aantal 4 |
bijgerecht, hoofdgerecht |
|
italiaans |
bijgerecht, hoofdgerecht |
|
italiaans |
Gratins zet je direct uit de oven op tafel. Deze variant zonder room is een stuk lichter dan veel traditionele gratins, en net zo smaakvol. De twee verschillende soorten tomaten karamelliseren samen met de knoflook in de hete oven. Daar worden ze heerlijk zoet en sappig van. De salsa verde frist de boel op en de knapperige crouton-kaaskorst geeft het gerecht een lekkere bite.
Tip: Eet je deze gratin als hoofdgerecht? Geef er dan een lekkere bonensalade bij.
Kookgerei
-
ook nodig: keukenmachine of staafmixer, ovenschaal van 20×30 cm
Ingrediënten
salsa verde
- ½ bosje bladpeterselie
- 3 el oregano blaadjes geplukt
- ½ bosje munt blaadjes geplukt
- 60 ml rodewijnazijn 4 el
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 50 g kappertjes op azijn uitgelekt
- 2 tl dijonmosterd
tomatengratin
- 80 ml extra vergine olijfolie 5 el + extra olie om in te bakken
- 4 tenen knoflook in dunne plakjes
- 4 sjalotten in dunne ringen
- 4 rijpe pomodorotomaten in 8 mm-plakjes
- 400 g trostomaatjes
- 2 tl rodewijnazijn
- 1 tl zeezoutvlokken
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 3 el dijonmosterd
- 25 g boter gesmolten
- 150 g ciabatta in 2 cm-stukjes gescheurd
- 3 el verse oregano fijngesneden
- 130 g Parmezaanse kaas fijn geraspt
Instructies
-
Doe de ingrediënten voor de salsa verde met wat zout en peper in de keukenmachine en mix tot een grove saus.
-
Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Verhit 80 ml olie in een koekenpan op laag vuur. Bak de knoflook en sjalotten onder af en toe omscheppen 5-6 min. tot ze licht kleuren. Verdeel over de bodem van de ovenschaal en leg de plakjes tomaat en de trostomaatjes erop.
-
Doe de azijn met de zeezoutvlokken, suiker, mosterd en gesmolten boter in een afsluitbaar potje of bakje. Sluit dit en schud tot een vinaigrette. Besprenkel de tomaten ermee.
-
Zet de ovenschaal in de oven en bak 8-10 min. tot de tomaten halfgaar en goed heet zijn.
-
Verhit intussen een laagje olie van 1 cm in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin de stukjes brood onder af en toe omscheppen in 5-6 min. tot knapperige croutons. Schep uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.
-
Meng de oregano en Parmezaanse kaas in een kommetje.
-
Neem de ovenschaal uit de oven, strooi de croutons erover en druk ze een beetje in het tomatensap.
-
Bestrooi met het kaasmengsel. Laat de kaas in de oven nog ± 10 min. gratineren.
-
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en schep vlak voor serveren de salsa verde erover.
Voedingswaarde
calorieën: 595kcal
eiwit: 17g
vet: 44g
koolhydraten: 28g
RECEPTEN PHOEBE WOOD. FOTOGRAFIE WILLIAM MEPPEM. STYLING KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!