Wil je even snel zelf pesto maken? Je hebt groot gelijk, want zelfgemaakte pesto is zoveel lekkerder en supersimpel om te maken. Kijk maar naar het recept voor basilicumpesto hieronder!
Pesto, de groene spread uit de Italiaanse keuken is méér dan alleen wat basilicum en pijnboompitten. De saus kun je namelijk op talloze manieren bereiden, met uiteenlopende ingredienten en smaken. Van fris en zomers tot lekker winters met boerenkool.
Hieronder vind je het klassieke recept om pesto te maken. Traditionele Genovese pesto is gemaakt van basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Wil je ‘m iets voller van smaak maken? Voeg dan wat extra walnoten toe of vervang de pijnboompitten eens door amandelen.
Pesto maken: het recept
Ingrediënten
- 40 g basilicum
- 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 3 el pijnboompitten, geroosterd
- 1 teen knoflook, geperst
- 3 el rodewijnazijn
- sap van ½ citroen
- 125 ml extra vergine olijfolie, plus extra
Instructies
- Doe alle ingrediënten met 1 tl zeezoutvlokken in de keukenmachine. Hak ze samen fijn tot gladde pesto. Doe in een schone pot, overgiet met een dun laagje olie om verkleuren te voorkomen en bewaar in de koelkast.
Voedingswaarde
Variëren
Liggen er nog wat bladgroenten in je koelkast? Maak er pesto van! Ga bijvoorbeeld aan de slag met spinazie, rucola of selderij. Of maak pesto van pistache:
Hoewel pesto traditioneel wordt gemaakt met een vijzel, is een keukenmachine of blender ook prima geschikt. Het voordeel hiervan is dat je snel en eenvoudig grote hoeveelheden kunt maken. Bewaar je pesto in een glazen potje met een laagje olijfolie erover, dan blijft hij tot wel een week goed in de koelkast.
Als-ie dat haalt natuurlijk. Want naast een klassieke pasta pesto, is je zelfgemaakte pesto ook heerlijk op brood, als marinade voor vlees of vis of als topping op soep en salade.