kardemombullar van Rutger

kardemombullar van Rutger

Deze Zweedse geknoopte broodjes zijn onweerstaanbaar door hun heerlijke kardemomvulling. Het vormen van de broodjes lijkt misschien lastig, maar krijg je vanzelf onder de knie. Maar goed ook, want van deze zoete broodjes blijf je eten!

In de live online masterclass zoete broodjes bakken (25 oktober, 20.00 uur) laat Rutger je zien hoe je deze kardemombullar en meer lekkere broodjes zelf bakt! Klik hier om je aan te melden.

Fika met kardemombullar

In Scandinavië nemen ze de dagelijkse koffiepauze uiterst serieus. In Zweden hebben ze zelfs een speciale naam voor dat koffiemoment: fika, dat letterlijk ‘versnaperingen’ betekent. Tijdens de fika wordt er gezellig bijgepraat met bij de koffie wat lekkers. Iets wat niet alleen bijdraagt aan een goede sfeer, maar ook de productiviteit op de werkvloer schijnt te verhogen. Er zijn zelfs bedrijven waar het recht op fika in het arbeidscontract is vastgelegd. Denk aan versgebakken zoete broodjes, koekjes en taart.

Zweedse kaneelbroodjes, maar dan anders

Eén van de bekendste zoete broodjes zijn de kardemombullar. Deze broodjes hebben wel iets weg van de cinnamon buns, die je in verschillende landen over de hele wereld tegenkomt. Denk maar aan de chelsea buns in Engeland, de sticky cinnamon buns in Canada of de Amerikaanse versie met een laag roomkaasglazuur. Deze Zweedse zijn weer heel anders door de kardemomvulling en door hun vorm.

Dat vormen van de kardemombullar lijkt lastig, maar valt best mee

Je moet de slag even doorkrijgen, maar dan bak je de allermooiste! En met die broodjes kun je eigenlijk maar één ding doen: samen genieten van je eigen fika. Even helemaal niets doen bij een kop koffie en zo’n versgebakken broodje!

Liever kanelbullar?

Gebruik dan voor de vulling kaneelpoeder in plaats van gemalen kardemom en strooi er kaneelpoeder over. Nog een tip: de kardemombullar kun je heel goed invriezen.

Scroll naar beneden voor het volledige recept.

Rutger bakt kardemombullar stap 1

Stap 1: Kneed de bloem, gist, zout, suiker en melk tot een soepel brooddeeg. Kneed minimaal 10 min. door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Voeg tegen het eind van de kneedtijd 85 g van de boter toe en kneed door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

Rutger bakt kardemombullar stap 2

Stap 2: Doe intussen voor de vulling de resterende 100 g boter met de basterd- suiker en 1 el kardemom in een kom en klop met de mixer tot een romig mengsel.

Rutger bakt kardemombullar stap 3

Stap 3: Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 30×60 cm.

Rutger bakt kardemombullar stap 4

Stap 4: Leg het deeg met de lange kant naar je toe en bestrijk de deeglap vanaf de linkerkant voor tweederde met vulling.

Rutger bakt kardemombullar stap 5

Stap 5: Vouw het deeg aan de rechterkant voor eenderde over de vulling en vouw daar de linkerkant met de vulling erop overheen. Je hebt nu een deeglap van ± 20x30cm.

Rutger bakt kardemombullar stap 6

Stap 6: Rol het deeg voorzichtig nog iets in de breedte uit tot ± 30 cm. Snijd het deeg in de breedte in 12 gelijke repen. Snijd elke reep in de lengte in, maar laat ze aan één uiteinde aan elkaar zitten.

Rutger bakt kardemombullar stap 7

Stap 7: Draai de twee deegslierten om elkaar heen. Pak het deeg aan één kant vast tussen duim en wijsvinger en wikkel het deeg daar twee keer omheen.

Rutger bakt kardemombullar stap 8

Stap 8: Duw het einde van het deeg door het gat in het midden en leg het broodje met het uiteinde omlaag op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de broodjes losjes af met plasticfolie en laat ze nog 1 uur rijzen. Maak intussen alvast de suikersiroop. Doe het water met de suiker in de steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop dan afkoelen. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de broodjes goudbruin en gaar in 9-13 min.

Rutger bakt kardemombullar stap 9

Stap 9: Meng de fijne suiker met de resterende 1 tl kardemom. Bestrijk de broodjes direct uit de oven met de suikersiroop en bestrooi met wat kardemomsuiker. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

aantal 12 | zoet | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | zweeds |
Kruidig en licht zoet, zo smaken deze Zweedse koffiebroodjes.
Kooktijd55 minutes
rijzen2 hours
Totale tijd2 hours 55 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: handmixer, evt. standmixer

Ingrediënten

  • 500 g patentbloem + bloem om het werkblad te bestuiven
  • 10 g gedroogde gist
  • 10 g zout
  • 50 g suiker
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 185 g boter, op kamertemperatuur
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 el + 1 tl gemalen kardemom
  • 30 g fijne suiker

siroop

  • 60 g suiker
  • 60 g water

Instructies

  • Kneed de bloem, gist, zout, suiker en melk tot een soepel brooddeeg. Kneed minimaal 10 min. door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Voeg tegen het eind van de kneedtijd 85 g van de boter toe en kneed door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
  • Doe intussen voor de vulling de resterende 100 g boter met de basterdsuiker en 1 el kardemom in een kom en klop met de mixer tot een romig mengsel.
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 30×60 cm.
  • Leg het deeg met de lange kant naar je toe en bestrijk de deeglap vanaf de linkerkant voor tweederde met vulling.
  • Vouw het deeg aan de rechterkant voor eenderde over de vulling en vouw daar de linkerkant met de vulling erop overheen. Je hebt nu een deeglap van ± 20x30cm.
  • Rol het deeg voorzichtig nog iets in de breedte uit tot ± 30 cm. Snijd het deeg in de breedte in 12 gelijke repen. Snijd elke reep in de lengte in, maar laat ze aan één uiteinde aan elkaar zitten.
  • Draai de twee deegslierten om elkaar heen. Pak het deeg aan één kant vast tussen duim en wijsvinger en wikkel het deeg daar twee keer omheen.
  • Duw het einde van het deeg door het gat in het midden en leg het broodje met het uiteinde omlaag op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de broodjes losjes af met plasticfolie en laat ze nog 1 uur rijzen. Maak intussen alvast de suikersiroop. Doe het water met de suiker in de steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop dan afkoelen. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de broodjes goudbruin en gaar in 9-13 min.
  • Meng de fijne suiker met de resterende 1 tl kardemom. Bestrijk de broodjes direct uit de oven met de suikersiroop en bestrooi met wat kardemomsuiker. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Voedingswaarde

calorieën: 339kcal
eiwit: 6g
vet: 13g
koolhydraten: 48g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING RUTGER VAN DEN BROEK. FOTOGRAFIE SASKIA LELIEVELD, ERNIE ENKELAAR (PORTRET). STYLING ALEXSTYLING.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!