delicious. kookt deze week: Indiaas voor Diwali, het feest van het licht

sada pulao van Asma Khan

Vandaag worden er in India – maar ook ver over de grenzen – duizenden kaarsjes aangestoken ter ere van Diwali. Tijdens dit Hindoestaanse lichtjesfestival wordt de overwinning van het goede over het kwade, en licht over duisternis gevierd. Vier mee met dit Indiase weekmenu.

Naast diya’s (olielampjes) draait Diwali om zogenaamde ‘mithai’: zoetige lekkernijen op smaak gebracht met kardemom en saffraan, luxe specerijen die gegeten worden tijdens speciale gelegenheden. Volgens de traditie zijn mithai ‘puur’ en worden geofferd aan de goden, en uitgedeeld onder vrienden en familie om geluk te verspreiden.

In het teken van Diwali hebben we een weekmenu samengesteld vol Indiase – of Indiaas geïnspireerde – gerechten. Van de geurige pulao van Asma Kahn tot een zoete rijstepap met kokos en kardemom. Happy Diwali!

Maandag

sada pulao (Bengaalse pilav) van Asma Kahn
Wil je weten hoe een meisje uit India dat niet kon koken uiteindelijk succesvol een restaurant in Londen runt, lees dan het boek van Asma Kahn. Zij is de belichaming van a force of nature, waarbij haar positieve energie haar bijzonder veel heeft gebracht. Zoals ze zelf zegt: ‘Niemand in de foodwereld was als ik: een immigrant, moslima en ook wat ouder. Maar je hoeft geen Nigella te zijn om succes te krijgen.'
In delicious. oktober vind je een selectie recepten uit Kahn's nieuwe kookboek Ammu. Zoals de sada pulao hieronder. Bestel het magazine hier!
Pilav: sada pulao
'De klassieke Bengaalse sada pulao heeft een delicate fruitig-zoete smaak van de rozijnen. Hij wordt vooral gemaakt voor bruiloften en festivals. Als je een geopend pakje gedroogd fruit hebt dat de zachte textuur heeft verloren, maak dan deze pilav: de stoom van de rijst brengt het fruit weer tot leven', legt Asma uit.
naar recept
sada pulao van Asma Khan

Dinsdag

groene curry met groente, paneer & sticky pinda’s
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!
Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
naar recept
Groene-groentencurry met paneer en sticky pinda's - delicious

Woensdag

kulcha’s met truffel en pecorino
Kulcha’s zijn vergelijkbaar met naans, maar zijn niet gerezen. Dan: 'Het idee voor kulcha’s met truffel en pecorino is afkomstig van mijn vrienden bij restaurant Pataka in Londen. Dit recept is echt geweldig. Ik maak deze kulcha’s voortdurend. Ik bereid ze graag op het barbecuerooster direct boven het vuur.' Het recept is afkomstig uit het boek The Curry Guy BBQ van Dan Toombs.
Meer recepten voor op de barbecue? We deelden eerder dit lekkere recept met mosselen.
naar recept
kulcha's uit curry guy dan toombs

Donderdag

butterchicken met paksoi
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook!
Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
naar recept
Butter chicken met paksoi - delicious

Vrijdag

tandoorisaucijzen met pittige ananassalade
Geef kant-en-klare saucijzen éxtra veel smaak met deze yoghurtmarinade met Indiase specerijen. Waarom het werkt? De melkzuren in yoghurt breken de enzymen in het vlees af en maken het heerlijk mals. Zelfs een korte marinade van 30 minuten doet wonderen!
Probeer ook eens deze marinade met za'atar.
Dat komt omdat de yoghurtmarinade als eerste bakt zodra je de saucijzen blootstelt aan hitte (hallo, barbecue!). In traditionele marinades karamelliseert de suiker als eerste, maar in het geval van yoghurt is de zuivel de suikers voor. Zo ontstaat een heerlijk knapperig én sappig korstje! En dat maakt deze saucijzen net wat specialer.
naar recept
tandoorisaucijzen met pittige ananassalade

Zaterdag

indiase samosapastei met munt-yoghurt
Zomer of winter, warm of koud: gerechten uit de Indiase keuken zijn altijd lekker! Bak deze kruidige Indiase samosapastei met pittige aardappel-doperwtenvulling en maak er frisse muntyoghurt bij.
Maak de samosa met homemade deeg of neem kant-en-klaar deeg voor hartige taart of pizza.
Ook zo verzot op alles wat uit India komt? Lees dan: dit is de bekendste snack uit Mumbai – en je eet hem op een bolletje
naar recept
Indiase samosapastei met muntyoghurt | delicious

Zondag

rijstepap met kokos en kardemom
Ready to kickstart this morning? Begin je dag eens met deze bijzondere rijstepap met kokos en kardemom. Heerlijk verwarmend en je kunt er de hele ochtend op vooruit.
naar recept
rijstepap kokos kardemom | delicious

Ook lekker:

karnemelkpuddinkjes met rozenwater en kardemom
Rozenwater wordt vaak gebruikt in Indiase desserts. Ook wij genieten graag van deze frisse, zoete smaak, zoals bij deze feestelijke karnemelkpuddinkjes.
naar recept
desserts karnemelkpuddinkjes
sada pulao van Asma Khan