Of je van bonen, sjalot, aardappelschillen en een simpel kippetje een volwaardig kerstmenu kan maken? Gewoon doen, van deze budget kerstgerechtenga je 100% watertanden.
Veel heb je niet nodig om een lekker kerstmenu op tafel te zetten. Alleen een beetje lef om ook de schoonheid te zien in minder luxe ingrediënten. Bewaar de kaviaar, kreeft en die biologische kalkoen voor de volgende kerst, want als we de energierekening niet kunnen betalen, dan vrezen we dat we ook moeten bezuinigen op het boodschappenbudget.
Nu is dat geen probleem, want we hebben een feestelijk menu samengesteld waar je de beurs niet voor hoeft te trekken. Met een paar extra stappen, smaakmakers en een spannend techniekje hier en daar ben je de inflatie de baas. Uiteraard zonder aan smaak in te boeten.
Heb je nog steeds twijfels, dan vertellen we je dit: is er iets lekkerder dan gerechten uit de cucina povera? Dacht het niet, da’s eenvoud op zijn mooist. De cucina povera is een kookstijl uit de Italiaanse keuken. Het betekent vrij vertaald ‘armeluiskeuken’. Denk daarbij aan de lekkerste pasta’s en gerechten als panzanella.
Hapje
Twee budgettips: vervang de hazelnootolie door een lekkere extra vergine olijfolie en kook zelf de limabonen in ruim gezouten water gaar. Dat is goedkoper dan bonen uit blik én bovendien een stuk lekkerder!
limabonen met dragonolie en citroen
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel. En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
Janneke: ‘Sjalotten eten we te weinig, uien trouwens ook. Jammer, want ze zijn heerlijk om te stoven, in hartige taarten zoals deze tarte tatin en geroosterd met zeezout of in pakketjes voor in de oven of op de barbecue.’ Tip: Maak een dubbele portie wijnsiroop: een extra lepel bij de sjalottentaart slaat niemand af. Of bewaar de wijnsiroop koel, maar wel buiten de koelkast. Lekker in dressing, marinade, over ijs en in volle yoghurt met geroosterde amandelen.
Laat je niet afschrikken door de Angostura bitters, de walnootolie en de ricotta. De eerste twee ingrediënten kun je prima weglaten zonder dat het afbreuk doet aan de smaak van de soep. En de ricotta kun je vervangen door een paar lepels volle (Griekse) yoghurt of wat verkruimelde feta (of klop ze samen op tot een lobbige room).
Heb je geen sherry in huis? Dan zou je ook wat rode wijn kunnen gebruiken of een zoete balsamico.
geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet.
Moet je het vlees links laten liggen als je een budget kerstmenu samenstelt? Wel nee! Kippendijen, orgaanvlees of bijvoorbeeld een schouderstuk van rund of varken zijn vaak goed betaalbaar en kun je heerlijk bereiden. Mocht je dat nog steeds wat aan de dure kant vinden, dan zijn groenten je beste keuze.
Tip: Laat de pecannoten weg of vervang ze door een goedkopere noot, zoals walnoot of amandel. Je zou ook pitten en zaden kunnen gebruiken. Die geven net zo’n lekkere crunch zonder dat je er je portemonnee voor hoeft om te kieperen.
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
Bij deze varkensfricandeau past een stevige saus! Niets lekkerder dan een flinke scheut gin om de saus nóg meer smaak te geven. De verrassing is groot als je het aansnijdt én het hele huis ruikt hemels!
Probeer deze heerlijke speltgnocchi met spinazie als bijgerecht!
Eke : ‘Uit de kip smelt altijd wat vet, bij de ene kip meer dan bij de andere. Dit ‘gezonde’ vet kun je goed gebruiken om aardappels of groenten direct mee te bakken. Je wilt nooit meer anders!’
Deze appel-kaneelrollade is één van onze favorieten voor het najaar. Combineer ‘m met een salade van peer en chorizokaantjes en jouw gerecht staat als een huis. Ook een perfect hoofdgerecht voor kerst.
Budget tip: Rood fruit kan best prijzig zijn, koop daarom een bakje diepvriesfruit en laat het de nacht van te voren ontdooien. Stukken goedkoper en vaak net zo lekker.
meringuerol
Deze meringue wordt heel kort en heet gebakken, in plaats van lang en op een lage temperatuur gedroogd zoals bij de meeste meringues. Het resultaat? De meringue is nog zacht en flexibel: ideaal om te vullen!Hier lees je alles wat je moet weten voor de perfecte meringue.
Tiramisu + affogato = tiramisu affogato! Het ultieme makkelijke toetje. Ideaal voor 1 of 2 personen, maar ook voor een grote groep. Voorbereiden? Doe het roommengsel in de glazen en bewaar in de koelkast tot gebruik.