pesto maken: hét recept voor basilicumpesto

pesto maken: hét recept voor basilicumpesto

Wil je even snel zelf pesto maken? Je hebt groot gelijk, want zelfgemaakte pesto is zoveel lekkerder en supersimpel om te maken. Kijk maar naar het recept voor basilicumpesto hieronder!

Pesto, de groene spread uit de Italiaanse keuken is méér dan alleen wat basilicum en pijnboompitten. De saus kun je namelijk op talloze manieren bereiden, met uiteenlopende ingredienten en smaken. Van fris en zomers tot lekker winters met boerenkool.

Hieronder vind je het klassieke recept om pesto te maken. Traditionele Genovese pesto is gemaakt van basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Wil je ‘m iets voller van smaak maken? Voeg dan wat extra walnoten toe of vervang de pijnboompitten eens door amandelen.

Pesto maken: het recept

glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij, vegetarisch
aantal | bijgerecht | | italiaans | glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
Met basilicum til je veel gerechten naar een hoger niveau. Niet alleen eenvoudige pasta, maar ook gegrilde garnalen, lamsvlees en kip worden veel complexer van smaak. Of geef je frisse citroenlimonade iets extra’s met basilicum. Kortom een super veelzijdig kruid dat onvervangbaar is in klassieke pesto.
Totale tijd5 minutes

Ingrediënten

  • 40 g basilicum
  • 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 el pijnboompitten, geroosterd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 3 el rodewijnazijn
  • sap van ½ citroen
  • 125 ml extra vergine olijfolie, plus extra

Instructies

  • Doe alle ingrediënten met 1 tl zeezoutvlokken in de keukenmachine. Hak ze samen fijn tot gladde pesto. Doe in een schone pot, overgiet met een dun laagje olie om verkleuren te voorkomen en bewaar in de koelkast.

Voedingswaarde

calorieën: 669kcal
eiwit: 15g
vet: 66g
koolhydraten: 4g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Variëren

Liggen er nog wat bladgroenten in je koelkast? Maak er pesto van! Ga bijvoorbeeld aan de slag met spinazie, rucola of selderij. Of maak pesto van pistache:

pesto van pistache
Tip: Bewaar je pistachepesto onder een laagje olijfolie op een koele plek.
naar recept
Pinsa met buffelmozzarella, coppa en pistachepesto_preview

Hoewel pesto traditioneel wordt gemaakt met een vijzel, is een keukenmachine of blender ook prima geschikt. Het voordeel hiervan is dat je snel en eenvoudig grote hoeveelheden kunt maken. Bewaar je pesto in een glazen potje met een laagje olijfolie erover, dan blijft hij tot wel een week goed in de koelkast.

Als-ie dat haalt natuurlijk. Want naast een klassieke pasta pesto, is je zelfgemaakte pesto ook heerlijk op brood, als marinade voor vlees of vis of als topping op soep en salade.

Meer lekkere recepten maken met pesto?

pinsa met buffelmozzarella, pistachepesto en coppa
Pinsa combineert het beste van pizza én focaccia. De luchtige bodem beleg je net als pizza en bak je in de oven. Lunchgerecht of antipasti ( 2-4 personen).
naar recept
Pinsa met buffelmozzarella, coppa en pistachepesto_preview
gnocchi met pesto-parmezaanbechamel
De saus van deze heerlijke gnocchi is een snelle pesto van groene kruiden, cavolo nero en spinazie gecombineerd met romige bechamel.
naar recept
eenpansgerecht: gnocchi met rozemarijngroenten, burrata & grove pistachepesto
Alles in één pan: deze gnocchi zou zomaar eens een van je favorieten kunnen worden.
naar recept
eenpansgerecht gnocchi met rozemarijngroenten, burrata & pistachepesto
snelle pasta met paddenstoelenbolo en winterpesto
Boerenkool of (winter)spinazie over? Maak de boerenkoolsalade van het menu of de snelle spinazie met chili-linzen en een eitje. Het paddenstoelengehakt kun je ook zelf maken door 300 g kastanjechampignons fijn te hakken, gebruik evt. de hakmolen van de staafmixer. Kastanjechampignons zijn extra stevig en hebben een volle smaak.
naar recept
snelle pasta met paddenstoelenbolo en winterpesto