September en oktober zijn oogstmaanden. Tomaten, courgettes en uien zijn op hun best en voor een prikkie te koop. En deze week wel het allerbelangrijkst: ideaal om flexitarisch mee te koken tijdens de delicious.flexweek. Deel jouw foto’s, ervaringen en tips op Facebook of Twitter (#flexweek)!
feta-courgetteschotel met sla
hoofdgerecht | 4 personen | V
2 el olijfolie
1 grote of 2 kleine courgettes, in blokken van 3 cm
3 tenen knoflook, in plakjes
2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
1 el gedroogde oregano
2 pakjes feta à 150 g
4 el amandelschaafsel
300 g rigatoni* of andere grote korte pasta
1 romaine** sla, in dikke repen
4 el olijfolie extra vierge + evt. wat citroensap
1 bosje/bakje platte peterselie, blaadjes grof gesneden
Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de stukken courgette rondom bruin. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Voeg dan de tomaten met vocht en oregano toe en druk de tomaten met een spatel kapot. Laat de saus op laag vuur 10 min. zachtjes koken en breng op smaak met zout en peper Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schep de courgette-tomatensaus in een passende ingevette ovenschaal. Verdeel de feta in ongeveer 4 stukken en leg ze in de saus. Druppel nog wat olie over de fetastukken. Bestrooi met amandelschaafsel en peper naar smaak. Bak de fetaschotel 25 min. in de voorverwarmde oven, tot de feta begint te kleuren.
Kook intussen de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen beetgaar.
Maak de sla aan met de extra vierge olijfolie en zout en peper naar smaak en evt. wat citroensap
Bestrooi de fetaschotel met de peterselie. Serveer met de pasta en de salade.
* Rigatoni zijn wat grovere korte buisjespasta.
** Romaine, romaanse of bindsla is in deze tijd goed verkrijgbaar, of neem een paar kropjes van de babyvariant: little gem of cossla. Laat kleine slablaadjes heel.
Bereiden ± 30 min. / oven ± 25 min.
RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS BEREIDING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN
Dit recept komt uit delicious. september 2013.