Het ziet er spannend uit, maakt je gasten ontzettend nieuwsgierig en is heel leuk om zelf te maken! In China zijn ze meester in het inpakken van gerechten. Maak van deze bedelaarskip jouw weekendproject en vergeet niet om een foto van je geklei naar ons toe te sturen via Facebook!
Houd bij dit gerecht rekening met een marineertijd van 5 uur. Laat de Chinese paddenstoelen van tevoren een nacht weken.
bedelaarskip
hoofdgerecht | 4-5 personen
1 kip à 1½-2 kg, liefst een Bresse kip
marinade
2 el Shaoxing rijstwijn (toko) of droge sherry
4 el lichte sojasaus
4 steranijs (kruidenschap, toko of natuurwinkel)
8 kruidnagels
vulling
2 el zonnebloemolie
1 stuk gemberwortel van 3-4 cm, fijngesneden
2 bosuien, fijngesneden
300 g varkensvlees, bijv. hamlappen, fijngesneden
5 gedroogde Chinese paddenstoelen, geweekt*, steel verwijderd, fijngesneden
2 el lichte sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn of droge sherry
1 tl vijfkruidenpoeder (kruidenschap of toko)
½ tl fijngemalen witte peper
extra nodig
3 gedroogde lotusbladen, ± 1 uur geweekt in heet water (toko)
± 4 kg boetseerklei (hobbywinkel)
Breng voor de marinade de rijstwijn en sojasaus samen met de steranijs en kruidnagels tegen de kook aan en laat de marinade op laag vuur ± 5 min. trekken (maar niet koken). Laat de marinade afkoelen. Bestrijk of wrijf de kip goed in met de marinade en laat de marinade minstens 5 uur intrekken, bestrijk de kip tussendoor af en toe met de marinade.
Verhit voor de vulling de zonnebloemolie in een wok. Roerbak de gemberwortel en bosui ± 1 min. Voeg het varkensvlees en de paddenstoelen toe en laat ± 3 min. meebakken. Roer de sojasaus, rijstwijn, vijfkruidenpoeder, peper en ½ tl zout erdoor en laat het mengsel nog 3-4 min. sudderen tot het vlees gaar is. Laat de vulling afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200⁰C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwijder evt. ingewanden en vul de kip met het mengsel. Wikkel de kip in de lotusbladen** en bedek het pakket helemaal met de klei, druk evt. naden goed dicht. Leg de kip op de bakplaat en braad hem ± 2 uur en 30 min. in het midden van de oven tot hij gaar is.
Verwijder de klei (met een bijltje of hamer) en de lotusbladen aan tafel.
* Gedroogde Chinese paddenstoelen zijn verkrijgbaar bij de toko. Ze zijn het lekkerst wanneer je ze 1 nacht laat weken.
** Niet de traditionele manier, maar je kunt de lotusbladeren ook nog in bakpapier verpakken voor je de klei eromheen doet. Dat voorkomt dat er bij het openmaken wat droge klei op je kip terecht kan komen.
Bereiden ± 50 min. / afkoelen ± 30 min. / marineren ± 5 uur / oven ± 2 uur en 30 min.
RECEPTEN EN BEREIDING COEN BEUTE, FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN, STYLING JAN WILLEM VAN RIEL, PRODUCTIE ELLEN VAN MOL