zo maak je vegan amandelspijs

zo maak je vegan amandelspijs

Zacht-zoet spijs hoort bij december in een klassieke banketstaaf, gevulde speculaas of in een goed gevulde kerststol. Klassieke spijs maak je van amandelen, suiker, ei en citroenrasp. Maar er zijn meer variaties. Eet je geen dierlijke producten of noten? Zonder ei en noten kun je makkelijk heel goed amandelspijs maken – en andere smaken! 

Wat dacht je bijvoorbeeld van dit prachtige kerstbrood met pistachespijs?

Kant-en-klaar spijs? 

Spijs is zelfgemaakt ontzettend lekker, maar het is ook kant-en-klaar in de supermarkt te koop. De meeste soorten worden niet gemaakt met ei. Supermarktspijs is vrij droog van structuur. Je moet het dan ook altijd nog mengen met appelmoes of plantaardige melk. Het smaakt natuurlijk niet zo lekker als zelfgemaakte spijs, maar je kunt het op smaak brengen met extra citroenrasp en meer smaakmakers zoals amandel-extract. 

Er bestaat nepspijs 

Banketbakkersspijs is de goedkope versie van amandelspijs. Het wordt vaak in gebak gebruikt. Een deel – en soms ook alle – van de amandelen wordt vervangen door gekookte witte bonen. Amandelaroma geeft het mengsel een lekkere smaak. Als je geen noten mag eten, is dit wel een goed alternatief. 

Hoort ei erbij? 

Voor gebak meng je spijs meestal nog met een ei voor extra binding en smeuïgheid. Als je vegan eet of liever geen ei gebruikt, vervang je dat door ongezoete appelmoes of plantaardige melk. 

Lekker laten rijpen en bewaren

Spijs smaakt lekkerder als je het in de koelkast laat ‘rijpen’. De smaken kunnen dan goed mengen en het resultaat is nóg lekkerder. Maar als je echt haast hebt, hoeft dit natuurlijk niet. 

Je kunt spijs goed afgedekt zo’n week in de koelkast bewaren. In de vriezer blijft spijs zeker twee maanden goed. 

Verandering van spijs…

Zelf spijs maken is heel easy en je kunt allerlei varianten maken met smaken die jij lekker vindt. Je kunt in principe elke soort noten nemen, zolang je onderstaand basisrecept aan houdt. Spijs van hazelnoten, pijnboompitten of pistaches is ook heel lekker!

Hazelnootspijs met limoen: gebruik hazelnoten in plaats van amandelen en de geraspte schil van 1 limoen in plaats van citroen.

Walnootspijs met sinaasappel: neem walnoten in plaats van amandelen en de geraspte schil van 1⁄2 sinaasappel in plaats van citroen. 

Zonder noten, pompoenpitspijs: neem pompoenpitten in plaats van amandelen, gebruik het basisrecept en voeg nog een extra beetje appelmoes of plantaardige melk toe. 

Basisrecept vegan amandelspijs

glutenvrij, lactosevrij, veganistisch
aantal | gebak, zoet | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, pasen, sinterklaas | nederlands | glutenvrij, lactosevrij, vegan
Voor ± 525 g. Begin 2 dagen van tevoren met dit recept.
Kooktijd15 minutes
rusten2 days
Totale tijd2 days 15 minutes

Ingrediënten

  • 250 g blanke amandelen
  • 250 g suiker
  • rasp van 1 biocitroen
  • 3 el ongezoete appelmoes of plantaardige melk

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en draai naar smaak
tot een grove of gladdere massa. Laat 2 nachten afgedekt in de koelkast rusten.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
BASISRECEPT EN TEKST: RUDOLPH VAN VEEN | RECEPTVARIATIES: JANNEKE PHILIPPI | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: JAN WILLEM VAN RIEL |  BEREIDING: EKE MARIEN | PRODUCTIE: TRUDELIES SCHOUTEN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!