van begin tot eind zin in hebben.

Zo’n soep is niet alleen super snel klaar: je kunt er ook nog eindeloos mee variëren. Dit zijn onze lekkerste recepten voor miso soep! 

Je geheugen even opfrissen? Alles over miso: de verschillende soorten en dit kun je ermee.

Wat is miso soep?

Miso is een gefermenteerde sojapasta uit Japan die gemaakt wordt van sojabonen, zout en een koji schimmel. Er bestaan meerdere soorten miso, waaronder rode (op basis van gerst), witte/shiro (op basis van rijst) of zwarte (op basis van soja). Ook staan er miso’s op basis van andere peulvruchten dan sojabonen! Denk bijvoorbeeld aan miso van kikkererwten: ideaal voor mensen die soja niet goed verdragen.

In de gemiddelde supermarkt vind je vooral standaard soorten miso, maar het aanbod is dus veel groter. Ga op je vrije dag eens langs een toko of andere speciaalzaak en sla verschillende soorten in. Zo kun je met dezelfde gerechten vaker variëren in smaak én nieuwe combinaties ontdekken!

Nu je toch zo’n potje in huis hebt: 4x manieren om miso te gebruiken waar je nog niet aan hebt gedacht!

Verschillende soorten soep

In Azië heb je voor de basis van een miso soep niet veel nodig. Een beetje dashi, een lepel miso, kombu, bonito vlokken and you’re good to go

De dashi wordt aan de kook gebracht. Vervolgens worden andere ingrediënten toegevoegd, zoals tofu, lente-uitjes, wakame (gedroogd zeewier) en shiitake. De miso pasta gaat er als laatste in, om te voorkomen dat de miso te gaar wordt.

Hoewel de Aziatische keuken meer dan genoeg ruimte biedt om volop te variëren met verschillende smaakcombinaties, kent miso ook echt zijn plek in westerse keukens. Geroosterde (knol)groenten zoals wortels en pastinaken fleuren enorm op van een vleugje miso.

In een dressing past het ook goed, want miso combineert heel lekker met honing, mosterd of balsamico-azijn. En wat dacht je van eieren, avocado en kaas? Er zijn eigenlijk weinig smaken waar miso níét bij past! 

Is miso vegan?

Over het algemeen is miso vegan, maar het hangt altijd af van de productiemethode en ingrediënten die worden gebruikt. Sommige fabrikanten voegen extra ingrediënten toe aan hun miso pasta om de smaak of textuur te verbeteren.

Daarbij kun je denken aan vissaus, kippenbouillon of varkensvet. In die gevallen is de miso niet veganistisch. Check daarom altijd het etiket voordat je de pasta koopt.

Past er na je miso soep nog wel een dessert bij? Maak deze misopeer – gestoofde peer in miso-karamelsaus.

Aziatisch miso soep recept

dashi met broccolistronk en tempuraroosjes
Dashi is een Japanse bouillon vol umami. Dus als je een oppeppertje kunt gebruiken, is deze soep alles wat je nodig hebt. Breng voor de boodschappen een bezoek aan de toko – een hele beleving als je het ons vraagt – want daar hebben ze alles wat je nodig hebt voor deze dashi.
naar recept
dashi
japanse bouillon met groenten
De dressuurruiter Hiroshi Hoketsu is de oudste deelnemer (71) aan de Olympische spelen in Londen. In 1964 deed hij al mee, maar toen als spring-ruiter. Hiroshi kookt vier keer per week en vermijdt gerechten met veel olie. Deze Japanse bouillon met tofu en veel groenten is dan ook echt iets voor hem.
naar recept
Japanse bouillon-delicious
miso ramen met kipgehakt en zelfgemaakte noodles
Ramen, het Japanse noedelsoepgerecht, is populairder dan ooit. Normaliter wordt voor de basis een bouillon gebruikt die uren is getrokken, maar heb je niet zoveel tijd? Ga dan voor deze snelle(re) miso ramen met kipgehakt en zelfgemaakte noodles.
naar recept
POMPOENRAMEN met gefrituurde nori & spicy tofoetopping
Dit vegan recept voor pompoenramen is bedacht door Milou van der Will. Haar kookboek 'Vegan comfort' staat vol met vegan gerechten waar je spontaan trek van krijgt. Zo ook dit recept voor pompoenramen met gefrituurde nori en spicy tofoe. Of je nu kookt voor het hele gezin of voor een romantische dinertje voor twee, dit gerecht is geschikt voor elke gelegenheid. Enjoy!
naar recept
Pompoenramen
sesam ramen met tempeh en gerookt ei
Ramen, het Japanse noedelsoepgerecht, is populairder dan ooit. Normaliter wordt voor de basis een bouillon gebruikt die uren is getrokken, maar heb je niet zoveel tijd? Ga dan voor deze snellere sesam ramen met tempeh en gerookt ei.
naar recept
sesam ramen met tempeh en gerookt ei

Fusion miso soep recept

koolraapsoep met miso en roggebroodkruim
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.
En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.
Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar recept
Koolraapsoep met miso
vega goulashsoep met miso & kikkererwten
Door de hartige miso mis je het rundvlees niet in deze klassieke Hongaarse paprikasoep. Janneke: 'Ben je net als ik een bonenfan, vervang dan 1 blik kikkererwten door witte (cannelini)bonen.'
naar recept
snelle soep a goulashsoep met miso & kikkererwten
pompoensoep met miso & rozemarijnsalsa
Met soep zit je altijd goed, maar met deze pompoensoep kan écht niks misgaan. Door de miso en de pompoenpit-rozemarijnsalsa til je de soep naar een hoger niveau. Daar worden we zó blij van!
Liever een basic pompoensoep? Kijk dan eens naar deze romige pompoensoep.
naar recept
pompoensoep met miso & pompoenpit-rozemarijnsalsa - delicious

Bekijk ook eens: de 10 populairste soep en stoofrecepten van 2022