ricotta-anijsroom met port-honingdruiven, kletskop, hazelnoot

ricotta-anijsroom met port-honingdruiven, kletskop, hazelnoot

Kijk voor meer feestelijke recepten ook op onze kerstpagina bomvol recepten en tips. Of shop het extra dikke kerstnummer van delicious.

aantal 8 | dessert, nagerecht | feestdagen, feestelijk, kerst | |
Minta en Mae – moeder en dochter – maakten samen dit recept. Of je met de kerst nu kookt voor jong of oud, beiden vinden dit lekker!
Wil je dit recept voorbereiden? Maak de ricotta-anijsroom 1 dag eerder en bewaar koel. Rooster ook de hazelnoten 1 dag eerder. Maak de rest af op het laatste moment.
Voorbereiding40 minutes

Ingrediënten

  • ½ el anijszaad
  • 50 g hazelnoten
  • 250 g ricotta
  • 500 ml slagroom
  • 1 el kristalsuiker
  • 20 g boter
  • 1 flinke tros rode druiven, losgeplukt
  • 1 el honing
  • 3-4 el port, slijter
  • 16 kletskoppen + extra voor garnering
  • zoutvlokken

Instructies

  • Rooster het anijszaad in een droge koekenpan tot het aroma vrijkomt. Laat afkoelen en vijzel daarna fijn in de vijzel. Rooster in dezelfde koekenpan de hazelnoten, laat afkoelen en hak grof.
  • Klop de ricotta luchtig met de mixer. Klop in een andere kom de slagroom met de suiker met de mixer bijna stijf. Spatel de slagroom samen met de anijs door de ricotta. Dek af met plasticfolie en zet koud weg.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg als de boter gesmolten is de druiven en honing toe en laat in ± 3 min. karamelliseren. Schep voor de kinderen de helft uit de pan. Voeg voor de volwassenen de port toe aan de overgebleven druiven in de pan.
  • Breek de kletskoppen in grove stukken en verdeel de helft over 8 hoge glazen of coupes. Lepel hier de helft van de ricotta-anijsroom over en maak zo nog een laag. Verdeel hier wat druiven over, bestrooi met hazelnoten en evt. wat zoutvlokken naar smaak. Steek er een extra kletskop in.

Voedingswaarde

calorieën: 436kcal
eiwit: 6g
vet: 36g
koolhydraten: 21g
auteur: delicious.
Recept: Minta Nicolaï, Fotografie: Ernie Enkelaar, Styling: Cyn Ferdinandus, Bereiding: Yvonne Jimmink
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!