Hollands comfortfood: 3x de lekkerste hachee

Hollands comfortfood: 3x de lekkerste hachee
STUDIO PHILIPPI

Of het nou een strenge winter is of een milde: een beter moment voor hachee is er niet. Comfort food van eigen bodem dat je in één hap thuis laat komen. Smeuïg, rijk van smaak en barstensvol supermals vlees met ‘tijd’ als niet-zo-geheim ingrediënt. We geven je onze 3 favoriete hachee recepten!

Zin in meer onweerstaanbaar troosteten? Ons nieuwste magazine staat er vol mee!

Hachee gaat al eeuwen mee

Ergens tussen de 17e en 18e eeuw verscheen hachee ten tonele in de Nederlandse keuken. Deze stoofpot was dé manier voor boeren om het oudere of minder fraaie vlees op te maken. Door het te stoven in een saus van bouillon, azijn en specerijen werd het vlees goed geconserveerd – of gelijk soldaat gemaakt.

Het werd populair vanwege zijn eenvoudige bereidingswijze en aangename smaak. In tijden van voedselschaarste was hachee maken ook geliefd, omdat het gerecht redelijk lang goed bleef door het langdurige stoven. 

Niet zo gek dus, dat het nog steeds één van onze comfort food favorieten is. Zo’n pan hachee laat je ook automatisch vertragen, want het duurt 2 a 3 uur voordat het vlees goed mals is. Perfect dus om te maken op een koude weekenddag! Maak dan gelijk wat extra, want verse hachee blijft na bereiding ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Wil je er langer plezier van hebben? Vries het dan in: zo kun je tot 3 maanden na bereiding genieten van je homemade diepvriesmaaltijd. 

Lekker voor erbij: rodekoolsalade met lof, spekjes en vijgen of deze knolselderij met gebakken appel van Yvette van Boven.

Hachee vers houden en opwarmen

Enkele tips om hachee zo vers mogelijk te houden:

  • Koel het snel terug na bereiding en plaats daarna in een luchtdichte bak of schaal in de koelkast. Eventueel in een container die je vacuüm kunt trekken: dit verlengt de houdbaarheid. 
  • Zet de hachee onderin de koelkast, daar is de temperatuur het laagst en het meest constant.
  • Ruik altijd eerst aan de hachee voordat je het weer opwarmt. Bij een afwijkende geur of kleur is het beter om het weg te gooien. 
  • Warm je hachee opnieuw op? Doe dit dan op laag vuur. Zo voorkom je dat het vlees droog wordt en blijft de goede smaak van het gerecht behouden.

Bijgerechten

Hachee wordt meestal geserveerd met aardappelen of brood, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos! We geven je wat ideeën: 

  • Aardappelen: gekookte aardappelen, aardappelpuree of gebakken aardappelen zijn perfect om naast hachee te serveren. 
  • Brood: serveer het met stokbrood of een stevig witbrood, waarmee je de saus tot de laatste druppel kunt opvegen. 
  • Groenten: gekookte, gestoofde of gegrilde groenten zoals wortelen, boerenkool of prei passen ook heel goed bij zo’n oud Hollandse stoof.
  • Rijst: doe het nèt even anders en serveer hachee met warme rijst! Een beetje Aziatisch en ontzettend lekker.

Vegan hachee recepten

Wil je deze klassieker een moderne twist geven? Maak ‘m dan eens plantaardig. Vegan hachee maken doe je bijvoorbeeld met plantaardige proteïnebronnen zoals tempeh, tofu of seitan. Ook kun je jackfruit uit blik gebruiken, dit lijkt qua structuur behoorlijk op draadjesvlees.

Gebruik daarnaast plantaardige bouillon in plaats van dierlijke bouillon. Je kunt je vegan hachee extra diepte geven door smaakmakers zoals tomatenpuree, gedroogde paddenstoelen, bier of sojasaus toe te voegen. Experimenteer vooral met verschillende smaken en kruiden tot je een perfecte plantaardige hachee hebt! 

Hachee recepten

konijnhachee met cranberry en rozemarijn
Heb je zin in een klassieker? Maak dan deze traditioneel Hollandse stoof. In plaats van rundvlees gebruik je konijn en je hebt er bijna geen omkijken naar! Weinig ingrediënten die samen super veel smaak geven: een heerlijk gerecht om je aan op te warmen tijdens de koude winterdagen.
Probeer ook eens deze hachee met vijfkruidenpoeder.
naar recept
hachee van konijn cranberry rozemarijn
hachee met vijfkruidenpoeder en gember
Simpeler kunnen we stoven niet maken, dan met deze hachee. Bak het vlees aan, voeg ui en gember toe en vervolgens een fijne lading smaakmakers. Dit klusje kost je hoogstens vijftien minuten en is het enige 'zware' werk in dit recept. Laat alles nog 1,5 uur stoven en tadaa: genieten maar.
naar recept
hachee met vijfkruidenpoeder
hachee met dadelstroop, steranijs en kardemom
Hachee heeft even wat tijd nodig om zacht en mals te worden, maar eenmaal op het bord zijn de smaak en structuur onweerstaanbaar. Dit recept voor hachee met dadelstroop krijgt zijn krachtige, zoet-hartige smaak door de smaak door de combinatie van steranijs en kardemom.
naar recept
Hachee met dadelstroop

Nog meer stoofvlees? de 10 populairste soep en stoofrecepten van 2022